$
הייטק והון סיכון

ועידת סין ישראל

משקיעים סינים מחפשים מרשם ישראלי להצלחה

מהעשרת דם טבורי כתחליף להשתלת מוח עצם, דרך שימוש בתרופה לאנמיה כג’ל לריפוי פצעי סוכרת ועד מכשיר לבדיקת דם עצמית: 10 סטארט־אפים רפואיים מישראל משתתפים היום בתחרות במסגרת ועידת ההשקעות והטכנולוגיה השנייה ישראל־סין

עומר כביר 12:1225.09.16

משקיעים מסין הפכו בשנים האחרונות לגורם משמעותי בתעשיית ההייטק המקומית, ובפרט בטכנולוגיות הרפואיות. יותר ויותר קרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים מביעים עניין במיזמים מקומיים, ובמסגרת ועידת ההשקעות והטכנולוגיה השנייה ישראל־סין בתל אביב, שתיערך היום (א') ומחר במלון דיוויד אינטרקונטיננטל, יזכו כמה סטארט־אפים להזדמנות להתחבר אליהם.

 

"בכל מה שקשור להשקעות בתחום הטכנולוגיות והמכשור הרפואי, ובפרט השקעות מסין, ישראל נחשבת למובילה", אומר עו"ד עפר בן יהודה, שותף בשבלת ואחד השופטים בתחרות. "בתחום המדיקל יש לנו פלטפורמה אדירה של מהנדסים, מתודולוגיה, מעבדות, מחקר אקדמי שהוביל להרבה פטנטים, אבל במשך שנים היה חוסר גדול בכסף, ובניגוד לתחום כמו פיתוח אפליקציות, לא מדובר בסטארט־אפ של שלושה חבר'ה. אלו חברות עתירות פיתוח, הן לא זזות בלי כמה מיליוני דולרים".

 

בשנים האחרונות המצב החל להשתנות עם כניסה בהיקף נרחב של השקעות מסין. "בשנה שעברה עשיתי 20 עסקאות השקעה, עשר מתוכן של חברות סיניות", אומר בן יהודה. "יש עלייה משמעותית בכמות הכסף הסיני שנכנס לחברות האלו וסדר הגודל עומד כיום על 40% מכלל ההשקעות. הסינים מעריכים את הראש הישראלי, ומעוניינים לייבא אליהם טכנולוגיות".

 

פוטנציאל ההשקעות מסין רחוק ממיצוי, לדברי בן יהודה: "הפער התרבותי יוצר קושי לא קטן. אצל הסינים אי אפשר להתקדם בלי לבסס אמון. החוצפה הישראלית והתכל'ס מונעים לא פעם סגירת עסקאות או היווצרות קשרים. התחרות תסייע להרבה יזמים שהולכים לאיבוד בשוק הסיני".

 

"כלכליסט" מציג שלושה מתוך עשרת הסטארט־אפים שיתמודדו בתחרות שתיערך במסגרת הוועידה. הפרס למקום הראשון: רוד שואו פרטי בסין, שיכלול עד עשר פגישות עם משקיעים ושותפים אסטרטגיים, ביתן בוועידת INNONATION שתתקיים ב־2017 בסין עם מצגת על הבמה המרכזית וחבילת ייעוץ משפטי וליווי של משרד עורכי הדין שבלת.

 

עו"ד עפר בן יהודה, שותף בשבלת ואחד השופטים בתחרות עו"ד עפר בן יהודה, שותף בשבלת ואחד השופטים בתחרות

 

Remedor Biomed

ג'ל לפצעי סוכרת

 

אחת הבעיות הקשות שעמן מתמודדים חולי סוכרת היא פצעים כרוניים, שלא ניתנים לריפוי ועלולים להביא לסיבוכים חמורים, כמו כריתת רגל, ואפילו למוות. Remedor Biomed מפתחת פתרון חדשני, שמאפשר ריפוי מלא של הפצעים באמצעות ג'ל למריחה מקומית על הפצע, שכולל חומר פעיל מתרופה בשם EPO, שהיתה מיועדת לחולי אנמיה והוזרקה לגוף כמו אינסולין. "מצאנו שהתרופה עוזרת גם לריפוי פצע, אז שינינו את הייעוד שלה לצורך טיפול פצעים כרוניים בחולי סוכרת", מספר ל"כלכליסט" מייסד ומנכ"ל החברה, ד"ר סאהר חאמד.

