$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אל בשם סטיב ג'ובס, מקדש שהוא חנות של אפל

מדעני מוח שבדקו מעריץ אפל נלהב גילו שהוא מגיב למידע על החברה בדרך דומה לזו שבה נוצרים אדוקים מגיבים לתמונות של ישו. וגם: מארק צוקרברג רוצה לצרף את הילדים לפייסבוק ואריק שמידט מסתבך בעוד אמירות בעייתיות

יוסי גורביץ 13:2722.05.11

אין עוד מלבדה

 

במסגרת המסורת של מחקרים מדעיים שמאששים את הידוע לכל, חשפו מדעני מוח בריטים - בסדרה ששודרה בבי.בי.סי - הוכחות לכך שמשתמשי אפל הם בעצם מאמיני אפל, ושמדובר בכת דתית לכל דבר.

 

אמנם הדגימה קטנה למדי ומוטית למדי - פנאפל מושבע אחד, שאומר שהוא חושב על אפל 24 שעות ביממה, בממשו את הציווי "שיוויתי אלוהים לנגדי תמיד" - אבל הממצאים לגביו היו חד משמעיים: חשיבה על אפל מפעילה במוחו של הפנאפל את אותם האזורים שמופעלים על ידי מאמיני כתות אחרות בעת צפיה בתמונות בעלות מטען דתי, כמו ישו הצלוב. זה מצריך, לדעתי, היערכות של מומחי בריאות הנפש למקרה שסטיב ג'ובס ימות בקרוב: מאמינים עלולים להגיב בנסיונות להצטרף למנהיג הנערץ.

 

המחקר מסביר במידה ניכרת את התגובה האמוציונלית של פנאפלים כשמותחים ביקורת על מושא הסגידה שלהם ועל הכהן הגדול שלה, סטיב ג'ובס. רבים מהם מתנהלים כמו חסידי דת כשמותחים ביקורת על ג'ובס, או כמו חסידיו השוטים של בישוף רומא שמתעקשים, כנגד כל ההוכחות, שהוא לא ידע על מקרים של פדופיליה בקרב כמרים בתאג... אה, סליחה, בכנסיה.

 

באותה מידה, וזאת רק השערה, ניתן לנחש שתגובות סלידה מאפל ומעבדיה הנרצעים יהיו חזקות במיוחד בקרב אתאיסטים, אגנוסטיקנים ושאר חושבים חופשיים, שהפנאפלים מזכיר להם חסידים דתיים אחרים. אם המדענים הבריטים מעוניינים לערוך מחקר בנושא הזה, שישלחו אימייל - אני מכיר נבדק פוטנציאלי אחד.

 

חנות אפל בסין. תגובות מוחיות שמזכירות מאמינים אדוקים חנות אפל בסין. תגובות מוחיות שמזכירות מאמינים אדוקים

 

אופס, שמידט פתח את הפה

 

בהנהלה של גוגל, ועוד יותר מכך במחלקת היח"צ שלה, נשמו לרווחה מאז שעזב אריק שמידט את תפקיד מנכ"ל גוגל ועבר לתפקיד יו"ר חבר המנהלים. לאיש היתה נטיה מרשימה לפליטות פה. הוא התאפק במשך כמה חודשים, אבל בסוף השבוע הוא לא היה יכול יותר ופלט צרור.

 

קודם כל הוא אמר בהנאה שאנשי הקשר שלך, אלה שבטלפון, מספקים מידע הרבה יותר חשוב על המעגלים החברתיים שלך מאשר האנשים שאיתם אתה מדבר בפייסבוק. ואז הוסיף, תוך חיוך של סילבסטר לאחר שבלע את טוויטי: "ודרך אגב, למי יש את המספר הגדול ביותר של סמארטפונים?". את התשובה, אם עוד לא הבנתם, תוכלו למצוא בקצרצרים.
מחלקת היח"צ תצטרך לעבוד קשה. שמידט מחלקת היח"צ תצטרך לעבוד קשה. שמידט צילום: בלומברג

 

האנשים שגוגל גורמת להם פריחה בטח לא אהבו את זה, והחברה סירבה להגיב רשמית על האמירה של שמידט. בגוגל גם תלשו את השערות בעקבות ההתבטאות של שמידט על כך שגוגל לא תציית לחוק שיורה לה לחסום כתובת DNS כדי להלחם בהפרות זכויות יוצרים, שגררה סערה בכוס תה מצד מחוקקים ולוביסטים של תעשיית התוכן. לא ברור אם שמידט מייצג את עמדתה הרשמית של גוגל בנושא הזה.

