$
המדריך

מדריך כלכליסט

מדפסות ממאדים, משתמשים מנוגה

מדוע המדפסת שלכם טוענת בתוקף שנגמר לה הדיו, כשרק לפני שבועיים החלפתם? למה הניירות נתקעים ואיך יתכן שכל כך הרבה משימות הדפסה לא יוצאות לפועל? "כלכליסט" מנתח את הבעיות הנפוצות במדפסת ומסביר כיצד ניתן להגיע עמה לדו-קיום בשלום

ניצן סדן 16:0321.01.13

אם יש מחשב במשרדכם, יש להניח שהוא מחובר למדפסת - וגם לכם יצא לפנות אל איש ה-IT הקרוב ביותר ולהלין על התקלות הרבות בה.

אין כמעט משתמש מחשב שלא תהה למה מוצגות התראות על חוסר בדיו או בנייר כששני אלו הוחלפו לאחרונה, מדוע מסמכים נתקעים בדרכם למדפסת ואיך יתכן שההתקדמות הטכנולוגית שמאפיינת קטגוריות מוצר רבות פסחה על שוק המדפסות - מוצר שנשאר לא אמין ולא נוח. לעיתים קרובות, נדמה שזה מה שקורה מאחורי הקלעים של פקודות ההדפסה שלכם:

 

 

"כלכליסט" בחן את המדפסת וקללותיה לעומק ומציג את מפת הדרכים לדו-קיום בשלום עם המכשיר.

 

מדוע חלות כל כך הרבה תקלות?

 

בניגוד למחשבים, פעולת המדפסת נשענת בעיקר על חלקים נעים: גריפת דפים, הנעת ראש הדיו וריסוס הדיו - כולם נשענים על מנועים. לאלו האחרונים יש בלאי שנגרם משימוש ממושך ולכלוך. במדפסות הזרקת הדיו, שהן הרגישות ביותר לבעיות הדפסה וגם הנפוצות בשווקים בשל מחירן, הליך ריסוס הדיו עצמו כולל לחץ נוזל ואוויר אשר רגיש להפרעות סביבתיות ופיזיות. בנוסף, המחשב שלכם צריך לעבד מידע אלפא-נומרי לתצוגה גרפית. המדפסת שלכם, לעומתו - צריכה להוציא פלט פיזי.

 

היא לא עושה את זה בכוונה. המדפסת שלכם היא לא עושה את זה בכוונה. המדפסת שלכם איור: רחלי שלו

 

בנוסף, ברוב המשרדים יש משתמש אחד על כל מחשב בעוד שהמדפסת משרתת מספר גדול של משתמשים ברשת. מדובר בעומס של מידע שיש לעבד, לתעדף ולהפוך לעמודים מודפסים. התקשורת ברשת מושפעת מעומס זה ומשימות הדפסה עשויות להיות מתועדפות תחת תקשורת שכוללת שליחת מיילים, הפעלת תוכנות ושימושים אחרים. לפיכך, ברגעי עומס עשויות פקודות ההדפסה "להיתקע" בדרכן למדפסת. מרכיב נוסף שגורר תקלות רבות הוא ההסתמכות על דיו ונייר - אשר מגיעים בשלל סוגים וגדלים. כל אלו הופכים את המדפסת שלכם למכשיר רגיש למדי - מה שגורר לעיתים תקלות הדפסה.

 

המדפסת מדווחת שהדיו נגמר, על אף שהטונר הוחלף לאחרונה

 

מדפסת הזרקת דיו מבצעת לעיתים תכופות הליך ניקוי לראשי ההדפסה - במסגרתו היא משתמשת בכמות קטנה של דיו בלחץ גבוה כדי לפרוץ סתימות שיצר דיו שהתייבש בשל היעדר שימוש ממושך. מי שמשתמש במדפסת שלו פעמים בודדות בשבוע, עלול להיות מופתע כשייגמר הדיו משום שהמדפסת השתמשה בו כדי לנקות את עצמה. בעיה זו אינה קיימת במדפסות לייזר, למשל.

