$
הייטק והון סיכון

ראיון כלכליסט

"חדשנות ההאקרים מתפתחת כמו הסייבר"

גנרל דיוויד פטראוס, שעמד בראש ה־CIA ופיקד על הכוחות באפגניסטן ובעיראק, שותף כיום בחברת ההשקעות KKR, שמנהלת 130 מיליארד דולר וכבר משקיעה בארץ. בראיון בלעדי לכלכליסט הוא מסביר למה השוק המקומי קטן על ההייטק הישראלי

מאיר אורבך 07:1324.01.17

גנרל דיוויד פטראוס נלהב מאוד ממה שהוא רואה בישראל וחוזה למדינה בעיקר עתיד ורוד. "אנחנו רוצים להפוך את ישראל מסטארט־אפ ניישן לסקייל־אפ ניישן", אומר פטראוס בראיון בלעדי ל"כלכליסט". המושג סטארט־אפ ניישן שדבק במדינת ישראל בעקבות ספר באותו השם, הפך עם השנים כבר למושג המייצג מצד אחד יכולת טכנולוגית מרשימה וחדשנות מתקדמת אך מהצד השני חוסר יכולת להפוך את חברות הסטארט־אפ לחברות גדולות. סקייל־אפ (Scaleup) הוא מושג בתעשיה שמשמעותו לשדרג את החברות ממעמד של חברות קטנות לחברות בעלות מנגנוני צמיחה וגידול מהירים. "אנחנו רוצים להעביר את החברות שבהן נשקיע בישראל לארצות הברית ואז להפוך אותן לחברות גלובאליות אשר ייכנסו לשווקים הגדולים באמת. בארה"ב החברות יוכלו לגדול מהר יותר מאשר הן יוכלו לצמוח אם יישארו בישראל", אומר פטראוס.

גנרל פטראוס עובד מזה שלוש שנים בתפקיד בכיר ביותר בחברת ההשקעות האמריקאית KKR שם הוא משמש כשותף בכיר ויו"ר של אחת הפעילויות המרכזיות שלה. הוא אחד מקציני הצבא האמריקאים המוכרים ביותר: אם בזכות שירות צבאי של 37 שנה ואם בזכות קצת יותר משנה בה כיהן כראש ה־CIA (סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית). לאורך שירותו הצבאי שימש פטראוס בשורה ארוכה של תפקידים ביניהם מפקד הדיוויזיה ה־101 המפורסמת, מפקד הכוחות הרב־לאומיים בעיראק, פיקד לזמן קצר על הכוחות האמריקאיים באפגניסטן וכן פיקד על כוחות נאטו. במהלך שירותו הצבאי אף סיים דוקטורט בפרינסטון וכן נפצע קשה, החלים וחזר לתפקידים מרכזיים. פטראוס פרש מתפקידו כראש ה־CIA בנסיבות מצערות לאחר שהודה ברומן עם כותבת הביוגרפיה שלו. לאחר מכן אף הודה בהעברת מידע שלא היה צריך להגיע אליה בנוגע לביוגרפיה שלו.

דיוויד פטראוס. "תקיפות הסייבר הביאו כבר להטלת סנקציות, וזה ברור מאליו שאנחנו נכנסים לעולם שהתגובות בו יהיו תלויות בחומרת הפגיעה" דיוויד פטראוס. "תקיפות הסייבר הביאו כבר להטלת סנקציות, וזה ברור מאליו שאנחנו נכנסים לעולם שהתגובות בו יהיו תלויות בחומרת הפגיעה" צילום: אוראל כהן

 

הסטארט־אפ הישראלי צריך שוק גדול יותר

 

למרות עברו המרשים קשה שלא לחוש את ההתרגשות הרבה בקולו כאשר הוא מדבר על התחום החדש בו הוא נמצא בשנים האחרונות. "התקופה הזאת מאוד מרגשת בשבילי — אני נהנה מאוד. אני עכשיו שלוש וחצי שנים בתחום הפיננסי וזה מרגש, מהנה ומתגמל ברמה דומה ואף יותר מכל מה שעשיתי בעבר. ישראל למרות שהיא מדינה קטנטונת מתעלה מעל כל מדינה אחרת בתחום החדשנות הטכנולוגית שלה".

