$
הייטק והון סיכון

IVC: הגיוסים בישראל זינקו ברבעון השני ל-1.26 מיליארד דולר

הסטארט-אפים בארץ גייסו את הסכום ב-157 עסקאות, מהן 21 היו ביותר מ-20 מיליון דולר. נתוני הרבעון הם מהמוצלחים ביותר בחמש השנים האחרונות, והוא שני רק לרבעון המקביל אשתקד, בו גויסו 1.7 מיליארד

הגר רבט 11:3319.07.17
חברות ההייטק הישראליות גייסו 1.26 מיליארד דולר ב-157 עסקאות ברבעון השני של 2017, כך לפי דו"ח האקזיטים של IVC ופירמת עו"ד זיסמן אהרוני גייר ושות'. מהדו"ח עולה שהתרחש זינוק במספר העסקאות מעל 20 מיליון דולר– 21 עסקאות משכו 55% מסך ההון שגויס ברבעון זה. זהו אחד הרבעונים המוצלחים מבחינת היקף ההון שגויס בחמש השנים האחרונות, שני רק לרבעון המקביל של 2016, בו גויסו 1.7 מיליארד דולר ב-194 עסקאות.

 

 

הנתונים בדו"ח משקפים את העלייה בהיצע ההון הזמין, שמאפשרת לחברות להמשיך לסבבים מאוחרים יותר ולגייס סכומים גדולים יותר. במחצית הראשונה של 2017, גייסו 312 חברות הייטק ישראליות 2.3 מיליארד דולר, שני בהיקפו רק ל-2.8 מיליארד דולר ב-368 עסקאות שגויסו במחצית הראשונה אשתקד. למרות העלייה בהיקף ההון המגויס, מספר העסקאות במחצית הראשונה של השנה נמוך ב-8% מהממוצע החצי-שנתי בארבע השנים האחרונות. מספר העסקאות ברבעון השני של 2017 עלה רק במעט בהשוואה לרבעון הקודם, 4% מתחת לממוצע הדו-שנתי שעמד על 164 עסקאות לרבעון. אולם היקף הגיוס הממוצע עלה משמעותית ל- 8 מיליון דולר לעומת 6.8 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2017, שני רק ל- 8.8 מיליון דולר, הגיוס הממוצע ברבעון השני אשתקד.

 

 

קובי שימנה, מנכ"ל IVC קובי שימנה, מנכ"ל IVC צילום: עמית שעל

 

 

הדו"ח מצביע על עלייה של 12% בהיקף העסקאות מגובות הון סיכון לעומת הממוצע בשלוש השנים האחרונות. אחרי שלושה רבעונים חלשים, חל שיפור בהיקף גיוסי ההון של החברות הבשלות שגיסו 889 מיליון דולר ברבעון זה.

 

"לאחר ירידות סדרתיות ברבעונים הקודמים נתוני הרבעון השני של השנה מצביעים על עליה בפעילות קרנות ההון סיכון בהשקעות היי-טק בישראל", אמר קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC. "העלייה הזו בהיקפי הפעילות של הקרנות מחזקת מספר מגמות מקבילות בהן הבחנו ברבעון האחרון. מחד, מספר הסבבים הגדולים, מעל 20 מיליון דולר לעסקה, עלה בצורה משמעותית וגרם לעליה בסכום הכולל שגויס בסבבים גדולים למרות שהיקפו של סבב גדול ברבעון השני לא עלה על 33 מיליון דולר בממוצע. בנוסף, אנחנו רואים שההיקף הממוצע לסבב גיוס קטן, עד 5 מיליון דולר, עלה בצורה משמעותית ברבעון השני, וזאת למרות שמספר העסקאות הקטנות דווקא ירד. בטווחי הביניים נרשמה עליה מינורית הן במספר הגיוסים והן בסכומים הממוצעים לסבב".

