$
הסטארט-אפים המבטיחים 2013

"כל הנתונים עובדים לטובת ישראל"

ב־2012 נרשמו אפס הנפקות, אבל שיא בעסקאות מיזוגים ורכישות. בשנה וחצי הקרובות, מסביר אורן בר־און מארנסט אנד יאנג, הטרנד הזה צפוי להתהפך, כשלא פחות משש חברות ישראליות צפויות להגיע להנפקה

מאיר אורבך 08:3115.04.13
תעשיית ההייטק הישראלית מגיעה ליום העצמאות ה־65 כשהיא עצמאית מתמיד: יותר מאי פעם חברות ישראליות רבות, שבעבר היו נמכרות עוד לפני הגעתן לבשלות, נמצאות כיום על סף הכניסה לנאסד"ק. על פי בדיקת "כלכליסט", לפחות שש חברות ישראליות בוחנות יציאה להנפקה ב־18 החודשים הקרובים, וחלקן כבר נמצאות בתהליך עצמו. עם אלו נמנות אדפטיבי, וויקס, אאוטבריין, טראסטיר, איירונסורס וקנשוּ, ולצדן אפשר למנות גם את חברת הביוטק הום־סקינוביישן.

 

"כל הנתונים בתעשיית ההייטק העולמית עובדים כיום לטובת ישראל", אומר אורן בר־און, שותף בכיר בפירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג ישראל. "אמנם השנה האחרונה היתה קשה לתעשיית ההון סיכון העולמית בכלל ולישראל בפרט - אבל בישראל קרו בתקופה האחרונה הרבה דברים שפעלו לטובת תעשיית ההייטק, והכינו אותה לדרישות של העולם כיום.

 

בר־און. "דרישה גדולה בתחומי הסייבר סקיוריטי והביג דאטה" בר־און. "דרישה גדולה בתחומי הסייבר סקיוריטי והביג דאטה" צילום: אריאל בשור

 

"בשנתיים האחרונות חברות ההייטק הישראליות, ואיתן המשקיעים, הפנו יותר מדי אנרגיות לתחום המדיה החברתית, שהביאו לבזבוז של משאבים וזמן מיותר. בישראל, מאז ומתמיד, היתה הצלחה לחברות עם עומק טכנולוגי, וכיום יש דרישה רבה לחברות שישראל יודעת לייצר, בעיקר בתחומי הסייבר סקיוריטי והביג דאטה".

 

בשנתיים האחרונות, מדגיש בר־און, צמחו בישראל חברות רבות שבנו יכולות עסקיות גבוהות עם יכולת למכור לארגונים גדולים ולא רק רצון להגעה מהירה לאקזיט. "אנחנו רואים בישראל עכשיו מגמה חזקה מאוד בקרב הקרנות הישראליות של חזרה להשקעה בשלבים מוקדמים בחברות. קרנות הבינו שהדרך היחידה לקבל חלקים נכבדים בחברות לפני שהן פונות למשקיעים זרים היא להיכנס בשלבים מוקדמים", אומר בר־און. "הכניסה של הקרנות הישראליות בשלבים המוקדמים אף מצליחה לחזק את החברות שמבקשות להישאר כאן ולא להעביר את פעילותן לארצות הברית, צעד שמתבקש פעמים רבות בעקבות השקעה של קרנות זרות שאין להן נציגים או משרדים כאן".

 

"חברות ההייטק האמריקאיות מחפשות כיום רכישות והשקעות מחוץ לארצות הברית בעיקר משיקולי מס שונים. אנחנו רואים הרבה משקיעים שבאים לישראל ומחפשים השקעות בחברות מקומיות, בעיקר כאלה שעוסקות בטכנולוגיות עכשוויות", אומר בר־און.

 

על פי נתוני ארנסט אנד יאנג העולמית, היקף ההשקעות של קרנות הון סיכון בעולם ירד ב־2012 לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2009, וצנח בכ־20%, ל־41.5 מיליארד דולר. גודלו הממוצע של סבב גיוס ירד בכ־13%, מ־9.6 מיליון דולר ב־2011 ל־8.4 מיליון דולר ב־2012. הירידה בהשקעות נרשמה בכל האזורים השונים, וגם ההשקעות בסבבים הראשוניים צנחו. הצניחה בהשקעות ניכרה גם בישראל, אולם כבר במחצית השנייה של השנה זוהתה מגמה הפוכה של חזרה להשקעות בסבבים מוקדמים. "2012 היתה שנה מאתגרת להון סיכון העולמי, שחוותה הקטנה בשוק לנוכח ירידת מספר המשקיעים הפעילים", אומר בר־און. "עם זאת, אנו מקווים ש־2013 תהיה שונה: תנאים כלכליים יציבים, עם סביבת שוק הון טובה יותר, יחזקו את ביטחון ואמון המשקיעים ויצביעו על תיאבון לסיכון גדול יותר.

 

"ב־2012 לא ראינו אפילו הנפקה אחת בישראל, כחלק מהמגמה העולמית של ירידה בהנפקות. לעומת זאת, היקף עסקאות המיזוגים והרכישות כאן שבר שיא של כל הזמנים: חברות גדולות המשיכו לנסות ולמלא את החלל באסטרטגיית החדשנות שלהן, וכיוון שהחברות הישראליות ממשיכות לחדש ולפרוץ גבולות, הן ממשיכות להירכש. אגב, רכישות במקומות אחרים בעולם מתמקדות במיזמים עסקיים, ולאו דווקא בפן החדשני טכנולוגית.

 

"לצד המשך מגמת המיזוגים והרכישות, ובהנחה ששוק ההנפקות יישאר פתוח, אנו צופים לראות ב־2013–2014 כשש־שבע הנפקות - מספר גבוה לא רק ביחס ל־2012, כי אם גם ביחס לשנים מוצלחות בשוק ההנפקות שאותן חווה ההייטק הישראלי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x