$
חדשות טכנולוגיה

בחזרה מן הכפור: המייסדים שחזרו להציל את החברה שהקימו

מייסד אובר טרוויס קלאניק הודיע שיעזוב את החברה - ולא ברור האם יחזור אליה. יכול להיות שכדאי שישוב בעתיד: שיבת מייסדים עשתה רק טוב לחברות כמו אפל, גוגל, לינקדאין ו-Dell

רפאל קאהאן 16:5223.06.17

פרישת מנכ"ל אובר עלולה להטיל את את חברת ההסעות למערבולת מסוכנת; לא חסרים מקרים בהם דירקטוריון העיף את המייסד והתחרט על כך. מעלליו של קלניק מעמידים אותו ברשימה מפוקפקת של מנכ"לים שפגעו בעובדיהם - אך אין ספק שהחברה הגיעה לאן שהגיעה בעיקר בזכותו.

המקרה של אובר מעלה סיפורים אחרים מההיסטוריה של חברות הטכנולוגיה, בהם מנכ"לים שעזבו חזרו להציל את יצירי כפיהם - ובמקרים מסוימים אף סייעו להפוך את החברות האמורות להצלחה מוחצת.

 

סטיב ג'ובס - מציל את אפל מעצמה

עזב: 1985, הוחזר: 1997

ב-1985 אפל הייתה הילד המבריק של עולם המחשוב האישי, בעיקר בזכות סטיב ג'ובס. החברה השיקה את המקינטוש שנה קודם לכן והיכתה את העולם בתדהמה. אבל ג'ובס, שרצה לסייע לחברה להפוך לתאגיד עצום, הביא לכס המנכ"לות את מנכ"ל פפסי לשעבר וזה פיטר את ג'ובס שנה לאחר מכן, לדרישת הדירקטוריון.

סטיב ווזניאק וסטיב ג'ובס בראשית ימי אפל סטיב ווזניאק וסטיב ג'ובס בראשית ימי אפל צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

במשך 12 השנים הבאות החברה הלכה מכישלון לכישלון ולבסוף, על סף פשיטת רגל, החזירה את ג'ובס. הלה השיק את האייפוד, האיימק והאייפון והשאר היסטוריה: אפל צפויה להגיע השנה לשווי שוק של כ-800 מיליארד דולר.

 

לארי פייג' - בגדי גוגל החדשים

עזב: 2001, הוחזר: 2011

גוגל הוקמה על ידי לארי פייג' וסרגיי ברין ב-1998, אך שני החברים הצעירים לא ממש הבינו כיצד צריך לבנות את החברה. בהסכמה עם הדירקטוריון הם הביאו את אריק שמידט, שהיה מוותיקי תעשיית הטכנולוגיה והחזיק במספר תפקידים בכירים.

 

לארי פייג' לארי פייג' צילום: בלומברג

 

הוא בנה את החברה והפך אותה לתאגיד הענק שהיא כיום. עם זאת ב-2011 הרגיש פייג' שהחברה כבר מתחילה לאבד את הראש החדשני והוחלט שהוא יחזור לתפקיד המנכ"ל. שמידט עבר לתפקיד יו"ר דירקטוריון אלפבית - חברת האחזקות שהוקמה כדי לנהל את גלקסיית גוגל.

 

מייקל דל - מתי קונים את EMC?

עזב: 2004, הוחזר: 2007

מייקל דל לא פוטר עזב את תפקיד המנכ"ל טובת סמנכ"ל התפעול של החברה, קווין רולינס, שכבר ב-2002 חשב שהחברה צריכה לרכוש את EMC. אבל דל שמר למעשה את יכולת קבלת ההחלטות באופן לא רשמי.

 

מייקל דל מייקל דל צילום: יאיר שגיא

 

מצב זה נשמר עד 2007 אז מייקל דל הוחזר בחסות המשקיעים שדרשו אותו כמנכ"ל. עם זאת לחברה לקח עוד כמה שנים עד שדל הפך אותה חזרה לפרטית וביצע את הרכישה של EMC, שנחשבת עד כה כרכישה הגדולה ביותר של חברת טכנולוגיה בידי חברת טכנולוגיה אחרת.

 

ריד הופמן - ההיעדרות הקצרה של מייסד לינקדאין

עזב: 2007, הוחזר: 2008

ריד הופמן הודיע שהוא עוזב את לינקדאין, הרשת החברתית העסקית שייסד ב-2007 בצעד שהגיע בהפתעה די גמורה לרוב המעורבים בה. הוא הביא בכיר לשעבר באינטואיט כמנכ"ל מתוך דאגה לכך שהחברה "זקוקה למישהו שמבין בשביל להפוך אותה לחברה אמיתית", כך הצהיר הופמן. עם זאת באותה צורה שעזב כך שנה וחצי לאחר מכן חזר הופמן לכס המנכ"לות והסביר שתפקידו של המנכ"ל הסתיים. ניכר שהופמן צדק בעקיפין מכיוון שמיקרוסופט רכשה את החברה בשנה שעברה, בעסקה של 25 מיליארד דולר.

 

ג'ק דורסי - "אתה לא יכול להיות מנכ"ל טוויטר ומעצב אופנה במקביל"

עזב: 2008, חזר: 2015

הסיפור של טוויטר הוא סיפורה של פוליטיקת ההשקעות שמאחורי כל סטארט-אפ. טוויטר הוקמה על ידי ג'ק דורסי ואוון וויליאמס. דורסי שהיה עובד של וויליאמס השתמש בו כדי להקים את החברה לפי החזון שהיה לו ב-2006. וויליאמס, שהיה בעל ניסיון לא מועט בעולם הטכנולוגיה, לא אהב את האישיות ההיפסטרית של דורסי שלדבריו היה יוצא מוקדם מהעבודה לשיעורי יוגה ועיצוב אופנה.

 

ג'ק דורסי ג'ק דורסי צילום: בלומברג

 

הוא עשה יד אחת עם הדירקטוריון כדי להעיף את דורסי וזה עבד. וויליאמס מונה למנכ"ל אך למרות הכל גם הוא לא עמד בדרישות הדירקטוריון, בייחוד לאחר שדורסי הלך להקים את סטארט-אפ התשלומים המוצלח סקוור. ב-2011 הוחזר דורסי כיועץ וב-2015 הוא חזר לכהן כמנכ"ל טוויטר. עם זאת עד כה, טוויטר טרם מצאה מודל עסקי יעיל והיא עדיין לא מצליחה להתרומם כפי שעשתה פייסבוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x