 

הדיו שוב נגמר? זו לא אשמתכם הדיו שוב נגמר? זו לא אשמתכם צילום: בלומברג

 

סיבה אחרת, שנפוצה אף היא במדפסות הזרקת דיו, היא שימוש במדפסת כאשר הטונר כמעט נגמר; כאשר הוא נגמר תוך כדי הדפסה, עלולה לחול זליגת אוויר אל נקבובית ההדפסה. במקרה זה, ייפגע אפקט הוואקום שנדרש לריסוס הדיו. התוצאה: לא תתבצע יניקת דיו מהטונר והמדפסת תדווח על מחסור בדיו גם לאחר החלפת הטונר. המדפסת לא יכולה לאמוד בדייקנות את כמות הדיו שנשאר ולכן תתרגם את הבעיה בזרימת הדיו בתור טונר שנגמר.

 

תקלות דפים: נתקעים - או שמתקבל דיווח על חוסר בנייר

 

בכך יש מספר אשמים: ראשית - המשתמש: המדפסת נועדה לעבוד עם מספר סוגי נייר, בעלי משקל ועובי שונים. לעיתים משתמשים בנייר שחורג במעט מהתקן - מה שמוביל לגריפה כפולה של דפים ולתקיעת אחד מהם במנגנון. שנית - מזג האוויר הישראלי: לחות בסביבת המדפסת גורמת לדפים להידבק זה לזה בקיץ ואילו יובש בחורף מוביל להווצרות חשמל סטאטי שיוצר השפעה דומה.

 

מדפסת של HP מדפסת של HP

 

שלישית - סביבת המדפסת עצמה. גריפת הנייר נשענת על מערך חיישנים פשוטים שיודעים לזהות אופטית מתי עובר תחתם עצם. כניסת עצם זר (לכלוך, חתיכת נייר שנקרעה כשניסיתם לשלוף מהמדפסת נייר תקוע וכיו"ב). חיישן שנחסם ידווח על חסימה ויעצור את גריפת הדפים. סיבה נוספת היא תקלת תוכנה, אשר ניתן לפתור בעדכון גרסת דרייבר המדפסת.

 

המסמכים נשלחים למדפסת - אך לא מודפסים

 

לעיתים קרובות קורה שהמסמך פשוט "נתקע" בדרכו למדפסת. כאשר מדובר במדפסת ביתית, הסיבה היא ככל הנראה בעיית תוכנה שניתן לפתור בעדכון פשוט - או בניתוק המדפסת והפעלתה מחדש. עם זאת, כאשר מדובר במדפסת שמחוברת לרשת עמוסה, ככל הנראה שבכך האשמה.

 

מה צריך לקרות כדי שהמדפסת תפסיק לאכזב?

 

כדי שמדפסות יעבדו בצורה מושלמת בכל פעם, יהיה צורך בשיתוף פעולה בין מספר תעשיות נפרדות, שלכל אחת מהן אינטרסים וכלים משלה שלא בהכרח נועדו לפעול יחד.

 

תעשיית התוכנה. המדפסת צריכה להתאים לכל מערכת הפעלה. כאן נכנסים לתמונה דרייברים - קבצי הגדרות הפעולה של המכשיר. לכל יצרן מדפסת יש דרייברים משלו וחברות כמיקרוסופט מעלות לשרתיהן דרייברים עדכניים כדי לאפשר פעולה. אבל ארגונים רבים ממשיכים להשתמש במערכות הפעלה ישנות ולא לשדרג בכל פעם. יצרניות התוכנה מעודדות שדרוג - משום שלא משתלם להן לתחזק מערכות הפעלה ישנות, לרבות בזירת הדרייברים.

 

מה קורה מאחורי הקלעים כשאתם לוחצים Ctrl P? מה קורה מאחורי הקלעים כשאתם לוחצים Ctrl P? צילום: שאטרסטוק

 

יצרני המדפסות. HP, קנון, סמסונג, ברדר והאחרות מציגות מכשירים בעיצובים שונים ועם הגדרות פעולה שונות - ושואפות לייצר חוויית שימוש אחידה ככל האפשר. בעיקר, כדי שמי שקנה מדפסת HP גם יחליף אותה במדפסת HP אחרת בבוא הזמן. אין תקנים אחידים לעיצוב ולפעולה ולכן מדפסת אחת יכולה לעבוד בצורה סבירה על מערכת הפעלה אחת - ומחליפתה תקרטע ותאכזב.

