$
חדשות טכנולוגיה

ביטקוין זה לשמרנים

הפופולריות הגואה של ביטקוין הביאה גורמים בקהילת הדארק נט לחפש פתרון חדש: המטבע הווירטואלי הצעיר מונרו מבטיח אנונימיות רבה יותר ומאומץ על ידי שורת שירותים שנויים במחלוקת

הראל עילם 12:1030.08.16

מטבע וירטואלי צעיר בשם מונרו (Monero) מאיים למוטט את הלגיטימיות השברירית שהצליח ביטקוין לייצר למטבעות הווירטואלים. בחודש האחרון הודיעו מספר אתרים ושירותים הפעילים בדארקנט — חלק באינטרנט שאינו זמין לגולשים נעדרי גישה ייעודית — כי יתחילו לקבל תשלומים במונרו. כתוצאה מכך זינק כבר שוויו של מונרו משער של 900 מטבעות עבור ביטקוין בודד בתחילת השנה ל־58 מטבעות לביטקוין. באופן פרדוקסלי משהו, הפופולריות החדשה של מונרו נובעת בחלקה דווקא מהצלחתו של הביטקוין וחדירתו למיינסטרים, שהפחיתו את המשיכה שלו עבור מי שראו בו פיתרון לכלכלה חופשית וחפה ממעורבות ממשלתית.

 

במשך שנים ארוכות נקשרו מטבעות וירטואליים לפעילויות פחות לגיטימיות באינטרנט, דוגמת סחר בסמים והלבנת כספים, מאחר והעניקו אנונימיות וביטחון יחסי למוכרים ולרוכשים של השירותים. אך החיבוק החם שקיבל ביטקוין בשנים האחרונות מקרנות סיכון, ארגונים ללא מטרות רווח, בנקים, גופי פיקוח ואפילו ממספר ממשלות שנמשכו לפוטנציאל הטכנולוגי שמאחורי המטבע שינה את התמונה. כתוצאה מהעניין הגובר בו זינק שווי מטבעות הביטקוין הזמינים בעולם ל־9.1 מיליארד דולר.

 

 צילום: youtube

 

באופן טבעי, הפופולריות הזו הובילה לגל של חקיינים שביקשו לחתוך לעצמם נתח מתוך העוגה הגדלה של המטבעות הווירטואלים. כ־600 מטבעות נוצרו בשנים האחרונות בניסיון להתחרות באופן ישיר בביטקוין או להציע לו אלטרנטיבה. עד לאחרונה מונרו היה רק עוד אחד מתוך מאות המטבעות האלה, אך בתחילת החודש קרנו עלתה לאחר ששירות הדואר האלקטרוני המוצפן והמאובטח SIGAINT הודיע כי יתחיל לקבל תשלומים באמצעותו. השבוע הצטרפו למגמה אתרי הסחר בסמים אואזי ואלפאביי.

 

הכרזות אלו הקפיצו את שווי מונרו במאות אחוזים והביא לפי הערכות את שווי המטבעות הזמינים מסוגו ל־119 מיליון דולר. והאתרים שאימצו את השימוש במונרו לא עיוורים למשמעות ההודעות שלהם: בפוסט שפירסמו באתר הקהילות רדיט ציינו מנהל אלפאביי "אם אתם משקיעים במטבעות וירטואליים, אנחנו מצפים לקפיצה במחיר. עכשיו הזמן להשקיע במונרו".

 

טכניקות הסוואה של הלבנת כספים

בניגוד לרוב המטבעות הוירטואלים בשוק שמבוססים על הקוד של ביטקוין, מונרו מבוסס על פרוטוקול אלטרנטיבי בשם CryptoNote. עם זאת מונרו כן מבוסס על עקרונות טכנולוגיים דומים דוגמת בלוקצ'יין — טכנולוגיה שמפזרת את מסד הנתונים בין מיליוני משתמשים ברחבי העולם. במקום לשייך את המטבע הווירטואלי לאדם או מחשב ספציפי בלוקצ'יין משייכת אותו לקובץ מוצפן נטול סימנים מזהים המכונה ארנק דיגיטלי. המידע על כל הפעולות, כולל העברת כספים בין ארנקים, נשמר בכל רחבי הרשת באופן שמאבטח את המידע עליהם.