 

את המחקר בתחום מנהל ד"ר חאמד כבר יותר מ־15 שנה. "בתחילת העשור הקודם עשיתי מחקר על השפעת התרופה EPO על כלי דם בלב", הוא מספר. "לצורך כך השתמשנו בחומר שגורם לפצעים בעכברים ובחולדות. אצל החיות שקיבלו את התרופה לא היו פצעים, אז החלטנו לקחת את החומר הפעיל ב־EPO ולהשתמש בו לטיפול מקומי חיצוני בפצעים כרוניים. עכשיו יש לנו שלושה פטנטים שאושרו לטיפול באמצעות הג'ל".

 

כיום החברה נמצאת בשלב הניסויים הקליניים. "בניסוי לקחנו 12 חולים עם פצעים כרוניים ברגליים, שיכולים להיות מטופלים יותר משלושה חודשים בבית חולים בלי ריפוי, והצלחנו לרפא אותם בתוך פחות מחודשיים עם הג'ל. מדובר בפריצת דרך. כיום שוק הטיפול בפצעים כרוניים עומד על 25 מיליארד דולר, כשאין תרופה מאושרת לריפוי פצעים - יש רק חבישות, חומרים נוגדי זיהום או מכשור רפואי מיוחד, שעולה המון למערכת הבריאות ובדרך כלל לא יעיל".

 

להערכת ד"ר חאמד, הג'ל של החברה יגיע לשוק בתוך ארבע שנים.

 

מנכ"ל רמדור ביומד ד"ר סאהר חאמד. מטיפול באנמיה לסוכרת מנכ"ל רמדור ביומד ד"ר סאהר חאמד. מטיפול באנמיה לסוכרת צילום: גיל נחושתן

 

Gamida Cell

חלופה להשתלת מוח עצם

 

70 אלף חולי סרטן דם זקוקים להשתלת מוח עצם בכל שנה. מצוקת התרומות מביאה לכך שחצי מהם מתים בלי שנמצא להם תורם מתאים, משום שההשתלה מצריכה התאמת רקמות מלאה בין החולה לבין התורם. אבל אם הכל ילך כמתוכנן, ב־2020 יגיע לשוק NiCord, פתרון השתלת תאים מדם טבורי שמפתחת Gamida Cell, שיאפשר להציל את אותם חולים.

 

"NiCord הוא פתרון חלופי להשתלת מוח עצם שיכול להיות זמין להשתלה לכל חולה", אומרת מנכ"לית החברה ד"ר יעל מרגולין. "המקור הוא דם טבורי, שם לא צריך התאמת רקמות מלאה בין החולה לדם הטבורי, אלא התאמת רקמות חלקית. הסיבה קשורה בכך שדם טבורי הוא רקמה צעירה שלא מפותחת עדיין מבחינה חיסונית. יש היום יותר מ־800 אלף מנות של דם טבורי בבנקי דם טבורי ציבוריים בכל העולם. זה חומר מאוד מאוד זמין, והפרקטיקה מראה שלכל חולה יש לפחות מנה אחת שמתאימה לו, ובדרך כלל כמה וכמה מנות כאלו".

