$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

טלפונים חכמים, משתמש טיפש

מחקר מגלה שעצם הקרבה לסמארטפון פוגע ביכולת החשיבה שלנו, איזו אפליקציה מעצבנת את פוטין, מדוע פספס המודיעין האמריקאי את מתקפת הסייבר על בחירות 2016, ואיך חברות הטכנולוגיה מגינות על זכויות הומוסקסואלים

יוסי גורביץ 17:3727.06.17

אין גוגל, אין שכל

 

הטלפון החכם הביא איתו גל של הטפשה בלתי נמנעת, שהיה ידוע מראש: כשאפשר לחפש מידע, אין צורך לדעת אותו. אם גוגל הולכת איתך בכיס לכל מקום, ויש לך גישה לכל מידע כמעט, למה ללמוד את כל זה? יש כלי שיאפשר לשלוף את הידע בזמן קצר להפליא. התופעה הזו מוכרת: עליה בהיקף הקריאה והכתיבה מלווה כמעט תמיד בירידה בשינון. אין בו צורך עוד. מחשבוני הכיס פגעו אנושות ביכולת של דור שלם לבצע חישובים בסיסיים בכוחות עצמם. אם יש עזר חיצוני, היכולת מתנוונת.

 

לצד אחר כבר היינו צריכים לשים לב: לא ברור אם סמארטפונים וגישה לרשת אכן הופכים אותנו לחכמים פחות, אבל הם בעליל עושים שמות ביכולת הריכוז שלנו ובסבלנות שלנו.

 

מתכון לחוסר ריכוז. סמארטפונים מתכון לחוסר ריכוז. סמארטפונים צילום: שאטרסטוק

 

אנחנו מתרגלים לגירוי מהיר ותגובה מהירה. הקלקה-תשובה. אם זה לוקח יותר מדי זמן, אנחנו מאבדים עניין ועוברים לאתר אחר. הגירוי בלתי פוסק. יש לך פסקה אחת למשוך את תשומת הלב של הקורא, ואחר כך הוא יעבור ל...היי רגע, סרטון חתולים חדש בנוטיפיקציית פוש! זה חמווווווווווד! האם החתול שלי יכול לעשות את זה?

איפה הייתי? אה, כן. הנקודה השלישית. צריך לחלק כל דבר לנקודות כדי שתוכל לשמור על ריכוז.

 

מחקר חדש מוצא שעצם הקרבה לסמארטפון מורידה את יכולת הריכוז של המשתמש. בניסוי, התבקשו נבחנים להשאיר את הסמארטפון שלהם או בחדר נפרד, או בכיס, או על השולחן מולם. אחר כך הם נדרשו לענות על שאלות. התוצאות הראו שאלו שהסמארטפון שלהם היו בחדר אחר, ענו על השאלות משמעותית טוב יותר מאחרים. אחריהם באו אלו שהשחנבון היה טמון בכיסם. במקום השלישי הצפוי היו אלו שהגרוטאה ניצבה מול עיניהם.

 

החוקרים אומרים שהנוכחות של הסמארטפון מאלצת את המשתמש להקדיש משאבי ריכוז רק כדי להתעלם ממנו, וזה פוגם ביכולת הריכוז שלו. זה מחקר ראשוני וכמובן שיש צורך בעוד מסוגו, אבל כשזה יוכח סופית ספק אם למישהו יהיה די ריכוז כדי לקרוא עד הסוף את המחקרים הבאים.

 

באמא שלנו

 

שירות הביון הרוסי פ.ס.ב., – לוותיקים שבינינו, ככה קוראים היום למה שהיה פעם הדירקטוריון השני של הק.ג.ב., זה שעסק בריגול פנים – נשבע בכל היקר לו שפיגוע שבוצע באפריל בסנט פטרסבורג בוצע בסיוע אפליקציית טלגרם.

 

הרקע: סוכנות הצנזורה הרוסית רוסקומנדזור החלה בחודשים האחרונים לדרוש מכל חברת תקשורת שרוצה לפעול ברוסיה לבנות במקום שרתים, ולבצע את הפעילות של אזרחים רוסים רק דרכם. המטרה היא לאפשר לפ.ס.ב. ושאר מנגנוני האופל של פוטין גישה לכל המידע של אזרחים רוסים, כדי שיבינו שאין רגע שבו אי אפשר לבלוש אחריהם. כל העסק קיבל דחיפות לאחרונה, כי שוב החלו גלי הפגנות נגד פוטין.

