$
מדעי החיים וקלינטק

HydroSpin - מפיקים חשמל מצנרת המים העירונית

החברה מסוגלת להקים נקודות ייצור חשמל זעירות בכל קטע שהוא על גבי צינורות מים ובתוכם, ולבנות בכך תחנת חשמל קטנה

אסף גלעד וליאור בן דוד 14:3005.07.11
HydroSpin
מוצר: מיקרו-טורבינה המייצר חשמל מזרימת המים בצנרת

שנת הקמה: 2010

מספר עובדים: 8

משקיעים: חממת כינרות (גאון אגרו, אקווה אגרו והמדען הראשי)

השקעות: 2 מיליון שקל

מייסדים: דני פלג ויוסי רוניס

מנכ"ל: גבי צ'רטוק

 

המוצר הסופי של הידרוספין גורם בדרך כלל להרמת גבה אצל כל מי שמתבונן בו: חוט חשמל המבצבץ מתוך צינור מים. בחברה לקחו את מודל טורבינות החשמל המצויות בסכרים ובנהרות ומזערו אותו לעולם צנרת המים, זו שחורשת את כל הארץ ומגיעה בסופו של יום לברזים. למעשה החברה מסוגלת להקים נקודות ייצור חשמל זעירות בכל קטע שהוא על גבי צינורות מים ובתוכם, ולבנות בכך תחנת חשמל קטנה.

 
צילום:נמרוד גליקמן
מימין: דני פלג, גבי צ'רטוק ויוסי רוני צילום:נמרוד גליקמן

 

החשמל המופק על ידי הטורבינות הקטנות מצומצם, והזרם המופק מכל נקודה שכזו מגיע ללא יותר מאשר 5 ואט בלבד. השימוש בו מאפשר הפעלת חיישנים המספקים תמונת מצב על צנרת המים - בדיקת לחץ למניעת דליפות או ניטור רמות הכלור. ההספק הנמוך מסוגל גם להפעיל מצלמת אבטחה שתספק תמונת מצב של צינור המים.

 

המערכת לא חפה מחסרונות: הטורבינה פוגעת בזרם המים במידה מסוימת, אך הפטנט הרשום של הידרוספין נחשב למתקדם ביותר כיום על פי דרישות אי־ההתערבות בזרימה של חברת מקורות. הידרוספין אינה היחידה שפעילה בתחום: לווייתן אנרגיה הישראלית פיתחה טורבינה דומה, אך כזו המתערבת יותר בזרימת המים ומתחברת לרשת החשמל הארצית. גם חברת זירוטקס השבדית פיתחה מוצר דומה, אך עלותו גבוהה פי 30 עד 40 מעלות הטורבינה של החברה הישראלית. המיקרו־טורבינה של הידרוספין מותקנת כבר כיום בתוך צינורות השקיה, קולחין ומי שתייה, באזורי ניסוי שונים בארץ. החברה, שהוקמה רק בשנה שעברה, כבר הגישה פרויקט לכמה ערים בישראל, בהן נתניה, להקמת עשרות טורבינות שיסייעו להן לנטר את פעילות רשת המים שלהן. הידרוספין פעילה בשני שווקים שכל אחד מהם מגלגל מיליארדי דולרים: שוק מניעת הדליפות, המגלגל 20 מיליארד דולר בשנה, ושוק תחליפי הסוללות המוערך גם הוא במיליארדים.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x