 

ואם כל זה לא מספיק, אז שמידט גם העריך שהאדם הפשוט לא מתעניין בכלל בפרטיות, זה עניין כזה של אליטות. במילים אחרות, כל האנשים האלה, שמפריעים לנו לעשות כסף כי אנחנו מחסלים את הפרטיות של כולם? הם מייצגים רק קבוצה של מתנשאים אליטיסטים ששכחו מה זה להיות יהודים. אל תתייחסו אליהם.

 

מצד שני, שמידט גם חושב שמאגר מידע שמסוגל לזהות פנים של אנשים הוא קריפי אפילו יחסית לסטנדרטים של גוגל תחת הנהגתו. הוא אמר ש"לא סביר" שגוגל תעבוד על פרויקט כזה, אך ציין ש"חברה אחרת" - פייסבוק, כמובן - כבר עובדת עליו.

 

חינוך בשיטת צוקרברג

 

הבועה המתנפחת של ערך מניית לינקדאין גרמה לשריר תאוות הבצע של מארק "הפורץ למיילים" צוקרברג להתנפח, אז הוא הלך בעקבות שמידט וייצר פליטת פה משלו.

 

לדברי צוקרברג, ילדים מתחת לגיל 13 צריכים לקבל רשות להתחבר לרשתות חברתיות, לשם "חינוך" כמובן. כרגע החוק בארה"ב אוסר על רישום ילדים מתחת לגיל זה לאתרים שאוספים מידע על הגולש. במילים אחרות, עם דשדושה במקום של פייסבוק, שכבר שנה לא מעדכנת באופן רשמי את מספר המשתמשים שלה וכנראה יודעת למה, צוקרברג רוצה את הטרף הצעיר, זה שמביא הרבה כסף מההורים שלו.

 

מנכ"ל פייסבוק אמר את זה בזמן הכי פחות מתאים שבאפשר, כי בימים אלה הרשת החברתית - כמו גוגל ואפל, שהמעקב שלה אחרי משתמשי האייפון התחיל את כל הבלאגן - נמצאת תחת חקירה של הקונגרס. והחקירה הופכת לצולבת.

 

מיליוני ילדים כבר חברים בפייסבוק, בניגוד לחוק, והרשת החברתית טוענת שאין הרבה שהיא יכולה לעשות בנידון, מצב שהוא די נוח מבחינתה. הסנאטור הדמוקרטי ג'יי רוקפלר, שהזדעזע לשמוע שרק 100 אנשים מנטרים מטעם פייסבוק את הפעילות ברשת החברתית הענקית, חטף את הג'ננה על הנציג של פייסבוק בדיונים.

 

רוקפלר התייחס לצוקרברג, שהיה צעיר במיוחד בעת הקמת פייסבוק, והעיר ש"לצעירים בגיל 20, 21, אין ערכים". לדבריו, כל מה שעניין את הגאון הצעיר היה להגדיל את הרווחים של החברה. צוקרברג היה בן 19 כשלפי החשד גנב את פייסבוק מהמשקיע העיקרי שלו, פול סליה.

 

אאוץ'. לא בכל יום סנאטור מתייחס כך, בפומבי ולרקורד, למנכ"ל חברה גדולה. אבל זה בסדר: בינתיים רוקפלר מתעצבן, אבל צוקרברג מצחקק כל הדרך אל הבנק.

 

צוקרברג. תחת אש בקונגרס צוקרברג. תחת אש בקונגרס צילום: בלומברג

 

הספרייה המנותקת

 

ניו זילנד העבירה בחודשים האחרונים בזריזות את "חוק שלוש העבירות" שלה, שקובע שאם מישהו נחשד בכך שהוא הפר זכויות יוצרים שלוש פעמים - הוא ינותק מהרשת. החוק ספג ביקורת לא מעטה, והאופן המכוער שבו הממשלה העבירה אותו, זמן קצר לאחר רעידת האדמה שפקדה את המדינה, עורר מחאה.

 

עכשיו לומדים בניו זילנד שלחוקים כאלה יש תוצאות לוואי בלתי צפויות: ספריות שם שוקלות לנתק את הרשת של המבקרים בהן, כדי להגן על הגישה לרשת של עובדיהן. הסיבה לכך פשוטה ומרה: החוק הניו זילנדי לא מפריד בין משתמשים ובין מתקנים ציבוריים. אם שלושה מבקרים בספרייה ישתמשו ברשת שלה כדי לבצע הורדות לא-חוקיות, הספרייה עלולה למצוא את עצמה מנותקת מהאינטרנט.