 

לדברי ד"ר מרגולין, לא מדובר בפתרון חדש לחלוטין: "משתמשים בדם טבורי כשתל חלופי כבר יותר מ־20 שנה. הבעיה היא שמדובר בכמות קטנה של דם ותאים, ומכיוון שאין מספיק תאים, ההשתלה מורכבת וכרוכה ביותר סיבוכים ובתמותה גדולה יותר. הטכנולוגיה הייחודית שפיתחנו, NAM, מאפשרת להתגבר על החסרונות של דם טבורי על ידי העשרתו בתת־אוכלוסיות של תאים שחשובים להצלחת ההשתלה".

 

בסוף השנה צפויה החברה להתחיל את הניסוי הקליני האחרון שלה, שיקיף 120 חולים, ואם תעמוד בו בהצלחה, תוכל להגיש את הבקשה לאישור שיווק המוצר. אם יאושר, המוצר צפוי להגיע לשוק ב־2020.

 

מנכ"לית גמידה סל ד"ר יעל מרגולין. העשרה של דם טבורי מנכ"לית גמידה סל ד"ר יעל מרגולין. העשרה של דם טבורי צילום: מיקי נועם אלון

 

RapiDx

בדיקות דם ביתיות

 

אם גם אתם לא מבינים למה אי אפשר לבצע בבית בדיקות דם באותה קלות שבה ניתן לבצע בדיקת היריון, ומתייאשים מהצורך לכתת רגליים למעבדה ולחכות בתור כל פעם שיש הפניה לבדיקה מהרופא, ל־RapiDx יש את הפתרון בשבילכם.

 

"חוץ מרמת סוכר בדם, יש מעט מאוד בדיקות דם שמאושרות לשימוש ביתי ושאינן מסובכות מדי לתפעול", אומרת מנכ"לית החברה ד"ר לירון הדר. "אם אתה רוצה לעשות בדיקת דם, צריך לפנות לרופא כדי לקבל הפניה, ללכת למעבדה בצום, לחכות בתור ולחכות לתוצאות. ויש בדיקות דיסקרטיות כמו HIV שאנשים נרתעים מהן. אנחנו רוצים שאת כל הבדיקות תוכל לעשות איפה שאתה רוצה ומתי שנוח לך".

 

הפתרון של החברה הוא ה־RapTest. "זה מכשיר שאין בו אלקטרוניקה בכלל, ומנגיש בדיקות שלא דורשות אלקטרוניקה או מכשור ניתוח. הניתוח הוא ויזואלי בלבד, באמצעות סטריפים שנותנים תוצאה של חיובי או שלילי", מסבירה ד"ר הדר. "המשתמש מכניס את האצבע למכשיר, לוחץ על כפתור ואז מתחילה שרשרת פעולות אוטומטית: מחט דוקרת את האצבע, דם מטפטף למקלון איסוף, עד שחלון חיווי מודיע מתי אפשר להוציא את האצבע. כשיש מספיק דם, מתבצעות פעילות כמו ערבול עם נוזל נוסף במקרה הצורך. הדם מועבר למקלון הבדיקה שמציג את התוצאה ובזה מסתיימת הפרוצדורה. המשתמש זורק את כל המכשיר, שהוא לשימוש חד־פעמי".

מוצר הדגל של החברה הוא בדיקות איידס ביתיות, והמוצר השני שבכוונתה להשיק יאפשר אבחון אוטם בשריר הלב באמצעות זיהוי חלבון שמשתחרר לדם. עוד תספק החברה בדיקות לזיהוי רמת ויטמין D או מחלות זיהומיות, כמו מלריה ועוד. "זו פלטפורמה מדהימה להרבה בדיקות של כן/לא שלא מצריכות מכשור. כל הבדיקות האלו קיימות בשוק, ומדובר רק על אינטרגציה שנעשית עם המערכת שלנו".

 

להערכת ד"ר הדר, המוצר הראשון יכול להגיע לשוק בתוך שנתיים.

 

מנכ"לית רפידקס ד"ר לירון הדר. מתחילים בבדיקות איידס ביתיות מנכ"לית רפידקס ד"ר לירון הדר. מתחילים בבדיקות איידס ביתיות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x