$
חדשות טכנולוגיה

פייסבוק צנזרה את ההיסטוריה, והסתבכה

הרשת החברתית הסירה תמונה זוכת פוליצר שמתעדת הפצצה במלחמת וייטנאם בגלל איסור פרסום תמונות עירום - ועוררה גל של ביקורת בינלאומית

עומר כביר 09:3811.09.16

הרשת החברתית הגדולה בעולם הסתבכה בסוף השבוע במשבר בינלאומי אחרי שמחקה פוסט של ראשת ממשלה נורבגיה ארנה סולברג, וצנזרה את אחת התמונות המפורסמות

בהיסטוריה המודרנית. בעקבות הסערה חוצת הגבולות שעורר המהלך נאלצה פייסבוק לבטל את האיסור שלה לשתף את התמונה, והודיע שתשנה את מנגנון סינון התמונות שלה.

 

 

במוקד השערוריה עומדת תמונתו זוכת הפוליצר של צלם AP ניק אוט מ־1972, שצולמה אחרי הפצצת נפלם בווייטנאם. בתמונה נראית פאן טי קים פוק, אז בת 9 וכיום פעילת שלום, כשהיא בורחת מאזור ההפצצה בעירום, כשהיא סובלת מכוויות קשות. פרסום התמונה על שער "הניו יורק טיימס", עורר סערה עולמית ונחשב עד היום לאחד הצילומים המזוהים ביותר עם מלחמת וייטנאם.

 

 

מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג. "תרומה להגבלת חופש הביטוי" מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג. "תרומה להגבלת חופש הביטוי" צילום: צילום מסך

 

בשבוע שעבר פרסם סופר נורבגי פוסט הכולל את התמונה המפורסמת — אולם מאחר וכללי השימוש בפייסבוק אוסרים על פרסום תמונות עירום, מנגנון הסינון של הרשת מחק את הפוסט, ככל הנראה באופן אוטומטי. המחיקה עוררה זעם רב בנורבגיה והביאה את העיתון הגדול במדינה לפרסם מכתב פתוח למייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג, בו האשים אותו בניצול לרעה של כוחו ובהתעלמות מאחריותו כמי שעומד בראש גוף תקשורת משמעותי.

 

בתגובה לפרסום, ראשת הממשלה סולברג וכמה משריה העלו את התמונה לחשבונות הפייסבוק שלהם. "אני מעריכה את העבודה שפייסבוק וגופי תקשורת אחרים עושים כדי למנוע פרסום תמונות ותוכן שכוללים התעללות ואלימות", כתבה סולברג לצד התמונה. "אבל פייסבוק טועה כשהיא מצנזרת תמונות כאלו. בכך היא תורמת להגבלת חופש הביטוי".

 

אולם נראה שגם לראשת ממשלה אין חסינות דיפלומטית מהצנזורה של פייסבוק, והרשת החברתית מחקה את הפוסטים שלה ושל שריה. "אף שאנחנו מכירים בכך שמדובר בתמונה אייקונית, קשה ליצור הבחנה בין התרת פרסום תמונת עירום של ילד במקרה אחד ולא באחר", טענה הרשת החברתית בתגובה. "אנחנו מנסים למצוא את האיזון בין לאפשר לאנשים להביע את עצמם תוך יצירת חוויה בטוחה ומכבדת. הפתרונות שלנו לא תמיד מושלמים, אבל נמשיך לשפר את המדיניות שלנו ואת האופן שבו אנו מיישמים אותה".

 

התמונה זוכת הפוליצר של ניק אוט בה נראית פאן טי קום פוק בווייטנאם אחרי הפצצה התמונה זוכת הפוליצר של ניק אוט בה נראית פאן טי קום פוק בווייטנאם אחרי הפצצה צילום: ויקיפדיה

 

בשלב זה כבר עוררה המחיקה סערה גלובלית, וביקורת חריפה על מדיניות הצנזור נטולת הדקויות של פייסבוק, שהפכה בפועל לגוף התקשורת הגדול בעולם. "זה מצער שפייסבוק הסירו את התמונה", אמרה סולברג בתגובה. "הם עורכים את ההיסטוריה המשותפת שלנו. אני רוצה שגם לילדים של היום תהיה הזדמנות לראות וללמוד מטעויות ואירועים היסטוריים. זה חשוב. אני מקווה שפייסבוק תנצל את ההזדמנות הזו על מנת לבחון מחדש את מדיניות העריכה שלה, לקבל את האחריות שחברה גדולה שמנהלת פלפטפורמת תקשורת צריכה לקבל".

 

בעקבות הביקורת הבינלאומית החריפה החליטה במהלך סוף השבוע פייסבוק לסגת מעמדתה הנחרצת ולהתיר את פרסום התמונה. "אחרי ששמענו מהקהילה שלנו החלטנו לבחון מחדש את הכללים שיושמו במקרה זה", נמסר מהרשת החברתית. "לרוב תמונה של ילדה ערומה תהווה הפרה של כללי השימוש שלנו ובכמה מדינות אף תיחשב לפורנוגרפיית ילדים. במקרה זה, אנו מכירים בערך ההיסטורי ובחשיבות הגלובלית של התמונה. בגלל מעמדה כתמונה אייקונית בעלת חשיבות היסטורית, הערך של התרת שיתופה גובר על הערך של הגנת הקהילה באמצעות הסרתה, אז החלטנו להשיב את התמונה היכן שאנו מודעים להסרתה".

 

מפייסבוק נמסר עוד שהחברה תשנה את מנגנון הביקורת שלה על מנת לאפשר את שיתוף התמונה בהמשך: "אנחנו תמיד פועלים לשיפור המדיניות שלנו כדי להבטיח את חופש הביטוי ולשמור על קהילה בטוחה, ונפעל עם מו"לים וחברים בקהילה הגלובלית שלנו בסוגיות חשובות אלו בעתיד". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x