$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אז מה, בובה, את רוצה שנשקיע בסטארט-אפ שלך?

משקיעים בולטים בעמק הסיליקון מודים בהטרדה מינית, מתנדבים נלחמים בניסיונות של ממשל טראמפ להעלים מידע מדעי מהרשת, הצדדים הפחות סימפטיים ביום ההולדת של האייפון וניסיון של שני אווילים להפוך לסנסציית-יוטיוב מסתיים במוות

יוסי גורביץ 16:3002.07.17
הסכרים נפרצו

 

לפני כשבוע דיווחנו על תחילת הזעזוע בעולם ההון סיכון האמריקאי, לאחר ש-Axios חשף הטרדות מיניות שיטתיות מצד ג'סטין קלדבק כלפי מייסדות סטארט-אפים, והערכנו שזה רק קצה הקרחון. קלדבק פרש זמן קצר לאחר מכן והחברה שלו, בינארי קפיטל, קרסה לאחר שהמשקיעים משכו את כספם. אחת הנשים שהתלוננה נגדו ציינה שהוא ניסה להטריד אותה בחברת הון סיכון אחרת; שם, הבהירו לה השותפים בקרן שאם לא תחתום על הסכם "אי-השמצה", הסטארט-אפ שלה לא יקבל גרוש.

 

בסוף השבוע האחרון נפרצו הסכרים: יותר מעשרים נשים בתעשיית היזמות האמריקאית תיארו בפני הניו יורק טיימס את ההטרדות המיניות שחוו מצד משקיעים. בין היתר, ציינו שמות של משקיעים מפורסמים כדייב מקלור מ-500Startups וכריס סאצ'ה מ-Lowercase Capital.

 

 

דייב מקלור דייב מקלור צילום: איי אף פי

 

 

מקלור לא חיכה יותר מדי (למעשה, נראה שהוא היה ערוך לכך מהרגע שהניו יורק טיימס ביקש ממנו תגובה): הוא פרסם פוסט בבלוג של החברה, שהכותרת שלו היא "אני קריפ. סליחה". באומץ נדיר, כתב: "אני מתבייש שלא שיניתי את ההתנהלות שלי עד שאולצתי לכך על ידי הנסיבות ועל ידי אחרים. המציאות היא שנבלמתי מלבצע מעשים רעים נוספים על ידי אלו שדיברו על העבירות שעשיתי, תוך סיכון רב למוניטין האישי והמקצועי שלהן". מקלור הודיע על התפטרותו ועל כך שהוא נמצא בטיפול: "אני לא מצפה מאיש להאמין שאשתנה, אבל אני עובד על זה".

 

נשים אחרות סיפרו לטיימס שהן נאלצו להאזין לאינספור הערות סקסיסטיות מצד משקיעים. בין השאר שמעו פנינים כמו "אני אוהב נשים שנאבקות איתי כי אני תמיד מנצח" או "למה שלא תתחתנו עבור כסף?", כי היה להן חלום, החלום הצריך השקעה - והכסף היה אצל הקריפים.

 

ליזה קרטיס קידמה את הסטארט-אפ שלה וזכתה במירב הקולות בתחרות סטארט-אפים; אחד המשקיעים אמר לה כשירדה מהבמה "נו ברור שזכית, את נראית פצצה". כשקרטיס כתבה על התקרית בעמוד הפייסבוק שלה, היא קיבלה שיחת טלפון ממשקיע אחר שהבהיר לה שאם הפוסט לא יורד, אף אחד בעמק הסיליקון לא יתן לה עוד כסף. היא מחקה את הפוסט.

 

אחרים ציינו שההטרדות המיניות מצד משקיעים היו משהו שכולם ידעו עליו, אבל אף אחד לא דיבר עליו; ומאחר ואף אחד לא דיבר על זה, אפשר היה להתעלם בשקט ממה שמתרחש. הנשים האמיצות שפרצו את הדרך - אלן פאו בקליינר פרקינס לפני שנתיים, סוזן פאולר באובר לפני חצי שנה, הנשים שדיברו עם Axios לפני שבוע – אילצו את עמק הסיליקון להישיר מבט אל מה שכולם ידעו ולהתמודד עם הנושא בפומבי.

 

מדע? זה כל כך 2016

 

מאז שדונלד טראמפ הגיע לשלטון, הוא מעלים בשיטתיות מידע מדעי מהאתרי הממשלה ובכך מוודא שאין אליו גישה ברשת. המידע שבדרך כלל מותקף, כצפוי, עוסק בהתחממות גלובלית או באבולוציה. הנשיא סבור שהתחממות גלובלית היא מזימה סינית והמפלגה הרפובליקנית ידועה בהתנגדותה לעובדות החיים.

