$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הקלות הבלתי נסבלת של הלינץ' בווטסאפ

שמועות מוזרות בווטסאפ מובילות לתקיפת אנשים וקריסת עסקים, פייסבוק הפכה ליעילה מאוד בהסרת תוכן-שנאה בעקבות איום בקנס עצום באיחוד האירופי ואפליקציה חדשה מצליחה להציל חיי פליטים ברחבי העולם

יוסי גורביץ 15:1604.06.17
שמועות ללא ביקורת

 

מכירים את המצב המגעיל בו מסתובבת עליכם שמועה שקרית במדיה החברתית? כשאנשים מתחילים להניח שהיא נכונה ולתקוף אתכם? מדובר ברעה חולה שמהווה מגיפה בפייסבוק - אבל שם תמיד תוכלו להגיב למלעיזים, לדווח ולבקש שיחסמו אותם ולהציג את הצד שלכם לסיפור. בווטסאפ, לעומת זאת, מדובר באופרה אחרת לגמרי.

 

קחו לדוגמה את סיפורו של מר מריו גזין, מנהל מפעל מזרונים מספרד. מישהו העלה לווטסאפ הקלטת אודיו בה נשמע גזין חותם על עסקה עם ניק העתיק, הזדוני המדיח, יצר הרע, הנחש הגדול הידוע גם כשטן ושלל שמות אחרים; האחרון התחייב, על פי ההקלטה, לסייע כמיטב יכולתו ובמלוא כל רצונו הטוב ונחישותו לאפשר לראשון למכור כמה שיותר מזרונים. גזין התחייב, בתמורה, להעביר את נשמתו לרשות בעל זבוב מיד עם התפגרותו וללא שהיות, טענות או מענות ומבלי לערער על החוזה לכל צד שלישי אחר. מיד פרצה סופת אש (אל חשש, מטאפורית) בקרב הציבור הנוצרי האוונגליסטי בספרד, שמונה בערך 29% מהאוכלוסיה ומכירות מפעל המזרונים של גזין ירדו השאולה - עד לרמה שמסכנת את הישרדות העסק שלו.

 

האספסוף הזועם מתארגן. ווטסאפ האספסוף הזועם מתארגן. ווטסאפ

 

גזין עוד יצא מזה בזול: בברזיל הפיצה קבוצת שוחרי טוב שמועה על שני אנשים, גבר מבוגר ואישה צעירה, לפיה הם סוחרים בילדים חטופים. מישהו הפיץ תמונה של שני אנשים - פאמלה מרטינס ולואיז אורליו דה פאולה - יחד עם לוחית הרישוי של הרכב שלהם וטען שאלו הם חוטפי הזאטוטים. כמה שעות לאחר מכן מצאו עצמם השניים מוקפים בהמון זועם שתקף אותם והצית להם את המכונית. בטח לא תופתעו לשמוע שהשניים בכלל לא היו אותם שניים מהשמועה המקורית, סתם זוג שעבר ברחוב.

 

ווטסאפ אומרת שאין לה מה לעשות בנידון, מבקשת מהמשתמשים לדווח לה על תוכן בעייתי וממליצה לספר למשטרה על כל מקרה מסוכן. בהתחשב בכך שמנטליות האספסוף הזועם אינה מתאפיינת בחשיבה הגיונית, סביר יותר שאנשים פשוט יזרמו עם השמועה או יצאו לבצע לינץ'. כנראה שהחברה עצמה לא תעשה משהו משמעותי יותר עד שלא יתרחשו מקרי מוות או חמור מזה מבחינתה - תביעות.

 

אנחנו מורידים, אנחנו מורידים!

 

חדשות טובות: באירופה הורידו את הכפפות והעבירו תקנות שמאפשרות לקנוס חברות מדיה חברתית בסכומים מזעזעים של כסף, אם הן לא תואלנה להסיר תוכן שנאה בתוך 24 שעות מהרגע שבו הן מקבלות על כך דיווח. באירופה (שם המציאו את האינקוויזיציה) דיווחו בשביעות רצון שמהרגע שבו החלו לאיים ברצינות על הכיס של פייסבוק, המחשבה שלה הצטללה פלאים, כמו גם היכולת שלה להסיר תוכן שנאה.