 

 

הסיבה לסטייה מהקוד של ביטקוין היא טענת יוצרי מונרו שאמצעי האבטחה הקיימים בביטקוין אינן מספקים. לדבריהם, רוב המשתמשים נעזרים בקובץ ארנק אחד בלבד משיקולי נוחות, מה שתיאורטית מאפשר לזהות אותם באמצעות מציאת תבניות התנהגות במאגר המידע הפיננסי. כדי להתגבר על בעיה זו מונרו מצפין את המידע של כל פעולה פיננסית, משייך אותה לקובץ ארנק חדש ולבסוף מערבב בין המידע שלה שלפעולות פיננסיות דומות שמקשה על זיהויה באופן שמזכיר במובן מסוים הלבנת כספים.

היכולות הללו הן שהפכו את מונרו לחביב על אתרים כמו אואזיס, אלפאביי ו־SIGAINT, שמשתמשיהם — ומפעיליהם — שואפים לאנונימיות מקסימלית. יוצרי SIGAINT אף התבטאו בנושא באומרם "אנחנו מאמינים שמונרו הוא הצעד הטבעי הבא. הוא פותר את רוב בעיות הפרטיות שפוגעות היום במטבעות כגון ביטקוין". ואכן, נראה כי אימוץ מונרו בידי מפעילי אתרים אלו נובע בעיקר מרצונם להימנע מזיהוי, ובעקבותיו ממעצר.

 

כמו ביטקוין, גם הפרוטוקול המנחה שבבסיס מונרו פותח בידי דמות אפופת מסתורין. המצוד אחר זהותו האמיתי של סאטושי נאקמוטו, האישיות שפרסמה ב־2008 מאמר שהפך לאבן היסוד של ביטקוין וטכנולוגיית הבלוקצ'יין שבבסיסו, הפך לחלק בלתי נפרד מהמיתוס שמלווה את המטבע. במהלך השנים עלו שמות של מספר אנשים שעשויים להיות מי שעומד מאחורי נאקמוטו, מהידועים בהם: היזם האוסטרלי קרייג סטיבן ורייט, שדחה את הטענות, הודה בהן ולאחר שראיות שהציג לפיהן הוא אכן נאקמוטו התגלו כמוגבלות נסוג מהן בשנית. באופן דומה, קהילת משתמשי מונרו מנהלת דיון ער ופעיל לגבי זהותו האמיתית של מפתח פרוטוקול היסוד של המטבע, המכונה ניקולס ואן סברהאגן.

 

"להשתמש במונרו כדי לשמור על פרטיות"

תהיה זו טעות להתייחס למונרו כלא יותר ממטבע עבור סוחרי סמים. מטבעות וירטואלים רבים, בהם DarkCoin, ניסו לקרוץ בעבר לקהילת משתמשי הדארק נט בלבד, אך נכשלו. מונרו לא נועד מראשיתו להיות פיתרון עבור גורמים פליליים. מאחורי המטבע עומד צוות מדענים ודוקטורנטים בינלאומי, שמגייס תרומות ממשתמשים כדי להמשיך את פיתוחו כפלטפורמת קוד פתוח מאובטחת ששומרת על פרטיות המשתמשים. והם מקווים שהוא ינחול הצלחה דומה לזו שנחל ביטקוין לאחר שאומץ בחום בידי עסקים ומוסדות אקדמים.

 

ביטקוין. לגיטימי מדי ביטקוין. לגיטימי מדי צילום: בלומברג

 

בראיון לאתר Sptunik News הסביר ראש צוות הפיתוח של מונרו ריקארדו ספנגי כי המטבע שלו גמיש יותר מביטקוין וחף מרבות מהבעיות האינהרנטיות שהן נחלתו של

המטבע הווירטואלי המפורסם. "יש מקרים בסיסיים רבים שבהם אנשים מהשורה ירצו להשתמש במונרו כדי לשמור על פרטיות", לדבריו. "כמו כל כלי, אפשר להשתמש בו לטובה או לרעה. אני חושב שהרגולטורים מבינים שמקרים כאלו אינם תמיד רעים, כמו אם מישהו רוצה לרכוש ספר דת שאינו מותר במדינה שלו, מונרו יכול לאפשר לו לעשות זאת".

 

בהסתכלות רחבה יותר נראה כי עלייתו של מטבע וירטואלי חדש היתה צפויה. הלגיטימציה והחוקיות שצבר ביטקוין במדינות רבות לצד העלייה בפופולריות שלו היו לצנינים בעיני רבים מקרה אלה שעודדו את השימוש בו מלכתחילה — גורמים שרואים במטבעות וירטואלים פיתרון לכלכלה שקופה, מאובטחת וחופשי מפיקוח ממשלתי. בעיניהם מונרו הוא צעד חיוני שנועד להבטיח את השארת המטבעות הווירטואלים הרחב מהישג ידיהן של ממשלות העולם. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x