אפליקציית טלגרם אפליקציית טלגרם צילום: גוגל פליי

 

בטלגרם, אפליקציה מוצפנת פופולרית, מסרבים לשתף פעולה עם ההנחיות של רוסקומנדזור. בהתאם, צץ פתאום הפ.ס.ב. והודיע שהיה פיגוע לפני חודשיים שבו המחבלים השתמשו בטלגרף ושמדובר בסכנה איומה לבטחון האומה.

 

יכול להיות. אבל תצטרכו קצת יותר כדי לשכנע אותי בכך מאשר המילה של קציני ק.ג.ב. -  שלא נשענת על כלום חוץ מהמילה שלהם ושמגיעה באיחור חשוד של חודשיים בדיוק כשסוכנות ממשלתית אחרת מתחום השו-שו צריכה סיוע. בטלגרם לא מתכוונים להכנע, ואמרו שזה עצוב ששירותי המודיעין הרוסים מנצלים את הטרגדיה כדי להרחיב את שליטתם על האוכלוסיה. ציינו שם בהגיון שאם רוסיה תאסור על טלגרם, הטרוריסטים - ככל שכאלה אכן משתמשים בה – פשוט יעברו לאפליקציה אחרת.

 

ה-NSA לא הצליחה עד היום להצביע על אירוע טרור אחד שבוצע באמצעות אפליקציות הצפנה, ובשורה מביכה של מקרים הטרוריסטים לא רק השתמשו בתקשורת בלתי מוצפנת, הם היו ברשימת המעקב של הרשויות. זה יהיה וואחד צירוף מקרים אם דווקא הק.ג.ב. עלה על מקרה כזה. בערך כמו צירוף המקרים של הבחירות האחרונות בארה"ב.

 

מה עושים?

 

יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, אמר הבוקר בכנס הסייבר של אוניברסיטת ת"א שצריך להכין צוות סייבר מיוחד להגנה על הבחירות בישראל. העיתונאי חיים לוינסון ציין בהגיון מסוים שהבחירות בישראל ידניות לגמרי ועל כן לא כל כך חשופות להתקפות סייבר. אבל לפיד פשוט נופל כאן בטעות שממשל אובמה נפל בה.

 

כשהתחילו להתרבות הפינגים על התקפה רוסית על תשתיות הבחירות, חשף הוושינגטון פוסט בסוף השבוע, ממשל אובמה נערך להתקפת סייבר על מחשבים: פריצה לרשתות, התקפה על מחשבי בחירות ודברים דומים. היו כמובן התקפות רוסיות כאלה, אבל לא זה היה המאמץ הרוסי העיקרי.

 

 

מה חיפשו ההאקרים? מה חיפשו ההאקרים? צילום: Security magazine

 

זה הופנה דווקא ליצור מסיבי ולהפצה של חדשות מזויפות. המודיעין האמריקאי זיהה עליה בפעילות הרוסית, אבל לא הבין מה היעד שלה. הוא חיפש התקפות סייבר, לא מה שמכונה היום התקפות מידע או "חדשות מזויפות". בזמן שהשפיונים האמריקאים ניסו להגן על מערכות פיזיות, הרוסים הפיצו ממים, מידע גנוב, חדשות מפוברקות, סיפורי קונספירציה בפייסבוק והלהיט של הבחירות – מודעות פוליטיות בפייסבוק, מפולחות להגיע לאנשים שכבר הקליקו על סיפורי קונספירציה, מודעות שפייסבוק מסרבת למסור עליהן כל מידע.

 

תזכורת: דונלד טראמפ הפסיד את הבחירות בהפרש של שלושה מיליוני קולות. הוא ניצח באמצעות שלוש מדינות שנחשבו למדינות דמוקרטיות, והוא ניצח בהן בהפרש של כמה עשרות אלפי קולות. חשוב לציין שהיה לו סיוע מסיבי בדמות אחת המועמדות השנואות בהיסטוריה, עם אינסטינקט ארוך שנים לשקרים וטיוח, ושהוא רכב על גל פופוליסטי עולמי של מיאוס מהפוליטיקאים הקיימים; הנצחון שלו היה תמיד אפשרי. אבל צריך לתהות עד כמה ההתקפה הרוסית המתואמת על הבחירות לא הזיזה כמה עשרות אלפי קולות – ממש לא הרבה – מפה לשם.

