$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

כך כמעט הכריזה ארה"ב "מלחמת סייבר" על רוסיה

נחשפה תוכנית המגירה של אובמה לנקמה במתקפות הרשת שכוונו לבחירות של 2016, משקיע הון סיכון התפטר לאחר שהטריד מינית יזמיות, אפליקציה חדשה תזהה מקרי גזענות ואיסלמופוביה ומה יש למשטרת רוסיה נגד VR

יוסי גורביץ 13:3725.06.17
הפצצות שעדיין מתקתקות

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מגמגם ומתמהמה בטיפול בעובדה שמערכת הבחירות האמריקאית נפרצה בידי האקרים שפעלו מרוסיה. עתה נודע שקודמו, ברק אובמה, היה מודע למתקפות האלה ולקח אותן מאוד ברצינות. לא רק שהוא הטיל שורת סנקציות על רוסיה, החרים שני מתחמים בבעלות רוסית וגירש מארה"ב 35 דיפלומטים בחשד לריגול - הוא גם פקד על ה-FBI, ה-CIA ופיקוד הסייבר האמריקאי להיערך לפעולת תגמול.

 

 

לא פראייר. אובמה לא פראייר. אובמה

 

בהוראת הנשיא, תכננו הסוכנויות הרלוונטיות "הפצצת סייבר" - מתקפה מקוונת נרחבת על תשתיות מקוונות ברוסיה. מומחים הזהירו את אובמה וטענו שהתוכנית כפי שהיא עלולה לגרום לפגיעה בלתי סבירה בתשתיות אזרחיות, עד לרמה של פשע מלחמה. הממשל הורה על תכנון מחדש ובינתיים קרה מה שקרה והתחלף הנשיא.

 

נשיא ארה"ב הנוכחי מסתכל על מהלכי הסייבר של רוסיה בצורה יצירתית למדי: הוא פשוט לא מסתכל עליהם. הוא לא מקבל החלטות, ואפילו לא הוציא צו שמבטל את תוכנית המתקפה שבנה קודמו. לא מן הנמנע שהסיבה לכך היא די דרמטית: הקשרים שלו ושל עושי דברו עם השלטון הרוסי. כנראה שעכשיו, כשנחשפה התוכנית של אובמה, יצטרך טראמפ לקבל החלטה, שצפויה לגבות ממנו מחיר פוליטי. 

 

רוצה מימון הון סיכון? תתפשטי

 

זה היה זריז: בסוף השבוע דיווח המגזין המקוון Axios על כך שמשקיע הון סיכון ידוע בשם ג'סטין קלדבק הטריד מינית לפחות שש נשים - על כל פנים, שש נשים שהיו מוכנות להעיד על כך בפני Axios. כולן היו מייסדות של סטארט-אפים שהגיעו לקלדבק כדי לנסות לקבל מימון עבור הפרויקטים שלהן וכולן קיבלו ממנו הצעות דומות: להתלוות אליו לחדר מלון. כולן סירבו. חלק מהן העידו בשמן המלא, אחרות העידו תוך שמירה על חסיון.

 

הגיע הזמן שגם המטרידים ישלמו את המחיר הגיע הזמן שגם המטרידים ישלמו את המחיר צילום: SheThePeople

 

לפני שנתיים היינו כנראה רואים מחול של "הדברים הוצאו מהקשרם" ויבבות על כך שפוגעים ב"תרבות היחודית" של עמק הסיליקון. היבבות עוד עשויות להגיע, אבל בינתיים חלה דרמה: קלדבק הודיע על התפטרותו, והביע צער – גם על כך שהוא פגע בנשים, אבל בעיקר על כך שהוא פגע בשמה של התעשיה.

 

מסתבר שמשהו בכל זאת השתנה מאז שנשים תבעו את קליינר פרקינס ואחרי שסוזן פאולר כתבה את הסטטוס שלה ביחס לאובר; כנראה שחלחלה ההכרה שהנסיון להאחז בקרנות המזבח מזיק לחברות שבהן עובדים המטרידנים.

