$
חדשות טכנולוגיה

בגלל אפל ותשלומי קנסות: הכנסות קוואלקום ירדו ב-40%

ענקית השבבים פרסמה דו"ח רבעוני חלש, במסגרתו נרשמה צניחה בהכנסות וברווחים - בשל עצירת תשלומים מאפל וחברות נוספות ותשלום קנסות של מאות מיליוני דולרים לבלקברי ולממשלת דרום קוריאה

ויקי אוסלנדר 12:3520.07.17
המאבק אפל בקוואלקום מתחיל לתת אותותיו בשורה התחתונה של יצרנית השבבים. קוואלקום דיווחה על ירידה חדשה של 40% ברווח הנקי ברבעון השלישי הפיסקלי של החברה ל-866 מיליון דולר. ההכנסות נפלו ב-11% לעומת הרבעון המקביל ב-2016 ל-5.4 מיליארד דולר.

 

 

הסיבה לנפילות החדות היא המחלוקת בין ענקית השבבים לאפל שמתנהלת באולמות בתי המשפט מינואר. אפל תבעה את קוואלקום על פיצויים בהיקף מיליארד דולר בטענה כי האחרונה ביצעה גביית יתר של תמלוגים, זאת באמצעות ניצול הקניין הרוחני של קוואלקום. הנתבעת, שמחזיקה בפטנטים חיוניים לתעשיית המובייל טוענת כי אפל לא היתה יכולה לבנות את האייפון מבלי להסתמך על הטכנולוגיה שלה.

 

שבב ה-835 של קוואלקום, מעבד המובייל החזק בשוק שבב ה-835 של קוואלקום, מעבד המובייל החזק בשוק צילום: קוואלקום

 

 

החודשים חלפו והסכסוך החריף: אפל החליטה חד-צדדית להפסיק לשלם תמלוגים לקוואלקום. בנוסף, הורתה לספקיות אחרות שלה, ביניהן פוקסקון, לנהוג כמוה. עצירת תשלומים זו היא שחתכה את השורה התחתונה של קוואלקום, אך במידה וקוואלקום תזכה בתביעה, המאזן שלה ישתפר. עוד גורם שפגע בתוצאות קוואלקום הוא קנסות ששילמה לבלקברי (סך הכל 940 מיליון דולר) ולדרום קוריאה (850 מיליון דולר).

 

בפברואר השיבה קוואלקום לתביעת אפל בתביעה משלה לפיצויים בסכום לא מוגדר על אי-תשלום התמלוגים ולאחרונה אף הגישה בקשה לנציבות הסחר הבינלאומי לאסור ייבוא אייפונים לארה"ב בשל הפרת חוקי פטנטים. במאי קוואלקום אף הגישה תביעה נגד ארבע הספקיות של אפל על עצירת התשלומים. הארבע בתמורה תבעו השבוע בחזרה את קוואלקום על בסיס אותן טענות שאפל הציגה בבית המשפט.

 

האייפונים של אפל. האם לא יכלה החברה להצליח בלי קוואלקום? האייפונים של אפל. האם לא יכלה החברה להצליח בלי קוואלקום? צילום: apple

 

 

עסקי רישיון השבבים של קוואלקום מותקפים כבר יותר מעשור על ידי רגולטורים ברחבי העולם. עד לפני שנתיים הדפה קוואלקום בהצלחה את כל הטענות בנושא. אך לפני כשנתיים נקנסה על ידי הרגולטור הסיני בהיקף של 975 מיליון דולר בטענה שהחברה גבתה תמלוגים גבוהים מדי. הקנס היווה מעין הסדר בין שני הצדדים והיום סין מהווה לקוח מהותי לקוואלקום, והיא אחת הסיבות מדוע רווחיה לא נפגעו עוד יותר מהסכסוך עם אפל.

 

אחרי סין הגיעה תורה של דרום קוריאה ובדצמבר 2016, לאחר שימוע לא ארוך החליט הרגולטור לקנוס את קוואלקום בכ-850 מיליון דולר בשל מדיניות רישוי הפטנטים של החברה. לטענת קוואלקום סמסונג המתחרה היתה הכוח המניע בתביעה זו שעד היום אופפת אותה שאלת שערוריית השחיתות הפוליטית במדינה שהביאה להדחת הנשיאה ובכירים בסמסונג.

 

 

 

בינואר, זמן קצר לפני תביעת אפל, נתבעה קוואלקום על ידי נציבות הסחר הפדרלי של ארה"ב (FTC) על התנהלות שפגעה בתחרות בשוק, זאת כדי לשמר את מעמדה בשוק המעבדים והשבבים למכשירי מובייל. אינטל וסמסונג, מתחרות בולטות, הגישו תצהירים לבית המשפט שתמכו בטענות ה-FTC. אינטל טענה שקוואלקום מתחזקת רשת של פטנטים שמנוצלים לרעה שפוגעת בתחרות. סמסונג טענה כי קוואלקום מסרבת לתמלוגים במחיר סביר, מה שעוצר את פעילות והתפתחות חטיבת השבבים של החברה הקוריאנית. אפל כאמור הגישה תביעה זמן קצר אחר כך בארה"ב, ואף הגישה תביעות דומות בבריטניה, סין ויפן.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x