 

תעשיית הדיו. ישנן חברות רבות שמייצרות טונרים לפי תקנים שמגדירות יצרניות המדפסות. אבל הטכנולוגיה כשלעצמה לא מתייעלת והופכת לחסכונית יותר כדי לשמור על מתח רווחים ליצרן. לא מן הנמנע שבמרתפי היצרניות יש תכנונים לטונרים חסכוניים פי 10 מהדגמים הקיימים. אבל למה לייצר משהו כזה, שיצמצם את הצורך ברכישה?

 

הפיתרון: תרבות ארגונית ולא טכנולוגיה

 

חדשנות טכנולוגית מגיעה גם לתחום ההדפסה; חברת לנדא הישראלית חשפה בשנה שעברה טכנולוגיית דפוס ננוגרפי, שמאפשרת להדפיס עמוד בצורה חסכונית באופן חסר תקדים - הודות לחלקיקי דיו זערוריים. הטכנולוגיה יושמה במדפסות תעשייתיות ויתכן שתגיע בעתיד גם למדפסת המשרדית. אבל יתכן שעד שתגיע הטכנולוגיה למוצרים אלה, כבר לא יהיה בה צורך.

 

למה להדפיס את מה שאפשר לקרוא על מסך המחשב? למה להדפיס את מה שאפשר לקרוא על מסך המחשב?

 

השאלה היא בעצם, מדוע אתם זקוקים למדפסת? בחברות רבות, דורשים מנהלים לקבל מסמכים בצורה מודפסת - פעולה שהם עושים מול.. המחשב שלהם. אפילו משרדי הממשלה כבר מאפשרים מילוי יותר ויותר טפסים מקוונים ושירותי חתימה אלקטרונית הולכים ונהיים נפוצים בישראל.

 

לאחר שסיימתם להשתמש במסמך, יש לתייק אותו - מה שתופס מקום, או לגרוס אותו - מה שמצריך עוד מוצר ארגוני ותיק, המגרסה המשרדית. תחליפים אלקטרוניים ושירותים מקוונים מסוגלים לייעל את הארגון ולייתר לחלוטין את הצורך במדפסות עבור חלק לא מבוטל מהמשתמשים.

 

איך לחיות בדו-קיום עם המדפסת שלכם?

 

1. ביחרו מדפסת שמתאימה לאופן השימוש שלכם. מדפסות לייזר עדיפות עבור משתמשים שנוהגים להדפיס בעיקר מסמכים בשחור לבן. בפועל, להדפסה צבעונית אין יתרון אמיתי עבורם ולפיכך, מומלץ לוותר על קטגוריית מדפסות הזרקת הדיו. החיסרון שלהן הוא במחירי הטונרים ולכן יתאימו יותר לארגונים.

 

2. השתמשו בנייר מתאים עבור המדפסת. לכל דגם יש הגדרה מדויקת לסוג הנייר ומשקלו כדי למנוע גריפה כפולה או היתקעות דפים.

 

3. התאימו את המדפסת לרשת. בשימוש משרדי, ניתן לצמצם את העומס על ידי תעדוף של משימות ההדפסה בידי מנהל הרשת בחברה או לחילופין - להקצות פחות משתמשים לכל מדפסת. מומלץ להקצות מדפסת נפרדת למשתמשים "כבדים" בארגון, כדי לצמצם את העומס.

 

4. הקפידו על ניקיון סביבת המדפסת - חלקיקי אבק עשוים להשפיע על איכות ההדפסה ואף לסתום את צינוריות ריסוס הדיו במדפסת ממוצעת.

 

5. במדפסות ביתיות - אל תמלאו את מגש הזנת הנייר עד הקצה. למרות שביכולתו להכיל עשרות דפים, מומלץ להניח בו לא יותר מעשרים עמודים.

 

6. הקפידו לעדכן את תוכנת המדפסת באופן קבוע - במיוחד לאחר שדרוג מערכת ההפעלה. משתמשים נוטים להחליף מדפסות לעיתים נדירות או לאחר תקלות חוזרות ונשנות. חשוב לבחור בדגם שתואם את מערכת ההפעלה שלכם ולעדכן את התוכנה שלו באופן יזום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x