 

ועדיין: באקסיוס ציינו שהמקרה של קלדבק מעיד על עומק הביצה השובניסטית של עמק הסיליקון, שבמשך שנים מדבר איתנו על "מריטוקרטיה", כלומר שלטון המוצלחים, ושוכח לציין שבמקרה של המוצלחות, מצפים מהן להיעתר לחיזורים ושלא יחשבו בכלל להתלונן. השמועות על קלדבק הסתובבו שנים ואף אחד לא העז לעשות איתן משהו - גם לא משקיעות הון סיכון אחרות. כולם ידעו כמה קל לחסל את הקריירה של מי שפותחת את הפה. והפחד הזה היה חזק מספיק כדי להשתיק גם את מי שידע שבשתיקתו, הוא מאפשר את התקיפה של האישה הבאה. יאללה, עיברו לשלב תביעות הפיצויים. הם לא ילמדו אם זה לא יכה בכיס שלהם.

 

דבר איתי במספרים

 

מאז עלייתו של דונלד טראמפ לשלטון, יש עליה חדה בדיווחים על תקריות איסלמופוביות בארה"ב; כנראה שהגזענים הקיצוניים הרשו לעצמם לזחול ממתחת לאבנים שלהם כי עכשיו המועמד שמפרגן להם יושב בבית הלבן. העובדה שטראמפ עצמו לא אמר מילה על מעשי הטבח האיסלמופוביים בקנדה ובבריטניה אומרת דרשני.

 

הפגנה בארה"ב למען ביטול מגבלות הכניסה למדינה מארצות מוסלמיות הפגנה בארה"ב למען ביטול מגבלות הכניסה למדינה מארצות מוסלמיות צילום: בלומברג

 

אבל הנחות זה נחמד, אך בשביל ראיות צריך נתונים. המועצה ליחסים אמריקנים-איסלמיים (CAIR) הוציאה ביום שישי האחרון אפליקציה, "לגרום לדמוקרטיה לעבוד עבור כולם" שמה, שמטרתה לאפשר לכל מי שנתקל בתקרית איסלמופובית לדווח עליה מיד. המועצה, גוף שתדלנות מוסלמי בולט, ציינה שהיא יודעת על 260 מקרי איסלמופוביה בשנה האחרונה, אלא שהיא חוששת שמדובר בשבריר מכלל המקרים האמיתיים, כי רובם לא מדווח.

 

המשתמש יקליד לאפליקציה את פרטי התקרית, והארגון יפתח בחקירה שלה. אם יגיע למסקנה שהתקרית היא אכן על רקע דתי, הוא יכלול אותה בדו"ח שלו. אם יש בה אספקט פלילי, הוא יפנה למשטרה. זו איננה האפליקציה הראשונה מסוגה: הסיקים בארה"ב, שלעתים קרובות נופלים קורבן לתקריות איסלמופוביות, הוציאו אפליקציה דומה ב-2012.

 

קצרצרים

 

1. משטרת מוסקבה עצרה בשבוע שעבר אמנית בשם קטרין ננאשבה, לאחר שזו הסתובבה בכיכר האדומה עם משקפי מציאות מדומה. ננאשבה מנהלת פרויקט שהמטרה שלו היא להנכיח את החולים בבתי חולים פסיכיאטריים: היא מסתובבת ומשדרת להם את המציאות שהם לא יכולים לראות. עד כה היא ביקרה כך במספר אתרים ידועים בעיר, כשהיא מקבלת הנחיות מהחולים על המקומות שהם רוצים לראות. בכיכר האדומה המשטרה היתה פחות סובלנית, היא נעצרה, הואשמה בכך שהיא מסכנת עוברים ושבים, ואחר כך נשלחה להסתכלות פסיכיאטרית בעצמה. למקרה שאתם חושבים ללכת לכיכר האדומה עם משקפים כאלה, אל. ואל תשחקו פוקימון בכנסיה.

