$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הנשמה שלך? שלנו; מה, לא קראת את תנאי השימוש באפליקציה?

תנאי שימוש יכולים למנוע מכם מלתבוע חברות טכנולוגיה שפגעו בכם, השמרנים מצאו דרך להכריח את פייסבוק וגוגל לנקוט עמדה בסוגיית האחריות לתוכן שמתפרסם בהן וסנאפצ'ט מחוללת מהפכה בצריכת חדשות בעידן המובייל

יוסי גורביץ 15:3920.08.17

כשהאותיות הקטנות נמצאות בטירה אחרת

 

כמו רוב המין האנושי, וכמו כותב שורות אלה, יש להניח שגם אתם לא טורחים לקרוא את תנאי השימוש של האפליקציות שאתם מורידים. ובכן, מי שלא קורא מאבד את זכותו להתלונן. כך פסק בית משפט אמריקאי.

 

תביעה הוגשה נגד אובר, שבאחד מהסעיפים היותר נבזיים בחוזה שלה קובעת שבכך שהמשתמש הסכים לתנאי השימוש, הוא מוותר על זכותו לתבוע את החברה על כל מעשה נבלה, עוול, פגיעה, גניבה, אונס, רצח, מכירה לעבדות, שעבוד נשמתו לבעלזבוב או שילוב של כולם. היה והגיע המשתמש למסקנה שאובר חטאה, עוולה, בגדה, פשעה, דיברה בו דופי, או מכרה את אוסף מלחמת הכוכבים שלו ללא ידיעתו או הסכמתו - אין לו אלא לפנות לגישור בפני גוף שתבחר החברה.

 

 

לחצת בלי לקרוא? בעיה שלך לחצת בלי לקרוא? בעיה שלך

 

 

כמה משתמשים גילו באיחור את הסעיף הזה, כשהם באו לתבוע את החברה בשלל מקרים - ולא נותרה להם ברירה אלא לעתור לבית המשפט בטענה שמדובר בחוזה עושק ושממילא אף אחד לא קרא את התנאים האלה. בית משפט מחוזי קיבל את הטענה: הוא מצא שאף שהמשתמשים נדרשים להסכים לתנאים, אובר למעשה לא מציגה אותם למשתמש אלא מחזיקה אותם על אתר נפרד. בית משפט לערעורים פסל את ההחלטה הזו, כשהוא טוען שאם לא טרחת לקרוא את כל התנאים, אתה יכול להאשים רק את עצמך, גם אם אובר הקפידה שלא להציג לך אותם. היית צריך ללכת לאתר האחר ולקרוא הכל.

 

זו קריאה שמרנית וסבירה של החוק היבש: אם הסכמת לחוזה, הסכמת לחוזה. לא קראת אותו? זבש"ך. כל תורת החוזים תתמוטט אם אנשים יוכלו לטעון "אבל לא קראתי". יש להניח שבקרוב, עם ההצלחה הזו של אובר, עוד חברות ינסו את השטיק הזה. אל תהפכו לסטטיסטיקה.

 

רציתם נייטרליות רשת, אה?

 

פרשת התגייסות ממשל טראמפ לטובת הניאו נאצים לאחר הפיגוע בשרלוטסוויל ממשיכה להכות גלים. עתה, נראה שגורם ציני במיוחד בממשלה החליט לרכב על הסיפור, כדי לתקוף חברות טכנולוגיה שמנסות להגן על ניטרליות הרשת.

 

נציבות התקשורת הפדרלית (FCC) בארה"ב מאוישת באנשי טראמפ. הם רוצים להיפטר מניטרליות הרשת - התפיסה לפיה ספקי אינטרנט לא יוכלו להעדיף תוכן אחד על פני אחר באספקת החיבור לרשת - לאחר לחץ ממושך מצד חברות התקשורת. עד כה, התנגדו כל חברות הטכנולוגיה לביטול הרשת הניטרלית, בראשן פייסבוק וגוגל.

