$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

סוף עידן בהייטק: סקויה ישראל לא תגייס קרן חדשה

אחרי שהובילה חמש קרנות בארץ ואקזיטים במאות מיליוני דולרים, קרן סקויה ישראל תבצע השקעות חדשות רק באמצעות הקרן האמריקאית סקויה קפיטל. צעד דומה ביצעו בעבר הקרנות בנצ'מרק וגריילוק אשר אינן פעילות יותר בישראל

מאיר אורבך 06:5326.09.16

אחרי שגייסו חמש קרנות ישראליות ייעודיות החליטו השותפים בסקויה ישראל שלא לגייס קרן מקומית נוספת, כך נודע ל"כלכליסט". סקויה ישראל, שהיתה אחת הקרנות הפעילות ביותר בארץ ב־15 השנים האחרונות ורשמה שורת אקזיטים מרשימים, תמשיך לבצע השקעות חדשות בארץ רק באמצעות הקרן האמריקאית סקויה קפיטל.

 

רק השקעות המשך

 

הקרן נזקקה לצאת לגיוס בתקופה הקרובה מכיוון שהקרן הקודמת שאותה גייסה ב־2012 הגיעה לסיום ההשקעות החדשות שלה. קרנות ההון סיכון מגייסות בכל שנתיים עד שלוש קרנות חדשות כדי להמשיך להשקיע בחברות. לאחר כשלוש שנים מגיעות מרבית הקרנות למיצוי ההשקעות החדשות שלהן, והן שומרות את כספי הקרן להשקעות המשך בחברות החדשות (השקעות המשך הן כאלה שנדרשות בסיבובים עתידיים בחברות שבהן השקיעו). לקרן האחרונה של סקויה שמנהלת 200 מיליון דולר מלאו לאחרונה ארבע שנים, ולפי הערכות, אין ביכולת השותפים לבצע ממנה עוד השקעות חדשות משמעותיות, אלא רק השקעות המשך בחברות שבהן השקיעו. סקויה ישראל מנהלת 780 מיליון דולר בחמש קרנות שונות, ושותפיה המקומיים כוללים בין היתר את חיים סדגר, שמיל לוי, גיל רענן ויואב שקד.

 

הקרן הישראלית החלה את דרכה ב־1999, כאשר הקרן הראשונה היתה קרן אמריקאית בשיתוף חברת סיסקו. במרבית הקרנות המשקיעים העיקריים היו המשקיעים של קרנות סקויה לצד משקיעים מוסדים נוספים.

 

בין האקזיטים המפורסמים של סקויה בישראל ניתן לציין את מכירת פרוביג'נט לברודקום בכ־313 מיליון דולר, מכירת אדאלום למיקרוסופט ב־320 מיליון דולר ואטנטי שנמכרה ל־3M ב־230 מיליון דולר.

 צילום: יובל חן

 

 

קרן ההון סיכון סקויה קפיטל העולמית מנהלת הון של יותר מ־4 מיליארד דולר. הקרן החלה את דרכה בתחילת שנות השבעים ונחשבת לאחת הקרנות הראשונות בעמק הסיליקון ומהמצליחות שבהן. בין ההשקעות המפורסמות שלה ניתן לציין את יאהו, גוגל ולאחרונה האקזיט המוצלח של ווטסאפ — בה השקיעה הקרן כ־50 מיליון דולר — שנרכשה ב־19 מיליארד דולר. כיום מושקעת הקרן בין היתר בסנאפצ'אט, airbnb ועוד מאות חברות. לקרן יש קרנות מקומיות אחרות בסין והודו. עם השותפים המוכרים של הקרן העולמית נמנים מייסד הקרן דון וולנטיין, מייקל מוריץ ודאג ליאונה שמנהל את הקרן כיום.

 

לפי הערכה, הסיבה להחלטה המתגבשת על סגירת הקרן הישראלית היא בעיקר רצון השותפים לפעול באמצעות הקרן האמריקאית ולתת לחברות בישראל גישה טובה יותר לקרן האמריקאית. בעבר היו בישראל כמה קרנות אמריקאיות שהקימו קרנות ייעודיות ביניהן בנצ'מרק וגריילוק. שתי הקרנות סיימו לעבוד במסגרת המקומית ולמעשה הפסיקו לחלוטין את הפעילות שלהן בישראל. השותף המרכזי בקרן המקומית של בנצ'מרק, מייקל אייזנברג, שותף כיום בקרן אלף. שותפי גריילוק ישראל הקימו קרן חדשה בשם 83North.

 

גמישות מול חיבור לקוי

 

חשיבותן של הקרנות המקומיות של הקרנות האמריקאיות היתה בעיקר בעצמאות הרבה שהיא העניקה לשותפי הקרן ברצונם לקבל החלטה על השקעה בחברה מקומית. אך היתרון שאפשר למשקיעים אלו גמישות רבה היווה לעתים מכשול בחיבור לקרן בעמק הסיליקון.

 

בשלב זה צפויה פעילות מלאה של השותפים בקרן שימשיכו להשקיע ולעבוד עם החברות הקיימות ואף להשקיע בחברות חדשות. עדיין לא ברור באיזה מתווה והאם תרד כמות ההשקעות לנוכח העובדה שכעת כל השקעה תצטרך לעבור דרך הקרן העולמית. בישראל קיימות כיום כמה קרנות אמריקאיות שפועלות במודל של נציגות מקומית לקרנות זרות, בהן בסמר, לייטספיד, NVP ובאטרי, רובן משקיעות פעילות בארץ.

 

שותפי סקויה ישראל לא מסרו תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x