$
חדשות טכנולוגיה

יוג'ין קספרסקי רוצה לתבוע את מיקרוסופט: "פוגעת בחופש הבחירה"

מייסד חברת אבטחת המידע פרסם פוסט זועם בו הוא טוען שמיקרוסופט חוסמת מתחרים ומתנהלת כמונופול בתחום אבטחת המידע בזמן שהתוכנה שהיא מספקת מציעה ביצועים ירודים

רפאל קאהאן 12:5113.11.16

יוג'ין קספרסקי, מנכ"ל ומייסד חברת אבטחת המידע שנושאת את שמו, פרסם פוסט זועם ביום שישי שעבר בבלוג של החברה. בו הוא מאשים את מיקרוסופט בניצול מעמדה המונופוליסטי בשביל לחסום מתחרים בתחום אבטחת המידע. קספרסקי הצהיר שהוא מתכוון לפנות לכל הערכאות הרלבנטיות בתחום ברוסיה, אירופה ושאר העולם על מנת להכריח את החברה לחדול ממנהגיה. בפוסט מתאר קספרסקי את המהלכים שנוקטת יצרנית ווינדוס על מנת לתעדף את פתרון האנטי-וירוס שלה, ווינדוס דיפנדר, וכך לדבריו פוגעת בחופש הבחירה של המשתמשים. 

 

הטענה הראשונה של קספרסקי היא שהחברה מבקשת לחסום מפתחים עצמאיים מלהציע את מרכולתם על פלטפורמת ווינדוס. "מיקרוסופט החליטה לפני מספר שנים לעדכן את ווינדוס בשביל להפוך אותה למהירה וקלה יותר לשימוש. אבל מאחורי הקלעים היא ביקשה לתפוס שווקי נישתיים, תוך שהיא מניסה מהם את המפתחים העצמאיים ותופסת את מקומם עם מוצריה שברוב המקרים לא טובים יותר ואף ההיפך". 

 

יוגי'ן קספרסקי. דוד מול גוליית יוגי'ן קספרסקי. דוד מול גוליית

 

עוד מתאר קספרסקי את מאבק שלו להקים שחקן גלובלי בתחום תוכנות האבטחת מידע. "אנחנו היינו הדוד שנאבק בגולית, השחקן הקטן בשוק שביקש לבצע מהפכה בתחום", מתגאה קספרסקי. "מי שנפגע מהמהלכים האלה הוא המשתמש הפשוט", אומר קספרסקי. 

 

קספרסקי טוען שמאבק הזה הופך רלבנטי שום היום. ראשית הוא מתאר את חזרתה של מלחמת הדפדפנים. לפני כ-20 שנה, בתחילת עידן האינטרנט, ניסתה מיקרוסופט לחסל את מתחרתה הגדולה דאז נטסקייפ (כיום מוזילה פיירפוקס) תוך שהיא מספקת את ווינודס אקספלורר כתוכנת ברירת המחדל לגלישה באינטרנט החל מווינדוס 98. המאבק נגמר באחד ממשפטי ההגבלים העסקיים הגדולים בהיסטוריה של הטכנולוגיה ומיקרוסופט ספגה קנס של מיליארדי דולרים בארה"ב ובאירופה, והוכרחה לשווק את ווינדוס באירופה ללא אקספלורר. 

 

כיום, רומז קספרסקי, מיקרוספט משתמשת בטקטיקות מעודנות יותר, כמו הקפצה של חלונות שמזהירים את המשתמש על בעיות בתוכנות שהיא לא רוצה ביקרן. כך הוא מציג פופ-אפ של ווינדוס שמזהיר שכרום גורם לניצול גבוה של הסוללה וממליץ למשתמש לעבור להשתמש בדפדפן אדג' המובנה. עוד טוען קספרסקי שמשתמשים מתלוננים שווינדוס נוטה להסיר תוכנות ללא בקשתם תוך שהיא מחליפה אותן בגרסאות של מיקרוסופט. 

 

"דבר דומה מתבצע עם תוכנות אבטחה, כאשר אתם משדרגים לווינדוס 10, המערכת מחליפה את כל התוכנות שהתקנתם בתוכנת אבטחת המידע שלה - ווינודס דיפנדר", מתרעם קספרסקי. עוד הוא טוען שהסיבה לכך היא שמיקרוסופט נתנה למפתחים שבוע ימים בשביל לוודא שהתוכנה שלהם תואמת לגרסה החדשה של ווינדוס. בנוסף הוא טוען שמיקרוסופט משתמשת ב"טריקים מלוכלכים" בשביל לגרום למשתמש לבטל את תוכנת האנטי-וירוס צד-שלישי ולהחליף אותה על ידי דיפנדר. 

 

"מיקרוסופט התקינה חלון הגדרות שגורם למשתמש לחשוב שמכיוון שדיפנדר אינו מופעל המחשב נמצא בסכנה. המשתמשים חושבים שאם ילחצו על כפתור ההדלקה של דיפנדר לא ייגרם להם שום דבר רע. הרי מדובר בחבר'ה שפיתחו את ווינדוס, זה בטח לא יזיק לי", מסביר קספרסקי. "אבל הלחיצה על הכפתור מנטרלת גם את תוכנת האנטי-וירוס nצד שלישי שהתקנתם ומיידעת על כך את המשתמש בהודעה שמופיעה באותיות קטנות מאוד". 

 

עוד טוען קספרסקי שהחברה הגבילה את היכולת של המפתחים להודיע למשתמשים על סיום תקופת הרשיון לשלושה ימים בלבד וגם זו מופיעה רק בהודעה במרכז ההתרעות של ווינדוס, "שאף אחד לא פותח אף פעם". דוגמה נוספת היא שכאשר משתמש מתקין גרסת ניסיון של תוכנה חדשה ומחליף את האנטי-וירוס המקורי שלו בה. כאשר גרסה זו מסתיימת או שהמשתמש לא מוצא בה עניין, ווינדוס מדליקה את דיפנדר כברירת מחדל במקום לחזור לגרסת האנטי-וירוס המקורית שהמשתמש התקין. 

 

בסופו של הפוסט קספרסקי מראה בעזרת בדיקות שבוצעו על ידי ארגון בדיקה בלתי תלוי שהתוכנה של מיקרוסופט מספקת ביצועים ירודים הרבה יותר ביחס לפתרונות צד שלישי. "דיפנדר לא כולל סדרה ארוכה של תכונות שתמצאו בתוכנות אחרות כגון: ניהול גישה על ידי ההורים, ניהול סיסמאות, הגנה על מצלמות רשת או הגנה מפני פרצות אבטחה". אלה שייהנו מהמהלכים של מיקרוסופט הם כמובן עברייני סייבר, כך לפי קספרסקי, על ידי הריגת התחרות היא גורמת להאטה בפיתוח טכנולוגיות חדשות. 

 

הנקודות שמעלה קספרסקי בפוסט נכונות בחלקן, אבל הוא חוטא מעט לאמת. מיקרוסופט אמנם נוטה לתעדף את פתרונותיה אך יש לציין שחברות רבות נוטות להתנהלות דומה (אפל היא הבולטת שבהן). עם זאת, הרבה מהטענות של קספרסקי ידועות - כגון הנטייה המוגזמת של מיקרוסופט לשלוט על חופש הבחירה של המשתמש הממוצע. פתיחת חזית מול אחת מענקיות הטכנולוגיה תדרוש מקספרסקי לגייס עוד שותפים למהלך. לא בטוח שהוא יצליח בכך, אך ההתגייסות שלו עשויה להוות סנונית ראשונה במלחמת הטכנולוגיה הבאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x