 

 

מפרגן לנאצים, מתנגד לניטרליות. טראמפ מפרגן לנאצים, מתנגד לניטרליות. טראמפ צילום: איי אף פי

 

 

לימין האמריקאי יש בטן מלאה על שתי החברות הללו, שלטענתם מבצעות הדרה של תוכן שמרני מהרשת. המאבק של השבוע האחרון בתוכן ניאו נאצי, וההחלטה של גוגל להדיח מיזוגן משורותיה, מתדלקים את המדורה. לפני כשנה, בזמן הבחירות בארה"ב, טענו השמרנים שפייסבוק מפלה אותם לרעה. זה לא מסתדר עם העובדות, אבל כפי שציין קולבר מזמן, למציאות יש הטיה ליברלית מוכחת.

 

איך תתבצע ההתקפה השמרנית על ניטרליות הרשת? בקרוב יעלה הנושא לדיון בקונגרס והרפובליקנים יצמידו אליו את דוקטרינת "נמל המבטחים" - לפיה חברות שמספקות שירות מקוון הן רק צינור לתוכן של הקהל ולא נושאות אחריות מובנית עליו. התפיסה הזו היא בעצם מה שמאפשר את קיומן של גוגל ופייסבוק: אנשים יכולים לפרסם סרטוני עריפת ראשים, לקרוא לרצח של הנשיא ולהוציא דיבה עד מחר - וכל עוד פייסבוק, למשל, תסיר את הפוסט ותזהיר את המשתמש, היא לא תיענש.  

 

כעת, טוענים השמרנים, הגיע הזמן לבטל את הדוקטרינה הזו. מאחר ופייסבוק וגוגל מצנזרות תוכן ניאו נאצי, הרי שהן לא יכולות לטעון שהן נייטרליות מבחינת תוכן. ואם הן לא נייטרליות מבחינת תוכן, אין סיבה שהן יזכו להנחה חוקית. מעכשיו הן יצטרכו להתחייב להמנע מצנזורה, או לחטוף את כל הצינור. כמובן, יש חור בגודל האגו של טראמפ בטיעון הזה: החברות לא יכולות להיות ניטרליות לחלוטין, אחרת הייתם נתקלים בהרבה יותר פורנו, תוכן שנאה, פדופיליה ותכנים לא רצויים אחרים בפיד שלכם.

 

הפעם, נראה שיהיה על החברות לקבל החלטה או לבחור הגדרה; הן תחת אש צולבת מהשמרנים ומהליברלים (ההפגנה בה בוצע הפיגוע התארגנה בפייסבוק, מפיצי שנאה קידמו אותה ואיימו בפגיעה באנשים בטוויטר ועוד).

 

בתוך כך, ממשיכות חברות הטכנולוגיה להיאבק בניאו נאצים ברשת. גוגל הסירה את אפליקציית Gab מחנות האפליקציות שלה. אם לא שמעתם על Gab, זה משום שמדובר בתחליף טוויטר לאנשי הימין הקיצוני, שם הם יכולים להביע את כל מה שטוויטר לא תתן להם. גוגל הבהירה שמבחינתה, מדובר באפליקציה של תוכן שנאה ושלחה את הניאו נאצים לחפש מי יתן להם במה. במקביל, גם אוקייקיופיד פתחה חזית שניה נגד הנאצים, העיפה לאלף עזאזל ניאו נאצי שזוהה בהתפרעות בשרלוטסוויל לשארית חייו העלובים, וקראה למשתמשים שלה לדווח על עוד כאלה אם הם מזהים אותם.

 

ונעבור למהדורת החדשות של סנאפצ'ט

 

כן. יש דבר כזה. והוא אפילו משגשג. התכנית StayTuned משודרת בסנאפצ'ט, בשיתוף עם NBC, מזה חודש. היא בת כשתי דקות ומשודרת פעמיים ביום. יש לה 29 מיליון משתמשים יחודיים, שזה בערך מיליון צופים חדשים מדי יום – לא רע בכלל. הרוב המכריע של משתמשי סנאפצ'ט הם מתחת לגיל 25; הצופה הממוצע בחדשות בכבלים בארה"ב הוא בן 60.

 

סנאפצ'ט סנאפצ'ט

 

 

כל זה אומר שסנאפצ'ט היא כבר לא רק משהו לצרכי סלפי שבתקווה יימחק תוך כמה שניות, אלא כלי תקשורת של ממש, שעשויות להיות לו השלכות רציניות על שאר כלי התקשורת. נצטרך לחכות שנה כדי לראות אם ההצלחה בת החודש איננה גימיק חולף, אבל אם כן הרבה אנשים יצטרכו לחשוב מחדש על כמה וכמה דברים.