 

תביעות וקנסות? אה, בעצם אנחנו יכולים להסיר תוכן שנאה תביעות וקנסות? אה, בעצם אנחנו יכולים להסיר תוכן שנאה

 

בדצמבר האחרון, על פי דו"ח של האיחוד, הצליחה פייסבוק להסיר פחות מ-50% מהתוכן עליו התקבלו תלונות בתוך 24 שעות; כעת היא מסירה 58% מהתוכן הזה, וכנראה שהיא תשתפר יותר. באיחוד התרשמו פחות מהפעולות של יוטיוב וטוויטר, שתי חברות שהמחויבות שלהן לחופש הביטוי גדולה משמעותית מזו של פייסבוק.

טוויטר הסירה 39% מהתוכן עליו קיבלה תלונות, בהשוואה ל-23% בדצמבר; אבל ביוטיוב נרשמה נסיגה, בעוד שבדצמבר היא הסירה 60% מהתוכן תוך 24 שעות מקבלת התלונה, בעת הבדיקה האחרונה היא הסירה רק 42.5% ממנו.

 

החל מאפריל, החברות צפויות לקנס של 50 מיליון יורו בגרמניה, אם הן נכשלות בהסרת תוכן עליו התקבלה תלונה במהירות, ומדינות אחרות באירופה צפויות להעביר בקרוב חוקים דומים.

 

זה מתחיל

 

ממשל טראמפ אישר בסוף השבוע את התקנות שיאלצו מבקשי ויזה, על פי שיקול דעתה של מחלקת המדינה, להגיש לפקידים שלה את שמות המשתמש שלהם במדיה החברתית עד חמש שנים אחורה. המהלך הזה היה בדיונים מספר חודשים וכעת הוא אושר. עוד נראה איך הוא ייושם בשטח.

 

לא ברור מדוע יש צורך במהלך הזה: רשמית, הוא מיועד רק לאנשים שיש חשש שהם מהווים סכנה לבטחונה של ארה"ב. ובכן, די ברור שאחרי שפקיד הוויזה המנומס יבהיר להם את העובדה הזו, כל אדם שפוי שלא רוצה להגיע לאיזה מתקן נוסח גוואנטנמו יעזוב את השגרירות האמריקאית כמה שיותר מהר, כל עוד הוא יכול לעשות זאת. קשה לחשוב על גול עצמי מודיעיני יותר ברור מזה: שמע, מר בחור, אתה על הכוונת שלנו ואנחנו יודעים עליך מספיק כדי לחשוב שאתה מהווה סכנה. מה עוד אתה רוצה, סמן לייזר על המצח?

 

תור לקבלת ויזה בשגרירות ארה"ב תור לקבלת ויזה בשגרירות ארה"ב צילום: מיכאל קרמר

 

לא ברור למה מישהו שבכלל הגיע למצב שבו הוא נחשד כמהווה סכנה לבטחון צריך למסור פרטים למחלקת המדינה, כשלארצות הברית יש מנגנון תמנוני למדי עם שלל שמות שיש להם שלוש אותיות בשם, שיכולים לדעת כל מה שכתבת במדיה חברתית גם בלי שתמסור להם את שם המשתמש שלך. למי ששכח, חברות אמריקאיות מחויבות לציית לצווי בית המשפט לענייני מודיעין (FISA), ולספק כל מידע על אזרח זר. על הצווים של בית המשפט הזה חל חסיון, כך שאתה לא תדע שאספו עליך מידע - אלא אם, כמובן, הפקיד הקונסולורי הידידותי יעדכן אותך בנושא.

