$
חדשות טכנולוגיה

פיילוט המאגר הביומטרי הוארך עד סוף פברואר במתווה שכולל טביעות אצבע

מליאת הכנסת אישרה את הארכת הפיילוט בחודשיים נוספים. הפיילוט יימשך במתכונת הנוכחית של תמונות פנים ושתי טביעות אצבע, בניגוד למתווה דרעי שאינו מחייב טביעות אצבע

עומר כביר 18:2127.12.16

פיילוט המאגר הביומטרי יוארך בחודשיים נוספים עד סוף פברואר 2017 – כך החליטה היום מליאת הכנסת. ההארכה אושרה ברוב של 20 תומכים ו-11 מתנגדים.

 

ההארכה נועדה לאפשר את השלמת תיקוני החקיקה לחוק המאגר הביומטרי, בהתאם למתווה שהציע שר הפנים אריה דרעי ושאושר בשבוע שעבר בקריאה ראשונה. הכוונה להאריך את הפיילוט בחודשיים נחשפה השבוע ב"כלכליסט". במהלך ההארכה הפיילוט יימשך במתכונת הנוכחית של תמונות פנים ושתי טביעות אצבע. זאת בניגוד למתווה דרעי, שלפיו אזרחים יוכלו לבחור האם להכליל את טביעות האצבע שלהם במאגר.

 

שר הפנים אריה דרעי שר הפנים אריה דרעי צילום: דוברות הכנסת

 

מוקדם יותר היום אושרה ההחלטה בוועדת הכנסת המשותפת שמפקחת על פעילות המאגר, ברוב של 8 תומכים לעומת 7 מתנגדים. עם זאת, הוועדה הוסיפה להחלטה הסתייגות, שלפיה אזרחים שיבקשו להנפיק תעודות זהות ודרכונים וחכמים בחודשיים הקרובים יקבלו הסבר על השינוי שצפוי להתבצע, ושבעקבותיו ניתן יהיה לקבל תיעוד חכם מבלי למסור טביעות אצבע.

 

"לאור לוח הזמנים, וכדי לא לתת דחייה אחרת או הפסקה בכל התהליך, דבר שהיה יוצר אנדרומלוסיה, הוועדה התבקשה לדון בהארכה", אמר ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), שניהל את הדיון. "זה חוק מורכב מאוד עם השלכות רבות. זה לא דיון האם המאגר הוא טוב, ולא דנים בעצם החוק, אלא האם יש צורך בהארכה. מי שמתנגד לחוק צריך לתמוך בהארכה, כי זה דוחה את הקץ".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) ביקרה את המועד החפוז שבמסגרתו נערך הדיון: "הדיון נקבע אתמול בשעות אחר הצהריים, הדיון מוצג ככזה שנועד לאפשר דיון בחוק עצמו במשך חודשיים. מדובר בצו שנועד להשאיר את המאגר על כנו, בניגוד לכל האזהרות וכל העמדות. זה לא דיון טכני שנועד לתת לנו זמן, זה דיון בהארכת הצו שבלעדיו אין מאגר. אנחנו עכשיו מקימים את המאגר הביומטרי לעוד חודשיים. זה לא ראוי".

 

סמנכ"ל מינהל ומשאבי אנוש במשרד הפנים, אבי חליבה, אמר שהשר אריה דרעי ביקש את ההארכה כדי "להשלים את הליך החקיקה בצורה מיטבית".

 

ח"כ זוהיר בהלול (המחנה הציוני) תקף את התנהלות משרד הפנים. "אתם מטלטלים את כל המערכת בגלל שלומיאליות שלכם", הוא אמר. "מקימים אותנו מחגים, מביאים אותנו באופן בהול כאילו אנחנו כלי שח. אתם מטלטלים אותנו, רק כי לא הצלחתם להשלים את המלאכה שלכם. זה בוז לכנסת".