 

אבל בעוד שיש מושג איך להתמודד עם התקפת סייבר פרופר, איך לעזאזל מזהים את החדשות המפוברקות ואיך מזהים מי עומד מאחוריהם? זו שאלה שבינתיים אין לה תשובה.

 

קצרצרים

 

1. 50 חברות – ביניהן גוגל, ויאקום ומיקרוסופט - הגישו תצהיר ידיד בית המשפט בדיון שנערך בשאלה האם חוקי הגנה מאפליה מינית צריכים לחול גם על גאים. בתצהיר נאמר שאפליית גאים היא פרקטיקה רחבה ובזויה הקיימת בשוק העבודה, והוא מציין מחקרים שמעידים על כך ש-40% מהגאים סובלים מאפליה ומהטרדה מינית במקום העבודה. לעמק הסיליקון יש חוליים רבים, והטור הזה מקפיד לציין אותם על בסיס יומי; כשמגיע ח"ח, אז מגיע.

 

גאווה? מגזר ההייטק מפרגן גאווה? מגזר ההייטק מפרגן צילום: pixabay.com

 

2. אל, נצור המלכה: ספינת הוד מלכותה המלכה אליזבת', נושאת מטוסים חדשנית שעיקר תפקידה הוא לשמר את התפיסה המתפוררת שבריטניה היא מעצמה, הפליגה לאחרונה מן הנמל. ומסתבר שהיא משתמשת בווינדוס XP, מה שאומר שהיא חשופה להתקפת WannaCry. צריך להיות פיראט נועז במיוחד כדי לבצע התקפת כופר על נושאת מטוסים, אבל אם זה יצליח אתה נכנס ישר למיתולוגיה. בצוות של הספינה – עלותה כ-3.5 מיליארדי ליש"ט, הספינה היקרה ביותר שחיל הים המלכותי הזמין אי פעם – מתעקשים שהכל תקין ושהם ערוכים לכל התקפת סייבר. נקווה שלא נצטרך לעדכן את הסיפור הזה.

 

3. חברת Zillow, שמה שהיא עושה בחיים הוא לתווך דירות ברשת, מאיימת בתביעה על בלוגרית בשם קייט ווגנר. האחרונה היא כותבת על ארכיטקטורה ומפעילה את הבלוג McMansionhell, שבו היא מעלה תמונות של כל מיני מבני זוועה זולים ומראה את כל הכשלים הארכיטקטוניים שלהם. ווגנר אכן לוקחת את התמונות מהאתר של זילו, אבל לזו אין טכנית את זכויות היוצרים עליהם - הם שייכים לאנשים שרוצים למכור את הנכסים המאותגרים ויזואלית. ווגנר הקפיאה את הבלוג והיא נערכת למאבק משפטי.

 

4. דונלד טראמפ מחק 22 ציוצים מאז שהפך לנשיא, וזו בעיה, אולי אפילו בעיה חוקתית. החוק מחייב את הנשיא לשמור את כל התכתובות וההודעות הרשמיות שלו. דובר הבית הלבן, שון ספייסר, ציין לפני כשבועיים שיש להתייחס לציוצים של טראמפ כאל הודעות רשמיות של ממשלת ארה"ב. אם זה המצב, בכלל לא בטוח שלטראמפ יש סמכות למחוק את הציוצים שלו. עתירה בנושא כבר הוגשה; בשעתו הסיכוי שלה היה נראה קלוש, אבל ברגע שהבית הלבן עצמו אומר שמדובר בהודעות רשמיות, המצב משתנה. העותרים גם דורשים את הפסק השימוש באפליקציות מסרים מוצפנים לצרכים רשמיים של הבית הלבן, כי אין אפשרות לדעת מה נכתב ומה נמחק. אלמלא התאבדה האירוניה בקפיצה ממגדל טראמפ, אולי מישהו היה זוכר איך המיילים החסרים של הילארי קלינטון שיחקו חלק מרכזי כל כך במערכת הבחירות.

 

5. כשהבדיחה מתערבבת עם המציאות: בעונה הנוכחית של הסדרה "עמק הסיליקון" הוצגה אפליקציה שמה שהיא יודעת לעשות הוא להבדיל בין נקניקיה ולא-נקניקיה. היא יוצרה על ידי סטארט-אפ בדיוני בשם SeeFood. ובכן, האפליקציה הזו זמינה כעת גם בעולם האמיתי. היא עונה על אותו הצורך שענתה עליו האפליקציה yo והיא מטאפורה מושלמת לצורך הנואש של עמק הסיליקון ליצור דברים שאף אחד לא צריך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x