 

מדענים? כולם פייק ניוז. טראמפ מדענים? כולם פייק ניוז. טראמפ צילום: רויטרס

 

 

החוק לא מאפשר לממשל למחוק את המידע לחלוטין; הוא מחויב לשמור אותו. אבל הוא לא מחויב לשמור אותו זמין. מבחינה חוקית, די לשמור עותק בודד של המחקר במרתף מוצף בפסולת גרעינית באתר בלתי מסומן בדלאוור, לצד השלט "זהירות, המוטאנט נושך". במקביל, הודיע ממשל טראמפ על כך שהוא הולך לקצץ את התקציב של הרשות להגנת הסביבה בשליש - ושלמנהל שלה הוא ימנה אדם שתבע את הרשות 14 פעמים. כמו כן, הבית הלבן סוגר את המחלקה המדעית שלו: כל העובדים בה פוטרו וכרגע לא נראה שיישכרו אחרים במקומם.

 

מול הנסיונות של ממשל טראמפ להתחיל עידן אופל חדש, פועלים כמה מדענים בקדחתנות כדי להעלות לרשת - ולאתרים שלא נמצאים בשליטת הממשל - את כל המידע המדעי שהממשל מנסה למחוק, כדי שלא תצטרכו להתמודד עם תנין עמוס קנוקנות בנסיון להבין למה יש כל כך הרבה פחם באוויר שלכם. כבוד להתנגדות.

 

עשור לסם הסלולרי

 

בימים האחרונים אנחנו מוצפים בהמון סכרין על כך שבדיוק עכשיו עשור להוצאת האייפון הראשון ואיפה היינו בלעדיו וכן הלאה. ובכן, כנראה שהיינו במקום רגוע יותר ועם יותר יכולת ריכוז. מול גל ההייפ, שווה להזכיר שהאייפון הוא רק עוד טלפון חכם ושכבר לא מעט שנים שאפל לא הציגה בו אף חידוש שלא נראה כבר במכשירים מתחרים. ועוד משהו ששווה להזכיר: שאנחנו מכורים לטלפונים החכמים שלנו.

 

האזרח הממוצע בארה"ב מסתכל על הסמארטפון שלו 46 פעמים ביום, כלומר בערך פעם ב-20 דקות של ערות; אמריקאים בני 18 עד 24 מסתכלים במסך 76 פעמים ביום, כלומר בערך פעם ברבע שעה. אחד משלושה בגירים מודה בכך שהוא בוחן את הסלולר שלו גם במהלך הלילה; 12% אומרים שהם משתמשים בו במקלחת; ותשעה אחוזים בודקים מה שלומו בזמן קיום יחסי מין.

 

 

לאן אנחנו הולכים? ג'ובס באירוע ב-2011 לאן אנחנו הולכים? ג'ובס באירוע ב-2011 צילום: בלומברג

 

 

בינתיים, חוקרים מצאו שאנשים שמורחקים מהסלולר שלהם מגלים את אותם התסמינים של נגמלים מעישון, ושעצם הנוכחות של סמארטפון סביבך מורידה את הריכוז שלך. מחקרים אחרים העלו ששימוש בסמארטפון גורם לשחרור של דופמין, ההורמון שמקושר לעתים קרובות עם מין, מזון, הימורים וסמים. מחקרים מתחילים להצביע על כך שיש קשר בין שימוש כבד בסמארטפונים ובין דכאון ולחץ. "מתחילים" – כי אנחנו חיים פחות מדי זמן איתם מכדי שאפשר יהיה לנהל די מחקרים, אבל בו זמנית מספיק זמן כדי שנתחיל להרגיש את התסמינים. בדרום קוריאה מתחילים לדבר על שיעור מכורים לסמארטפונים של 8.4% מכלל האוכלוסיה. המקרה של דרום קוריאה עשוי להיות חריג, אבל כמה מוגזם יהיה לדבר על שיעור של 5% עד 6% בישראל?

 

כאן יש ריכוז יפה של הנתונים האלה. יש להניח שסטיב ג'ובס לא ידע איזה סוג של שד הוא משחרר מהבקבוק, הוא רק ידע שזה יכניס לו הרבה מאוד כסף. כמה סבל גורמים האייפון ויתר הסמארטפונים? את זה נדע רק בעוד כמה עשורים. בואו נקווה שעד אז לא תגמור את כולנו ההתחממות הגלובלית שטראמפ מכחיש.

