$
תקשורת

HOT משחקת עם הרפורמה באינטרנט

השינויים הפוליטים האחרונים מובילים לעיכוב נוסף בהחלת הרפורמה, שאמורה לחייב את חברת הכבלים להחכיר את תשתית האינטרנט שלה לספקיות. בינתיים HOT מציעה חבילה במחיר לא תחרותי

אביב גוטר 08:5311.06.17

חודש לאחר שבג"ץ דחה את עתירת HOT נגד משרד התקשורת בנושא רפורמת השוק הסיטונאי, שקובעת כי על בזק ו־HOT להחכיר את תשתית האינטרנט שלהן לספקיות במחיר מפוקח, נראה שחברת הכבלים מתנהלת כאילו היא מבינה שהרפורמה בכל זאת לא תחול עליה, גם לאור השינויים הפוליטיים האחרונים. 

מנכ"לית HOT טל גרנות-גולדשטיין מנכ"לית HOT טל גרנות-גולדשטיין צילום: רפי דלויה

 

מכיוון שהרגולציה הנוכחית אינה מאפשרת ל־HOT לספק לצרכנים חבילה משולבת של תשתית פלוס ספק, היא נאלצת לחבור לספקיות אחרות. ואכן, HOT החלה לשווק באחרונה מבצע אינטרנט 100 מגה של תשתית אינטרנט שלה פלוס הספקית ITCבמחיר אטרקטיבי של 84 שקל לחודש בסך הכל. כאשר HOT תמחרה עבור משרד התקשורת את החכרת התשתית שלה לספקיות חיצוניות, היא נקבה במחיר של 76.6 שקל, עבור תשתית בלבד של 100 מגה. לשם השוואה, בזק מחכירה תשתית כזו בכ־55 שקל כיום לספקיות מתחרות, ואילו ספקיות האינטרנט מציעות חבילה משולבת, של תשתית פלוס ספק, בכ־90 שקל. המשמעות היא שספקית שתבקש להתחרות ב־HOT על גבי התשתית שלה תתקשה, אם בכלל, להציע מחיר אטרקטיבי יותר מ־84 השקלים שתמורתם מוצעת כיום החבילה הכוללת של HOT ו־ITC.

 

בחודש שעבר, כאמור, דחה בג”ץ את עתירת HOT לקיים שימוע נוסף ביחס להסתייגויותיה מהתעריפים שהיא צפויה לגבות מהמתחרות עבור שימוש בתשתיות האינטרנט שלה, כחלק ממסגרת רפורמת השוק הסיטונאי. בכך נסללה לכאורה הדרך ליישום הרפורמה, שהיתה אמורה לחול במלואה על HOT כבר לפני שנתיים וחצי. אלא שרצף האירועים שהתרחשו בחודש האחרון משחק לידיה של HOT ודוחה שוב את יישום הרפורמה בפועל.

 

הרפורמה, נזכיר, יצאה לדרך עוד בסוף 2014 על ידי שר התקשורת גלעד ארדן, ולפיה חויבו חברות התשתית בזק ו־HOT להחכיר את תשתיותיהן לחברות מתחרות במחיר מפוקח על ידי משרד התקשורת. אלא שמאז הרפורמה חלה בפועל רק על בזק, כאשר HOT, שחוששת לאבד את יתרונה היחסי בשוק התקשורת, ניהלה מאבקים ברגולטור כדי לעכב את החלת הרפורמה עליה (להבדיל מבזק, שצפויה לזכות ב"גזר" בדמות ביטול ההפרדה המבנית, HOT לא צפויה לרווח רגולטורי ישיר בתמורה להחכרת תשתיותיה).

 

כעת, לאחר דחיית עתירתה של HOT בעניין התעריפים להחכרת תשתיותיה, אין לכאורה מחסום נוסף בדרך להפעלת הרפורמה. אלא שכדי שתחול על HOT נדרשות שתי חתימות — של שר התקשורת ושל שר האוצר. צחי הנגבי, שכיהן עד לא מזמן כממלא מקום שר התקשורת, נמנע מלחתום על התעריפים משום שתקופת כהונתו היתה אמורה להסתיים כמה ימים לאחר החלטת בג"ץ. ההערכות היו שהנגבי יקבל את מינוי הקבע, ובמשרד התקשורת העריכו שלאחר מכן יחתום על התעריפים. אולם ראש הממשלה בנימין נתניהו הפתיע ומינה את איוב קרא לשר התקשורת. קרא, שנכנס לתפקידו לפני כשבועיים, כבר הודיע בפגישה הראשונה עם מנכ"ל המשרד שלמה פילבר כי בכוונתו לבחון את נחיצותה של הרפורמה בטלפוניה, שמשפיעה גם היא על HOT. כך או אחרת, השר קרא לא חתם עדיין על התעריפים, ו־HOT ממשיכה להיות פטורה מיישום הרפורמה.

 

לא רק זאת, עוד לפני מינויו של קרא וכמה ימים לאחר ההחלטה בבג"ץ הודיע שר האוצר משה כחלון על העברת סמכויותיו בטיפול בנושאי HOT (כמו גם גז ואנרגיה) לשר הכלכלה אלי כהן, שכן בנושאים אלו הוא מצוי בניגודי עניינים. בשוק התקשורת הביעו תמיהה על כך שסמכויות אלה לא הועברו עוד קודם לכן, שכן כהן מונה לשר הכלכלה כבר בינואר. כך יוצא שלא שר התקשורת ולא שר הכלכלה חתמו עד היום על ההחלטה בנוגע לתעריפים של HOT, וכפי שמקובל, שני השרים מבקשים עוד ללמוד את הנושא. שר הכלכלה כהן, יש לציין, אמר בעבר כי אמנם בכוונתו ללמוד את הנושא, אך אם שר התקשורת יחתום על ההחלטה, הוא אינו צפוי לעכב אותה. ל"כלכליסט" נודע כי כהן ייפגש עם נציגי HOT בנושא ב־28 ביוני. מבחינת הצרכן, המשמעות היא ששנתיים וחצי כבר חלפו, ורפורמת תשתיות האינטרנט עדיין לא חלה על HOT.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x