$
הייטק והון סיכון
טכנולוגי מאקרו ראש כתבה HEADER

מאקרו טכנולוגי

האוטו כבר נסע: האם ההייטק הישראלי פספס את מהפכת הרכב האוטונומי?

ההצלחות הישראליות והבאזז העולמי בתחום הרכב האוטונומי צפויים להגדיל את ההשקעות שיזרמו לתחום ב־2017. אלא שדווקא וההתקדמות העצומה בתחום עשויה להוכיח שכניסה אליו כעת עשויה להיות מאוחרת מדי

מאיר אורבך 12:4512.01.17

צירוף המילים "רכב אוטונומי" היה לאחר הלהיטים הגדולים של העולם הטכנולוגי ב־2016 ומסתמן שימשיך להיות חם גם ב־2017. ענקיות רכב כפולקסווגן, פורד ו־GM משקיעות סכומי עתק בתחום; אובר הקימה מחלקה עצומה של רכב אוטונומי בסיוע מקימי Otto הישראלים ומפעילה נסיעות מסחריות ראשוניות של רכבים אוטונומיים בארה"ב; גוגל ואפל פועלות בתחום במרץ בדרכן; וקרנות ההון סיכון המובילות מחזיקות לפחות בהשקעה אחת בתחום. בישראל בלטה בתחום זה ההשקעה בגובה 300 מיליון דולר שביצעה פולקסווגן ב־Gett, בין השאר ל"יצירת תשתית טכנולוגית לניוד רכבים ללא נהג". עד לאחרונה סומנו השנים 2021–2020 כשנת היעד לעלייה מסחרית של הרכבים האוטונומים לכביש, אך כעת נראה כי הדבר צפוי לקרות עוד קודם לכן.

 

דו"ח IVC–meitar מעלה כי תחום טכנולוגיות הרכב בישראל זוכה להתעניינות עצומה וכולל כ־260 חברות מקומיות. מובילת התחום המקומית היא מובילאיי, שרשמה גם את עסקת הביי־אאוט הגדולה ביותר בארץ (400 מיליון דולר ב־2013) וגייסה 890 מיליון דולר בהנפקה בוול סטריט ב־2014. אקזיט נוסף בתחום הוא מכירתה של ווייז לגוגל תמורך כ־1.2 מיליארד דולר ב־2013. לפי הדו"ח של IVC–meitar ב־2016 התבצעו שש עסקאות אקזיט בתחום בסכום מצטבר של 205 מיליון דולר.

 

המיניואן המתקדם שחשפה פיאט־קרייזלר בסוף השבוע. רוב היצרניות כבר בחרו שותפות אסטרטגיות המיניואן המתקדם שחשפה פיאט־קרייזלר בסוף השבוע. רוב היצרניות כבר בחרו שותפות אסטרטגיות צילום: בלומברג

 

עם זאת, ההשקעות בחברות שלבים מוקדמים ב־2016 בישראל זרמו בעיקר לתחום הסייבר. השקעות ראשוניות בתחום הרכב זכו למיליוני דולרים בודדים, ככל הנראה מאחר והמשקיעים המתינו לראות לאן נושבת הרוח. כעת, לאחר ריבוי העסקאות וההתפתחויות בתחום כל הסימנים מעידים שתחום הרכב האוטונומי יהיה תחום ההשקעות החם בישראל בשנה הקרובה. אך כפי שיעץ בעבר משקיע מנוסה: כשתחום חם וכולם משקיעים בו — זה הזמן להתרחק ממנו כמו מאש ולחפש את הדבר הבא. ניסיון העבר מלמד שהשקעה בתחום לוהט אינה זו שמביאה הצלחות גדולות. בשביל לפרוץ צריך לזהות מבעוד מועד תחום שצפוי להתחמם, ולהשקיע בחברות שיוכלו להגיע לשוק כשהוא יהפוך לחם, ולא להתחיל להשקיע כשהשוק כבר חם ופועל.

 

 איור: דניאל גולדפרב

 

השקעה בתחום הרכב האוטונומי היא מגוונת וכוללת השקעה בסוגים שונים של טכנולוגיות, החל משבבים לרכב ועד לאפליקציות שמסייעות להתמצאות בנהיגה. אלא שהשקעה בטכנולוגיות מתקדמות כמו שבבים היתה צריכה להיעשות כבר מזמן כדי לייצר שחקנית שהיא רלבנטית בתחום.

 

הידע המצטבר של חברות הטכנולוגיה הישראליות וההצלחות של חברות כמו וייז ומובילאיי יצרו רעב עצום בקרב משקיעים ויזמים שרואים בתחום הרכב הזדמנות לאקזיט איכותי. אך מבט מעמיק יותר על ענף זה חושף בו חסמים גבוהים שמקשים מאד על כל הצלחה או אקזיט בו, ובעיקר הופכים את התהליך לארוך וממושך. כך למשל, יצרניות הרכב הגדולות חוששות להכניס אמצעים וטכנולוגיות חדשים לתוך רכביהן לפני שהן מבצעות מבדקים מדוקדקים שעשויים לארוך שנים ארוכות. מובילאיי היא דוגמה מופלאה ליכולת והתרומה המדהימות של ישראל בתחום, אך היא מוכיחה במקביל עד כמה ארוכה הדרך אל האקזיט המובטח בתחום הרכב ועד כמה היא מיועדת למיטיבי לכת.

 

למרות הכספים המרובים שמפזרת תעשיית הרכב על חדשנות ועל השקעה במרכזי פיתוח, הרי שזו עדיין תעשייה קשה מאוד לכניסה. חברות סטארט־אפ שרוצות למכור טכנולוגיה לענקיות רכב נדרשות להתמודד עם תסכול רב והבטחות מעטות להצלחה. קיימות חברות שהצליחו להתגבר על מחסומים כמו Innoviz, שגייסה 9 מיליון דולר לפיתוח חיישן דרכים לפיתרון את בעיית זיהוי העצמים על הכביש בתנאי תאורה קיצונית, והצליחה לחבור לספקית מערכת הרכב Magna. אך חברות רבות יגלו שקל מאוד להכריז על כניסה לתחום פיתוח טכנולוגיות רכב, אך קשה מאוד להצליח בו וודאי להקים חברה שתזכיר את הישגיה של מובילאיי.

 

תחום טכנולוגיות הרכב האוטונומי אמנם נמצא עדיין בשלבי עיצוב והתגבשות, אבל מרבית חברות הרכב הגדולות כבר בחרו ככל הנראה את השותפות האסטרטגיות שלהן בתחום. חברות שמפתחות טכנולוגיות בתחום זה ונמצאות בתחילת דרכן צריכות לחשוב היטב על הנתיב שבו הן בוחרות לנסוע. ייתכן מאוד שהמסלול העדיף יהיה כזה שלא ידרוש מהן לחבור לאחת מענקיות הרכב העולמיות כדי להצליח. מי שבכל זאת מבקש להיכנס לתחום הלוהט הזה חייב לחשב מספר שלבים קדימה ולנסות לדמיין איך תיראה התעשיה שתקום סביב הרכב האוטונומי ומה יהיה האקו־סיסטם שהתעשייה הזו תיצור. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x