$
חדשות טכנולוגיה

אפל דורשת מקוואלקום פיצוי של מיליארד דולר

ענקית הטכנולוגיה תבעה את חברת השבבים בטענה שגבתה ממנה כסף על שימוש בטכנולוגיות שלא קשורות אליה, במסגרת רישיון פטנטים שאינו תקף. לאחר הגשת התביעה, חדלה אפל מלשלם תמלוגים לקוואלקום

ויקי אוסלנדר 14:1721.06.17

אפל מנסה לשבור את המודל העסקי של קוואלקום וטוענת לבית המשפט: רישיון השבבים שקוואלקום מוכרת אינו תקף. בינואר השנה הגישה אפל תביעה נגד ענקית השבבים לפיה  גבתה ממנה תמלוגים מופרזים על שימוש "בטכנולוגיות שלא קשורות אליה".

 

אפל דרשה כי בית המשפט בסן דיאגו יאלץ את קוואלקום להשיב החזרים כספיים בהיקף של מיליארד דולר, שלהם לטענתה היא זכאית. מאז הוגשה התביעה, אפל הפסיקה לשלם לקוואלקום.

 

משרדי קוואלקום בארה"ב משרדי קוואלקום בארה"ב צילום: בלומברג

 

אף שמדובר בקרב ענקים מהרגע הראשון, התביעה המקורית של אפל היתה ברובה צרה, שהתייחסה לשאלה האם חוזה בין השתיים הופר. כעת אפל מבקשת לערער על המודל העסקי של החברה עצמה. המוטיבציה של אפל להרחיב את טענותיה מקורו בפסק דין שניתן בבית המשפט העליון בארה"ב לפני כחודש, והקשה על יצרנים לשלוט לחלוטין על האופן שבו אחרים משתמשים במוצרים שלהם.

 

גם הרגולטור תוקף

 

בעקבות תביעת אפל בינואר, הגישה קוואלקום תביעה נגד אפל בעצמה. קוואלקום טענה במעמד הגשת התביעה כי אפל הפרה חוזים איתה ודורשת לקבל פיצויים בסכום לא מוגדר. בהצהרה של קוואלקום צוין:  "אפל לא היתה יכולה לבנות את האייפון, שהפך אותה לחברה הרווחית בעולם, חולשת על 90% מהרווח בשוק הסמארטפונים, מבלי להסתמך על הטכנולוגיה של קוואלקום. עכשיו אפל רוצה לשלם הרבה פחות מערך הטכנולוגיה של קוואלקום".

 

 

לא היו מצליחים בלי קוואלקום? לא היו מצליחים בלי קוואלקום? צילום: apple

 

התביעה של אפל לא הגיעה בחלל ריק, אלא ימים ספורים לאחר שנציבות הסחר הפדרלית (FTC), תבעה את קוואלקום בעצמה על מה שהגדיר כהתנהלות שפוגעת בתחרותיות בשוק. אותן טענות בדיוק שאפל מנסה למנף כדי לזכות בתביעה שלה. באפריל הגישה קוואלקום עתירה לבית המשפט לבטל את האישומים שהוגשו נגדה. בתגובה, הגישו סמסונג ואינטל תצהירים לבית המשפט כדי לתמוך בתביעת ה-FTC.

 

יצרנית השבבים אינטל היא מתחרה גדולה של קוואלקום ואילו סמסונג אחת מלקוחותיה - אך גם יצרנית שבבים גדולה בפני עצמה. השתיים תמכו בטענות ה-FTC באמצעות תצהיר שהגישו לבית המשפט, בו טענו כי קוואלקום מונעת מהן להתחרות בשוק המובייל משום שהיא מגנה על פטנטים הכרחיים. אינטל טענה שקוואלקום מתחזקת רשת של פטנטים שמנוצלים לרעה שפוגעת בתחרות. סמסונג טענה כי קוואלקום מסרבת לתמלוגים במחיר סביר, מה שעוצר את פעילות והתפתחות חטיבת השבבים של החברה הקוריאנית.

 

תמלוגים גבוהים מסביב לעולם

 

קוואלקום מחזיקה בפטנטים שנחשבים חיוניים לתעשיית המובייל, כשהמרכזי שבהם נוגע למעבד שמאפשר קישוריות סלולרית. בתמורה לשימוש בפטנט של קוואלקום המתחרים שלה מחויבים לשלם לענקית מסן דייגו תמלוגים. עם זאת, ה-FTC טענה כי לאורך השנים דרשה קוואלקום תמלוגים גבוהים במיוחד, שמכונים על ידי הנציבות כמס אנטי תחרותי. התמלוגים לטענת הנציבות נוגדים את הסדר FRAND (הסדר שאמור להבטיח גישה לפטנטים במחיר סביר), לא רק משום המחיר הגבוה, אלא משום שהם נעשים תוך איום להפסיק את אספקת המעבדים החיוניים שלה לתעשייה. מהלך שמכונה על ידי ה -FTC "אין רשיון – אין שבבים". התוצאה להתנהלות זו היא עלויות גבוהות שפגעו בתחרותיות ובצרכנים.

 

נגד קוואלקום עומדות כמה תביעות ברחבי העולם בנושאים דומים, בין היתר בבריטניה, סין ויפן. זאת בלי קשר לעובדה כי קוואלקום כבר נקנסה על ידי הרגולטור הסיני ונאלצה לשלם 975 מיליון דולר, על ידי הרגולטור הדרום קוריאני בהיקף 850 מיליון דולר ונפסקו נגדה פיצויים נגד בלקברי בסך 815 מיליון דולר. כל אלו בעקבות טענות דומות של תמלוגים גבוהים בצורה לא סבירה ופגיעה בתחרותיות בשוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x