 

קודם כל, יהיה מעניין לראות אם התכנית תהיה רווחית מבחינת סנאפצ'ט, והאם היא תהיה מסוגלת לכסות את שאר ההוצאות של החברה. עד כה לסנאפ לא היה מודל עסקי של ממש, אחת הסיבות שהמניות שלה התרסקו כל כך מהר (סיבה אחרת היא העדר צמיחה מבחינת מספר המשתמשים).

 

שנית, לסנאפ יש אחיזה יוצאת דופן בקהל הצעיר. היא מבינה את צורת הקשב שלו – הציניקנים יאמרו, העדר הקשב – והיא מסוגלת לפנות אליו. האם מהדורות חדשות של שתי דקות יהפכו לסוג של נורמה, כששאר כלי התקשורת יבינו שיש פלח אוכלוסיה גדול שהם לא מגיעים אליו? והאם המהדורה הקצרה הזו לא תשפיע גם על המהדורות האחרות (לקצר, לקצר, לקצר לפני שהם עוברים לאפליקציה אחרת)? וכמובן, השאלה הגדולה מבחינת סנאפצ'ט: תוך כמה זמן פייסבוק תחקה אותה ותביס אותה במגרש שלה?

 

קצרצרים

 

1. סטירת לחי לאובר לקראת המשפט הקריטי מול וויימו: השופט הכריז שווימו רשאית לעדכן את המושבעים על כך שאובר העלימה מידע הכרחי למשפט. השופט נזף בעורך הדין של אובר, ארטורו גונזלס, ואמר "הטעיתם את השופט פעם אחר פעם". אובר נכשלה שוב ושוב בעמידה בלוחות הזמנים שהוצבו לה למסירת מידע לגוגל, והעלתה את חמתו של השופט. נציגי גוגל אמרו אחרי ההחלטה שאובר שיבשה את הליך גילוי הראיות ושהיא ממשיכה להחזיק בקבצים הגנובים של החברה. המשפט צפוי להתחיל באוקטובר.

 

המכונית האוטונומית של אובר המכונית האוטונומית של אובר צילום: אובר

 

 

2. נאצים, נאצים בכל מקום: בסוף השבוע העלה טראמפ על טיל את יועצו השנוי במחלוקת, סטיב באנון. האחרון חזר מיד לנהל את ברייטבראט, המקום שממנו בא, ובאתרי הימין הקיצוני נרשמה התחרפנות כללית. בפורומים ברדיט וב-4Chan נשמעו תקיפות בולטות על טראמפ ויבבות כלליות על כך שבאנון, האיש שלהם, נאלץ לעזוב את הבית הלבן. כמות האנטישמיות שבתגובות האלו ראויה לציון: "בלי באנון, המשמעות היא שטראמפ מקבל עצות רק מיהודונים (kikes, במקור) והגנרלים הניאו-קונים שלו", "כל הקבינט של טראמפ מורכב עכשיו מניאו-קונים, ניאו-ליברלים ויהודים", "באנון היה הנוצרי האחרון בבית הלבן" וכן הלאה. אנשים חביבים, שטוב יש לנו רשת שמראה מה זוחל במחילות שלהם.

 

 

 

3. נמצא הצילום העתיק ביותר של נשיא אמריקאי, או במקרה הספציפי שלפנינו נשיא לשעבר. ג'ון קווינסי אדמס כיהן כנשיא בין השנים 1825-1829. הוא שימש שנים רבות אחר כך גם כחבר קונגרס. במרץ 1843 כתב ביומנו שהתייצב לסדרת צילומים בסטודיו של פיליפ האס. הצילומים, שבוצעו בטכנולוגיית silver plate, אבדו במשך שנים ארוכות. אחד מהם נמצא לאחרונה, ואנחנו יכולים להסתכל ישירות על ג'נטלמן בכיר מתחילת המאה ה-19, שכילד נלווה לאביו הדיפלומט (שכיהן אף הוא כנשיא) בנסיון להביא להכרה בארצות הברית הצעירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x