 

כאשר נשאל פטראוס על תעשיית החדשנות המקומית הגנרל בדימוס מלא בשבחים לחברת ההשקעות בטכנולוגיות סייבר Team8 של נדב צפריר, מפקד 8200 לשעבר. "חברות ישראליות חושבות בדרך כלל בקטן כי הן רואות לנגד עיניהן שוק קטן ואילו יזמים אמריקאיים רואים שוק ענק מולם. הרבה חברות רוצות כיום להרחיב את פעילותם בארצות הברית, אירופה ואסיה. אנחנו רואים גם את הצמיחה המהירה של חברות בישראל. קח לדוגמא את Team8 — יש לה שתי חברות סייבר אשר גדלו בשנה האחרונה בצורה מדהימה".

 

כאשר נשאלים אנשי הקרן לגבי ההתלהבות שלהם מחברת Team8 הם מציינים שלא השקיעו בה או בחברות שלה. "אנחנו לא מעורבים ב־Team8, אך אנחנו עומדים לרכוש את חברת אופטיב שמספקת שירותי מחשוב בתחום הסייבר לכל החברות הגדולות בארה"ב. מכירות החברה מגיעות ל־2 מיליארד דולר בשנה ויש לה פוטנציאל עצום של צמיחה. אופטיב מחפשת בעקביות חברות סטארט־אפ צעירות שהיא תוכל לשלב בפתרונות שהיא מציעה. אני אהיה חבר בדירקטוריון של החברה ואנחנו נמשיך להסתכל על חברות בישראל לאחר שנהיה משקיעים מובילים בחברה". ככל הנראה מכוונים אנשי KKR לשתף פעולה בעתיד גם עם החברות בהן מושקעת חברת הסייבר הישראלית.

 

התלהבותו של פטראוס מאנשי המודיעין הישראלי אינה נגמרת בחברה של נדב צפריר והוא מספר גם על פגישה שקיים עם פנחס בוכריס, מפקד 8200 לשעבר. "האיש הוא אגדה בשבילי. הוא יצר כל כך הרבה דברים שאנחנו למדים מהם ועובדים איתם. הוא לימד איך לטפח הון אנושי ואת התרבות של היחידות הטובות ביותר. האיש הרשים אותי מאוד", אומר פטראוס.

 

"כל פעם שאני מגיע לכאן אני נדהם מההתקדמות שהיתה פה. אנחנו רוצים לעשות השקעות גדולות ולא השקעות קטנות. יש לנו 130 מיליארד דולר תחת ניהול החברה ואנחנו רוצים להשקיע כאן סכומים משמעותיים. אנחנו מאמינים שהעובדה שאנחנו מושקעים ב־120 חברות שונות בעולם נותנת לנו יכולת לחבר בין החברות הישראליות לבין חברות הפורטפוליו שלנו וליצור להן ערך משמעותי. אני מעריך שהערך המוסף שלנו בתחום הסייבר יגדל משמעותית כאשר נשלים את הרכישה של חברת אופטיב.

 

"אנחנו באים לכאן מספר פעמים בשנה לפגוש בכירים בתעשיית ההייטק הישראלית, בכירים בממשלה ובכירים בצבא ובמודיעין. אנחנו נפגשים עם משקיעים שונים ואנחנו פוגשים הרבה חברות סטארט־אפ . לקרן שלנו יש שתי השקעות כיום בישראל הראשונה היא חברת קליקטייל (Clicktale) והשנייה היא חברת אופטימל פלוס (+ optimal). אני באופן אישי השקעתי בשתי סטארט־אפים ישראליים: בחברת ווינדוורד שהיא מערכת ביגדאטה לתחום השייט וחברת הסייבר אינדג'י".

 

אף שהחברה לא השקיעה ב־2016 באף חברה ישראלית, התיאבון של KKR להשקעות בישראל לא פסק אלא אף גדל. " אנחנו מחפשים כל הזמן השקעות חדשות", אומר פטראוס.