 

קצרצרים

 

1. כמה חשוב לאנשים להיות כוכבים במדיה החברתית? עד כדי כך: זוג טמבלים ממינסוטה, מונהליזה פרז ופדרו רואיז, החליטו להפוך לכוכבי יוטיוב. הם חשבו על הדרך לשם הרבה זמן ובשבוע שעבר ביוני החליטו לעשות את הצעד המכריע. הם סידרו את המצלמות, רואיז הצמיד אל חזהו ספר עבה, ופרז ירתה בו באקדח Desert Eagle בקוטר 0.5 אינץ'. אתם מכירים את האקדח הזה - הוא הופיע בידו של כל גיבור אקשן בכל סרטי שנות התשעים. אבל החיים הם לא סרט ובניגוד לתוכנית של הזוג, הקליע (העצום) פילח את הספר העבה וגם את מר רואיז המופתע. פרז, שעומדת ללדת את ילדם השני, מואשמת כעת בהריגה. כך מרוויחים את פרס דארווין.  

 

אקדח Desert Eagle אקדח Desert Eagle צילום: xltkwj

 

 

2. כמעט אף אחד לא שם לב, כי ביום שישי הפרלמנט הגרמני אישר נישואי גאים, אבל באותו היום הוא גם אישר הצעת חוק שנויה במחלוקת בהרבה: הממשלה תקנוס מעתה רשתות חברתיות שלא יפעלו להסרת פרסומי תוכן שנאה. ומדובר בקנס מרשים: 50 מיליון יורו על כל פרסום שלא יוסר. שר המשפטים הגרמני, הייקו מאס, אמר בדיון קודם להצבעה ש"חופש הביטוי נגמר במקום שבו מתחיל החוק הפלילי" וציין שמספר פשעי השנאה בגרמניה עלה בכ-300% בשנתיים האחרונות. מאס ציין עוד כי למרות 14 חודשים של דיונים עם הרשתות החברתיות, לא חלה התקדמות – על כל פנים, לא מנקודת מבטה של ממשלת גרמניה. ארגוני זכויות אדם הביעו חשש שהמשמעות של החוק היא הפרטה של צנזורה וצינון של חופש הביטוי. הימין הקיצוני בגרמניה, שכידוע מאוד אוהב לשנוא דברים - הודיע שהוא שוקל לערער על החוק לבית המשפט העליון של גרמניה.

 

3. שמעתי על עובדים ממורמרים, אבל פאלמר לאקי שובר פה שיא: לאקי, אחד המייסדים של אוקולוס ומי שמכר אותה לפייסבוק, אולץ לפני כמה חודשים לפרוש – לאחר שהתברר שהוא תרם כסף לקבוצה של טראמפ שהפיצה ממים דוחים במיוחד במהלך הבחירות. כעת הוא תורם בעקביות 2,000 דולר מדי חודש לפרויקט שהמטרה שלו היא לשבור את האקסקלוסיביות של משחקי אוקולוס כדי שאפשר יהיה לשחק אותם גם על החומרה של המתחרים מ-HTC. על פניו, נראה שהמהלך של לאקי מנוגד לאינטרס העצמי שלו (הוא עדיין מחזיק מניות אוקולוס וירוויח ממשחקים שישארו סגורים), אבל כנראה שיש לו מספיק כסף כדי לתקוע אצבע בעין של החברה שזרקה אותו.

 

4. שירותי השושו של גרמניה הודיעו שהם הקימו חמ"ל מיוחד, שיפעל 24 שעות ביממה ושמטרתו תהיה לשבש כל התקפת סייבר על ועידת ה-G20 הבאה עלינו לשלום. הם מדווחים על כך שהם נערכים להתקפות מצד אנונימוס או לולזסק (גרמניה, את בטוחה שהם עדיין קיימים?), ומנטרים חשש להתקפות סייבר שיתפתחו למהומות. עשרות לוחמי סייבר עומדים הכן לבלום את ההתקפה הבאה, והם משתפים פעולה עם עמיתיהם בשאר מדינות ה-G20. הוועידה תתכנס בהמבורג בסוף השבוע.

 

 

5. נשיא הנציבות האירופית, הדבר הכי קרוב (ועדיין די רחוק) לנשיא אירופה, ז'אן-קלוד יונקר, התוודה בפני קהל גדול בסוף השבוע שאין לו סמארטפון. יונקר דיבר לצד ראש ממשלת אסטוניה, יורי רטאס, בטקס חילופי התפקידים ביניהם (התפקיד עובר ברוטציה). אסטוניה ידועה בכך שהיא הפכה לדמוקרטיה הדיגיטלית הראשונה; יונקר התבדח על כך שכאשר רטאס רצה להזמין אותו לטאלין בירת אסטוניה, הוא שלח לו גלויה. עם זאת, יונקר אמר שהוא יודע שהעתיד הוא דיגיטלי, ואמר לרטאס "הדיגיטל הוא ה-DNA של ארצך, והוא צריך להיות חלק מה-DNA האירופי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x