 

אז הספריות נאלצות להגן על עצמן. ומה יהיה על תלמידים, או סתם עניים, שבבתיהם אין חיבור לאינטרנט? שיילכו לחפש. הממשלה לא נמצאת כאן כדי לדאוג להם, אלא לאינטרסים של תעשיית התוכן. ואם זה לא מוצא חן בעיניכם, אומרת הממשלה הניו זילנדית, לכו לקובה או משהו.

 

קצרצרים

 

קשים חייו של מנכ"ל סוני: ימים ספורים לאחר שהודיע בשחצנות מרשימה שההתקפה חסרת התקדים על שרתי הפלייסטיישן היתה רק "שיהוק" בדרכה הדיגיטלית של החברה, הותקפו אתרי החברה שוב. עכשיו האתר התאילנדי שלה משמש להתקפת פישינג על חברת אשראי איטלקית, בעוד שפריצה לאתר היפני אפשרה גניבת כסף של משתמשים. לא הרבה כסף, קצת יותר מאלף דולר, אבל המכה לשאריות האגו כואבת הרבה יותר. בקצב הזה, התנצלות בנוסח יפני עם קידה לא תספיק, ומישהו יצטרך לבצע חרקירי.

 

העיתונאי העיראקי ההוא, שהשליך נעליים על בוש, התחיל טרנד עולמי מבורך. סטודנט סיני אמיץ אימץ את הטקטיקה נגד אדם שנוא במיוחד בסין, ברנש בשם פאנג בינקסינג - הארכיטקט של "חומת האש הגדולה", מנוע צנזורת הרשת הענקי של המשטר. הסטודנט השליך לעברו נעליים וביצים, בשעה שפאנג ניסה לשאת הרצאה באוניברסיטה סינית. סטודנטים אחרים התוודו בטוויטר שגם הם חשבו לעשות דבר דומה, אבל נוכחותם של מרצים במקום העלימה את האומץ שלהם. ההתקפה זכתה להתלהבות ניכרת בסין, ומעריצות הבטיחו לעומד מאחוריה "טובות הנאה גשמיות ששומרי הרשת של סין ודאי יגדירו כפוגעות בעמוד השדרה המוסרי של האומה", כהגדרת "הניו יורק טיימס".

 

ג'ורג' בוש. טרנד השלכת הנעליים מגיע לסין ג'ורג' בוש. טרנד השלכת הנעליים מגיע לסין צילום: בלומברג

 

בדיקה שערכה חברת Millennial Media מעלה שנתח השוק הגלובלי של אנדרואיד בקרב הסמארטפונים עמד על 53% בחודש אפריל - גבוה בהרבה מנתח השוק של האייפון, שעומד על 28%. הנתח של RIM עומד על 16%, וכל השאר לא באמת ראויות להתייחסות. בהתחשב בכך שהסמארטפונים של נוקיה די נפוצים, צריך לקחת את המידע הזה בזהירות רבה. בנוסף הוא מעלה שאפל עוד מובילה בתחום אחד - זה של ההכנסות מאפליקציות: 50% מההכנסות הללו מגיעות לאפל ולמפתחיה, ורק 39% לאנדרואיד.

 

והנתון האחרון רק מוכיח עד כמה אפל כפוית טובה: החברה ממשיכה בשתיקתה הרועמת מול התביעה שהוגשה נגד המפתחים שלה בשל פטנט שקשור לעצם ההפעלה של האפסטור, אף על פי שכבר פרץ מרד מפתחים. ה-EFF, ארגון הפועל כבר יותר מ-20 שנה למען זכויות גולשים בארה"ב, קורא לאפל להתייצב לצד המפתחים. בארגון מציינים תרגיל מרתיח במיוחד של הקרמלין מקופרטינו: לאפל יש רשיון להשתמש בפטנט של התובעת Lodsys, והיא שילמה עבורו. למפתחים שלה, שנאלצים להשתמש בפטנט כי זו הדרישה של אפל, אין.

 

תפוח אחרון להיום: החברה ממשיכה להגן על הסימן הרשום שלה על המילה "אפסטור", גם אחרי שסטיב ג'ובס נתפס כשהוא מדבר על האפסטור של אפל כחנות אחת מני רבות. אז מה עושים? או! מאוד פשוט. מצהירים שהאפסטור של אפל היא בעצם לא אפסטור, במובן של חנות שמוכרת אפליקציות. רגע, מה?! תרגיל מטומטם כזה לא נראה בסביבה מאז שאפל טענה בעקשנות שלמערכת ההפעלה שלה אין כל ערך מסחרי, ושאף אחד לא ירצה לרכוש אותה אם הוא מפעיל מק. "אני מאמין משום שזה אבסורדי", אמר טרטוליאנוס, מאבות הכנסיה. זה ודאי תופס לגבי חברי כת אפל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x