 

השוק זקוק כל הזמן לפתרונות סייבר חדשים

 

כאשר נשאל גנרל פטראוס על תעשיית הסייבר הוא משתדל לגלות זהירות בנוגע לשאלה האם יש בועה בתחום. רבים בתעשיה כיום חוששים מאוד שעודף ההשקעות וריבוי הפתרונות הקטנים יצרו בועה שתביא להתרסקות של חברות רבות בתעשיה. "אני חושב שהשוק לפתרונות של מערכות סייבר הוא עצום ועם כל פריצה חדשה לאחד מהארגונים או החברות הוא גדל", אומר פטראוס. הוא מסכים שאכן קשה לחברת סטארט־אפ צעירה למשוך את תשומת הלב של כל מנכ"ל או מנהל אבטחת מידע בעיקר בארגונים הגדולים בארצות הברית ולכן מאמין שהדרך הכי טובה לעשות את זה היא דרך חברות הייעוץ ופתרונות המחשוב הגדולות. "חברות דוגמת אופטיב, אקסנצר ואחרות מציעות פתרונות כוללים לארגונים שתמיד רוצים עוד פתרונות ועוד תשובות לאיומים", אומר פטראוס. "אני מאמין בגישה כוללת לפתרון של בעיות בתחום הסייבר. זאת אף כי אין חברה אחת או פתרון אחד שייתן הכל. לכן צריך פתרון אחד גדול שיחבר הכל — הגנה על המערכות הקריטיות, אימון העובדים שלך, הגנה על הרשתות, הגנה על הענן ועוד. כולם צריכים להתחבר ביחד לפתרון אחד. זה נושא שמתפתח כל הזמן. אתה כל הזמן מחפש את הפתרון הכי טוב שיש לבעיות החדשות", הוא אומר.

 

ההאקרים נהיים יצירתיים באופן מרושע

 

במפגש עיתונאים שקיימה חברת Team8 לפי מספר שבועות טען מייסד החברה נדב צפריר שהסייבר בעולם עבר התפתחות מאוד לא טובה. לטענתו ב־2015 היה שלב שבו הם תקפו בעיקר ארגונים וחברות מסחריות וגרמו נזק עסקי בעיקר. ב־2016 הם כבר הפילו את רשת החשמל של אוקראינה, פגעו במערכת הרגישה של העברות הכספים swift והשיא ככל הנראה היה תקיפת הסייבר על ארצות הברית בזמן מערכת הבחירות. תקיפה שלדעת רבים היה לה חלק רב בהפסד של הילרי קלינטון וניצחונו של דונלד טראמפ. פטראוס מסכים עם התפיסה של צפריר ואף מוסיף נקודת מבט מעניינת על הצד התוקף. "אני מאמין שההאקרים נהיים יותר ויותר יצירתיים באופן מרושע — diabolic creative . החדשנות בתחום הפריצות מתפתחת כמו תעשיית הסייבר", אומר פטראוס.

 

חשש רב קיים בתעשייה העולמית מהקצנה של משברים כתוצאה ממתקפות סייבר. התדרדרות שכזו יכולה להביא אפילו לתוצאה של מלחמה חמה אם מתקפת סייבר כל שהיא תביא לפגיעה חמורה בתשתיות המדינה. פטראוס לא מוכן להצהיר שמצב כזה יכול לקרות אבל מסכים מאוד שכיום הסייבר הוא הרבה יותר מסוכן מאשר היה בעבר. "תקיפות הסיייבר הביאו כבר להטלת סנקציות וזה ברור מאליו שאנחנו נכנסים לעולם שהתגובות בו יהיו תלויות בחומרת הפגיעה. אני מאמין שפגיעה משמעותית במערכות חשמל לזמן ארוך תגרור תגובה משמעותית לדוגמה. התגובה יכולה להיות בצורת סייבר, צעדים דפלומטיים, סנקציות או אפילו תגובה חמורה יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x