 

שימנה אף מסביר את המשמעות של הממצאים המורכבים: "העלייה בסך הגיוסים ברבעון לא מוטה בגלל מספר עסקאות ענק שמעוותות את הממוצע כלפי מעלה כפי שהיה ברבעון השיא בשנה שעברה, אלא מעידה על שינוי אמיתי בצורה שבה מתנהלים סבבי גיוס בשוק - המשקיעים, במיוחד קרנות הון הסיכון, בוחרים לבצע פחות עסקאות בסך הכל, אבל מוכנים להשקיע סכומים גדולים יותר בכל סבב, כמעט בכל שלבי ההשקעה".

 

ההשקעות בשלבי סיד הוכפלו

 

ברבעון השני של 2017, חברות ישראליות בשלבי הביניים גייסו 462 מיליון דולר (37% מסך ההון שגויס), והובילו בהיקף ההון שגוייס - הרבעון הרביעי ברציפות. העלייה נזקפת במידה רבה לזכותן של 19 חברות הייטק ישראליות בשלות שגייסו סכום כולל של 428 מיליון דולר (34% מסך ההון שגויס) ברבעון הנוכחי. יחד עם זאת, סך ההון שגויס בידי חברות בשלות ברבעון השני של השנה נמוך משמעותית מ- 726 מיליון דולר שגוייסו בידי 25 חברות בשלות ברבעון השני של 2016, אז החברות הבשלות גייסו 42 אחוזים מסך ההון הכולל.

 

עו"ד שמוליק זיסמן עו"ד שמוליק זיסמן צילום: אוראל כהן

 

 

38 חברות סיד גייסו סבב מימון ברבעון השני של השנה, בסכום כולל של 65 מיליון דולר, עליה בהשוואה לרבעון הקודם ולרבעון המקביל אשתקד, בהם גייסו חברות סיד 35 מיליון דולר ו-41 מיליון דולר, בהתאמה. לדברי עו"ד שמוליק זיסמן, שותף מנהל בזיסמן אהרוני גייר ושות' (ZAG/S&W), "מעבר לעלייה הכללית בהיקף הגיוסים, הנתון המעודד ביותר בדו"ח הנוכחי הוא הכפלת ההשקעות בסיד, ביחס לרבעון הקודם ואף ביחס לרבעון המקביל אשתקד. נתונים אלה מעידים כי התחזית הקודמת שלנו, ולפיה עסקת מובילאיי תיתן את אותותיה ברבעונים הבאים, כשנצפה בעלייה בהיקפי הגיוסים כאות וכהוכחה מחודשת לטיבן ואיכותן של החברות הישראליות – התממשה, ולא בכדי. ההייטק הישראלי ממשיך לצמוח ולזכות לאמון מוגבר של המשקיעים והקרנות הזרות. בסופו של יום - חרף הסיכון הגבוה המגולם בהשקעות הצעירות – אין כמותן כדי להבטיח את חוסנו ועתידו של המשק ושל קטר ההייטק הישראלי, ולאפשר תשואה יוצאת דופן למי שלוקח סיכונים".

 

"אני רואה שנתיים חזקות שבהחלט מעידות על מגמה", הוסיף." מ-2013 הסכום הוכפל יותר מפי שניים. ההשקעות הגדולות בשלבים המוקדמים חשובות במיוחד. אלה הזרעים שמביאים עוד עובדים ופיתוחים של טכנולוגיה חדשות. וגם אם החברות הללו לא מגיעות לשלב הגמר, אלה הדברים שבונים בסיס רחב של פירמידה ובסופו של דבר מקדמים אותנו לשלבים הבאים עם חברות אחרות".

 

חברות התוכנה הישראליות הובילו את גיוסי ההון ברבעון השני של 2017 עם גיוס של 482 מיליון דולר (38%). למקום השני הגיעו חברות מדעי החיים, עם עסקאות בסך 387 מיליון דולר (31%). 2017 מסתמנת כשנת שיא עבור חברות מדעי החיים עם גיוסי שיא ברבעון השני ובמחצית השנייה בכללולתה, בה גוייסו 622 מיליון דולר, צמיחה של 32% בהשוואה למחצית הראשונה של 2016.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x