הכיכר האדומה. השאירו את ה-VR בבית הכיכר האדומה. השאירו את ה-VR בבית צילום: שאטרסטוק

 

 

2. פרשת הריגתו של אורלנדו קסטיל, שנורה למוות על ידי שוטר במכוניתו לעיני בת זוגו המזועזעת שצילמה את רגעי מותו בשידור חי בפייסבוק, חזרה לכותרות לאחרונה - לאחר שחבר מושבעים זיכה את השוטר מהריגה. בין המסמכים שנחשפו בפרשה, עולה כי מיד לאחר שהשוטר הרג את קסטיל, מיהרו במשטרה להוציא לפייסבוק צווי הבאה לחשבונות הפייסבוק של קסטיל וחברתו, דיאמונד ריינולדז. המטרה היתה, ככל הנראה, לאסוף מחשבונות הפייסבוק שלהם חומר שיוציא אותם רע בתקשורת. לרוע מזלם של השוטרים, פייסבוק סירבה להנחיה להעביר את תוכן החשבונות, כי נלווה אליו גם צו איסור פרסום תמידי. כלומר, השוטרים רצו גם לחפור מידע של אדם שהם הרגע הרגו לעיני בת זוגו, גם את המידע שלה, ואת כל זה כדי ללכלך עליהם בתקשורת – ובלי שהם יוכלו לדעת על כך אי פעם.

 

3. במקביל, פייסבוק מתעקשת שלא למסור לחוקרים פרטים על המודעות הפוליטיות שהיא מוכרת. היא מסרבת לומר מה התדירות של מודעות, כמה כסף הוציאו עליהן, מי והיכן ראה אותן, מה היה המסר שלהן ולכמה אנשים הן הגיעו. בקיצור, היא לא מוכנה למסור פרטים על אחת השאלות הבוערות אחרי בחירות 2016: כמה כסף עולה לארגון ביון עוין לערער את המערכת הדמוקרטית ועד כמה יעילות מודעות פוליטיות לצורך כך. נזכיר שלמודעות בפייסבוק יש יתרון עצום, מבחינת קמפיין שנע מתחת לפני השטח: אפשר לפלח את המקבלים שלהן כך שהציבור הכללי לא יהיה מודע למסר שלך. פייסבוק טוענת שהיא מגינה על הפרטיות של המפרסמים שלה. וואלה. פתאום פרטיות מעניינת אתכם?

 

4. ואם כבר פרטיות, לסנאפצ'ט יש פיצ'ר חדש, Snap Map, ומה שהוא עושה בחיים הוא לסמן את המיקום של המשתמש על מפה. לזכותה של סנאפצ'ט יש לציין שמדובר ב-opt-in: אם המשתמש לא בוחר אקטיבית להשתמש בפיצ'ר, הוא לא מופעל. לחובתה יש לציין שהיא לא עדכנה את המשתמשים על כך שברגע שהם בחרו להשתמש בפיצ'ר, הוא משדר את המיקום שלהם לכל מי שנמצא ברשימת החברים שלהם ברגע שהם פותחים את האפליקציה. יש לכם סטוקרים? זה הכלי המושלם עבורם. יש לכם ידיד שאתם לא יודעים איפה הוא גר? סנאפצ'ט תספק לכם ניחוש קרוב די הצורך. למרבה המזל, בניגוד לפיצ'רים דומים בפייסבוק, די פשוט לנטרל את הפיצ'ר הזה.

 

5. אגב פייסבוק, היא במצב התגוננות מלא: לפני מספר ימים היא פתחה את שירות המלחמה בטרור שלה גם בבריטניה. מדובר בסך הכל ביוזמה של פייסבוק להילחם בתעמולת שנאה, וזאת באמצעות AI לא יעיל במיוחד ומחיקה של סטטוסים אם הם מעלים חשד בדע"ע (דובר ערבית עילגת, הפרחים לאנטון שמאס) שלה. היא השיקה שירותים כאלה לאחרונה גם בצרפת וגרמניה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x