 

כמובן, העובדה שהמודיעין האמריקאי חושב שאתה טרוריסט לא אומרת שאתה אכן כזה, כי הם קצת מתקשים שם עם שמות ערביים, ואם יש לך שם שמזכיר טרוריסט לגמרי יכול להיות שתעלה בלוטו. מטבע הדברים, ברגע שנכנסת לרשימה הזו אין לך צל של סיכוי לצאת ממנה, כי אף אחד לא יהיה מוכן להסביר לך איך נכנסת אליה מלכתחילה. כל זה אומר שהתופעה שמכונה Trump Slump - ירידה חדה בתיירות לארה"ב, שצפויה לעלות לארה"ב בכ-7.4 מיליארד דולר השנה - צפויה להמשך וכנראה להחמיר.

 

קצרצרים

 

1. אפליקציה חדשה, RefAid, מאפשרת לפליטים לזהות את השירותים שהם נזקקים להם בסביבתם. האפליקציה נשענת על שירותי מיקום והיא מדווחת על המקום הקרוב שבו הפליט יכול לקבל מזון, מחסה, טיפול רפואי וטיפול משפטי. מאות ארגוני סיוע כבר עושים בה שימוש - ולעתים נשענים עליה כמעט לחלוטין. ארגוני הסיוע יכולים לתקשר זה עם זה ועם הפליטים באמצעות האפליקציה. RefAid נוצרה על ידי שלי טיילור, עובדת ותיקה בעמק הסיליקון, שחשה מתוסכלת מהתמונות שהיא רואה והחליטה שהיא חייבת לעשות משהו. כבוד.

פליטים סורים בירדן פליטים סורים בירדן צילום: ארגון ישראייד israAID

 

2. מריסה מאייר חיסלה את יאהו, ועשתה את זה במשך חמש שנים. בשביל העבודה המצוינת הזו, של חיסול חברה בעלת שווי ערך של כ-14 מיליארד כשנכנסה לתפקיד, קיבלה מאייר מיאהו רבע מיליון דולר. זה די מרשים, במיוחד בעובדה שמאייר הצליחה לפטר כמחצית מהעובדים במהלך הכהונה שלה. אלה, אף שהסבו לחברה הרבה פחות נזק ממאייר, קיבלו הרבה פחות כסף. ספרו לי עוד איך הקפיטליזם מעניש מנהלים כושלים ומעודד מנהלים מצליחים.

 

3. שורה של בעלי מניות בפייסבוק העלו הצעה למליאת בעלי המניות, על פיה החברה תוציא דו"ח על המאבק שלה בחדשות מזויפות ותפרט את הצעדים שהיא נוקטת בנושא. ההצעה לא באה טוב בעין למארק צוקרברג, שרק לפני חצי שנה טען שאין דבר כזה בכלל, אז הוא הרג אותה. בהתאם למבנה העקום של המניות של פייסבוק, צוקרברג שומר על רוב מכלל המניות בעלות זכות ההצבעה והוא יכול להרוג כל הצעה שבא לו. זכרו את זה בפעם הבאה שמישהו יאמר לכם שחברות צריכות להקשיב לדעת הקהל ולבעלי המניות שלהן.

 

4. ובמקביל, יש דיווחים על כך שפייסבוק מתכננת להוציא בקרוב אפליקציה לקטינים בלבד. מצד אחד, זה המשך המלחמה של פייסבוק נגד סנאפצ'ט, ומצד שני זו שליחת המחושים שלה אל הדור הצעיר, שלא ממש מתרשם מקיומה. האפליקציה, על פי קוד שבאפליקציה העיקרית, תקרא Talk, והיא תאפשר לצעירים לדבר עם חברים ועם בני המשפחה שלהם. עד כה היא נראית שמאלצית ומתנחמדת ברמה שצריכה לגרום אפילו לצעירי יש עתיד להצטרף לבאדר מיינהוף. על פניו, השימוש ב-Talk לא יצריך חשבון פייסבוק ולהורים תהיה שליטה נכבדת בו – מה שעשוי לעורר תהיות האם פייסבוק מצאה סוף סוף את הנוסחה שתאפשר לה להתחיל לפעול רשמית בקרב בני פחות מ-13.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x