$
אינטרנט

איראן: מתנתקים מגוגל, פונים לאינטרא-נט לאומית

איראן הודיעה באופן פתאומי על ניתוק כל אזרחי המדינה משירותי גוגל. בכירים אמרו לסוכנויות הידיעות כי היא עומדת ליישם "בהקדם" את תוכנית האינטרנט הלאומית שלה

יוסי גורביץ 12:0124.09.12

ערוץ החדשות הרשמי של איראן הודיע אמש (א') כי הגישה לרוב שירותי חברת גוגל, ביניהם מנוע החיפוש שלה ושירות הדואל ג'ימייל, תופסק בתוך "שעות ספורות". דובר ממשלת המדינה השיעית היחידה בעולם אמר לסוכנויות הידיעות רויטרס ו-BBC כי מדובר בחלק מהתכנית הלאומית לניתוק המשתמשים באיראן מהרשת הבינלאומית (WWW) וחיבורם למעין אינטרא-נט לאומית, שתכלול מנוע חיפוש משלה.

 

בשעת כתיבת הכתבה, טרם ידוע האם הניתוק מגוגל כבר בוצע, אבל גולשים איראנים מדווחים כעת שהם לא מצליחים להכנס לג'ימייל. יוטיוב כבר נחסם באיראן בקביעות מאז 2009. לפי סגן שר התקשור האיראני, עלי חכים-ג'וואדי, זהו רק הצעד ראשון לקראת הפעלת האינטרא-נט הלאומית של איראן. הוא הוסיף שכל משרדי הממשלה של איראן כבר חוברו למערכת האינטרא-נט הפנימית.

 

ממשלת איראן מדברת מזה מספר שנים – במיוחד מאז "המהפכה הירוקה" ב-2009, שפרצה במחאה על זיופי בחירות נרחבים, התפשטה במרכזי הערים והיתה הסכנה הגדולה ביותר למשטר מאז 1979 – על ניתוק איראן מהרשת העולמית. הממשלה המקומית מקווה להחליף אותה ברשת פנימית, עם מנוע חיפוש ורשת חברתית שיפותחו במקום. הרשת תאפשר לתושבים לעמוד בקשר זה עם זה, תחת פיקוח כמובן - אבל לא לתקשר עם העולם החיצוני.

 

באוגוסט 2012 אמר שר התקשורת האיראני, רג'א טאג'יפור, כי המהלך צפוי להיות מושלם בתוך כחודש. יתכן כי ההכרזה העמומה אמש מעידה על תחילת יישום תכניתו של טאג'יפור.

 

פעילי הרשת האיראנים, מטבע הדברים, אינם מתלהבים מהתכנית. איראן נחשבת לאחת המדינות הפעילות בעולם בתחום הבלוגינג, אם כי חלק ניכר מהבלוגרים כותבים בגלות. ניתוק איראן מהרשת צפוי גם לגרור בעיות כלכליות נוספות – הכלכלה האיראנית מתקשה לתפקד עקב הסנקציות שהוטלו עליה – וכי המהלך צפוי לפגוע במערכת היחסים בין המשטר ובין מגזר העסקים האיראני רב ההשפעה, המכונה הבזאר.

 

הכל בגלל מוחמד?

 

אחת מסוכנויות הידיעות של איראן, ISNA, הודיעה כי הניתוק מגוגל מתבצע דווקא כעת במחאה כנגד "תמימות האיסלם", סרטון יוטיוב שככל הנראה נכתב על ידי מצרי נוצרי קופטי שתוקף את הנביא מוחמד. פרסום הגרסה האנגלית של הסרטון עוררה מהומות אלימות ברחבי המזרח התיכון וגם באירופה וארצות הברית. גוגל מצידה סירבה להסיר את הסרטון, שנצפה כבר על ידי עשרות מיליוני אנשים מסביב לעולם.

 

 

בעוד שממשלת איראן תקפה את הסרטון, היא לא אישרה את הדיווחים שההחלט לחסום את שירותי גוגל קשורה לפרסום הסרטון. יצויין כי בניגוד למדינות איסלמיות אחרות, באיראן לא נרשמו הפגנות יוצאות דופן בעקבות "תמימות האיסלם". הגרדיאן הבריטי מדווח כי ההפגנות שנערכו בכל זאת היו יוזמה של המשטר, וכי רוב האיראנים "לא מוטרדים" ממנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x