 

ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) הוסיפה: "היה צריך להביא את הדברים לוועדה בתחילת החודש. אי אפשר לדחוק אותנו לרגע האחרון. אנחנו לא צריכים לקבל את זה. החוק לא עבר והצו רחב יותר מהחוק המתוכנן. אני לא רואה סיבה להמשיך את זה. היו כבר שלוש הארכות. אני לא מבינה למה להעביר צו שלא מכניסים מידע חדש למאגר עד שעובר החוק הסופי? בואו נקפיא את הדברים".

 

כהן פארן שאלה גם את נציגי המשטרה האם המפכ"ל לחץ על השר דרעי לקבל את המאגר ולהכניס אליו טביעות אצבע. זאת בעקבות פגישה שהתקיימה בין השניים. ראש המעבדה לראייה דיגיטלית במשטרה, נטע לב טוב, השיבה שהיא הגורם המקצועי בנושא, ואינה מצויה בדברים שקורים ברמה העקרונית. היא ציינה, עם זאת, שעמדת המשטרה היא שיש להכליל במאגר שתי טביעות אצבע ותמונות פנים.

 

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד נירה למעאי, ציינה שאזרחים שייכנסו למאגר בחודשיים האלו יהיו במצב פחות טוב מאשר אזרחים שייכנסו למאגר אחרי אישור החוק. זאת, מכיוון שאין להם אפשרות בחירה האם להכליל טביעות אצבע או לא. "אתם חייבים לשקול שינוי או הקפאה", היא הוסיפה.

 

זנדברג הצטרפה אליה: "המאגר נולד באקלים פוליטי אחר לגמרי. הייתה בעבר תמיכה משמעותית והיום התמונה הזו השתנתה. אני מעריכה שהצעת החוק תעבור עוד שינויים משמעותיים בוועדה הזו לפני קריאה שנייה ושלישית. ולכן, נשאלת השאלה למה להעריך את אותו צו באותם תנאים? בואו לא נצרף אנשים חדשים בתקופה הזו, הכנסת תדון, גורמי מקצוע ייערכו למצב החדש, והמצב יהיה באמת הקפאה".

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) ביקש לשים גבול להתנהלות שבה הממשלה מבקשת מהכנסת לקבל החלטות בלוח זמנים קצר. "הפיילוט הזה מילא את תפקידו, ליצור תקופת מעבר שתאפשר לשר לגבש את עמדתו, משזה קרה אין מטרה אמיתית לפיילוט, ואין סיבה להאריך אותו. ככה גם נעביר סוף סוף מסר לממשלה: 'אל תבואו אלינו ברגע האחרון'".

 

היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, אמר: "מרגע שהשר החליט משהו, הגורמים המקצועיים צריכים לעבוד לפי עמדת השר. והשר החליט שהמאגר יתנהל ברובו בלי טביעות אצבע ואזרחים יוכלו למחוק טביעות אצבע. את זה אפשר לעשות גם בצו. אם אין בעיה חוקית אלא בעיה פרקטית, אז שהרשות תעבוד יותר מהר כמו שמבקשים מהח"כים".

 

חליבה השיב: "ברגע שתושלם החקיקה, מוקדם ככל שזה יהיה, אנחנו נשלים את ההערכות שלנו. בתקופת המבחן, יש וולנטריות מלאה לתושב שבה להנפיק תיעוד הוא לא חייב לשים שום דבר". עו"ד עירית וייסבלום, מרשות האוכלוסין, הוסיפה: "במתווה של השר אין בחירה בכלל, כולם חייבים להצטרף למאגר. ההארכה נועדה לאפשר להשלים את החוק בצורה מסודרת".

 

עו"ד נעמה בן צבי, היועצת המשפטית של הממונה על יישומים ביומטריים במשרד ראש הממשלה, אמרה שיש חשיבות להארכת הפיילוט כדי לאפשר דיון בחוק ובמקביל להמשיך את הנפקת התיעוד הביומטרי. "יש חשיבות לרצף של פרויקט. הנפקת התיעוד היא חשובה, ויש להמשיך ולאפשר את זה", היא ביקשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x