$
אינטרנט

ג'ימי ויילס חוגג עשור לוויקיפדיה: "יהיו שינויים אך לא נהפוך לפייסבוק"

בשיחת ועידה שבה השתתף כתב "כלכליסט" סיפר מייסד האנציקלופדיה המקוונת מה הוא מתכנן לשנים הקרובות: "יהיו פרוייקטים גדולים בשפות שונות, ממשק העריכה יהיה אינטואיטיבי יותר - אבל אל תצפו לשינויים קיצוניים"

עומר כביר 19:2516.01.11
"אני זוכר את היום הראשון. הקלקתי 'ערוך' וכתבתי 'שלום עולם'''. זו, מספר ג'ימי (ג'ימבו) ויילס, היתה ההתחלה של ויקיפדיה. "קשה לי לדמיין שחלפו כבר עשר שנים", הוא מוסיף.

 

הרבה השתנה מאז ייסד ויילס את האנציקלופדיה החופשית. מערכים פשטניים ומועטים (הערך האנגלי "אסטרונום" כלל פעם רק את המילים "מדען שתחום המחקר שלו הוא אסטרונומיה"), הפכה האנציקלופדיה למפלצת מידע עם 17 מיליון מאמרים מפורטים ב-270 שפות (וכמובן, גם בעברית), ועם 400 מיליון כניסות ייחודיות בחודש.

 

בסוף השבוע האחרון חגגו ויקיפדים בכל העולם עשור להקמת האנציקלופדיה הפופולרית בעולם, שהפכה למקור מידע עיקרי עבור חלק ניכר מהגולשים ברשת. לרגל חגיגות העשור קיימו ויילס וסו גרדנר, מנכ"לית קרן ויקימדיה (הגוף שמפעיל את ויקיפדיה) שיחה עם עיתונאים מכל העולם, שבה לקח חלק גם "כלכליסט". פרט לסיכום העשור הראשון, חשפו השניים כמה פרטים על מה שמכינה האנציקלופדיה המקוונת לעשור הבא.

 

יום ההולדת העשירי של ויקיפדיה מצוין באירועים חגיגיים, שעורכים בימים אלה ויקיפדים נלהבים בכל העולם. ההתלהבות הרבה מאנציקלופדיה יכולה לעורר תמיהה בקרב מי שאינו מכיר את חברי הקהילה. ולפעמים, כך נראה, אפלו בקרב ויילס עצמו. "כשאני נואם בתיכונים, אני רואה שהתלמידים מאוד אוהבים את ויקיפדיה ומאוד נרגשים שבאתי לנאום בפניהם. כשאני הייתי בתיכון, אילו העורך הראשי של 'בריטניקה' היה מגיע - בטח הייתי נרדם בהרצאה שלו", הוא מודה.

 

גרדנר דווקא סבורה שמדובר בתגובה טבעית ביותר. "זו האנציקלופדיה של המשתמשים", היא מסבירה, "הם בנו אותה, יצרו אותה, אז הם מרגישים זכות לחגוג ולשמוח. זה לא אתר יפה, הוא נראה קצת מביך, לפעמים גם הכתיבה כזאת. אבל אנשים אוהבים את ויקיפדיה כי היא לא מסחרית, לא שייכת לאף-אחד, כולם כותבים אותה. המשתמשים מבינים שהמטרה שלה היא לספק להם מידע מועיל. היא לא תמיד עושה עבודה טובה, אבל הגולשים בוטחים בכוונותיה".

 

ג'ימי ויילס. "עורכים מסוימים פועלים באומץ בסביבה שבה הם עלולים למצוא את עצמם בצרות" ג'ימי ויילס. "עורכים מסוימים פועלים באומץ בסביבה שבה הם עלולים למצוא את עצמם בצרות" צילום: בלומברג

 

לצמוח לא רק באנגלית

 

לדברי ויילס, לוויקיפדיה חשוב במיוחד להגדיל בעשור הקרוב את מגוון השפות שבהן פועלת האנציקלופדיה. "לפני כמה שנים, שליש מהמאמרים בוויקיפדיה היו באנגלית", הוא אומר בשיחה עם "כלכליסט". "היום שיעורם עומד על פחות מ-20%, שכן השפות האחרות רושמות צמיחה מהירה מאוד. אנחנו נראה פרויקטים גדולים מאוד בשפות שבהן לא נראו דברים כאלו בעבר".

 

גרדנר מוסיפה: "אנחנו רוצים להגדיל את הגיוון של קהילת העריכה. אנחנו רוצים שכולם יתרמו. ההנחה הבסיסית היא שכל אחד מביא את פירור הידע שלו לשולחן, וכל הפירורים האלו הופכים לנשף. חסרים לנו כמה אנשים בשולחן, אנחנו צריכים להביא אותם".

 

ואולם, ההתרחבות הבינלאומית יכולה לעורר קשיים, במיוחד כשמדובר בפעילות במדינות עם חוקים המגבילים את חופש הביטוי. "לרוב אנשים מאוד מודעים ונזהרים בכל הנוגע לחוקים המקומיים, אבל גם יש להם תשוקה לכתוב את האמת", אומר וויילס.

 

"אני מודאג בכל הנוגע לעורכים מסוימים, שפועלים באומץ רב בסביבה שבה הם עלולים למצוא עצמם בצרות, אף על פי שלא עשו דבר שאינו כשורה", הוסיף ויילס, "הם אנשים מאוד אמיצים אבל גם מאוד זהירים, ולקהילה יש הרבה ניסיון בתחומים אלו".

 

ויקיפדיה העברית. "פחות מ-20% מהמאמרים באנגלית" ויקיפדיה העברית. "פחות מ-20% מהמאמרים באנגלית" צילום מסך: he.wikipedia.org

 

שינויים גדולים? "אנחנו אנציקלופדיה, לא נהפוך לפייסבוק או יוטיוב"

 

בשנים הקרובות צפויה אמנם ויקיפדיה לעבור שינויים, אך לדברי ויילס - לא צפויות מהפכות גדולות. "חווית השימוש תמשיך להשתפר, ממשק העריכה יהיה אינטואיטיבי יותר. אבל באופן כללי, אל תצפו לראות שינויים קיצוניים, אנחנו לא מתכוונים להפוך לפייסבוק, מייספייס או יוטיוב. אנחנו אנציקלופדיה, יהיו טקסט ותמונות ומדי פעם וידיאו, אבל ליבת הפעילות שלנו כבר די שמישה. אנשים יכולים לבוא וקבל את המידע שהם רוצים". 

 

וכמו כל אנציקלופדיה כוללת, גם לוויילס חשוב להביא מידע מפורט בכמה שיותר תחומים, גם אם הם לא בדיוק האהובים על כותבי הערכים. "התחומים שאנחנו חזקים בהם במיוחד הם המדעים המדוייקים, טכנולוגיה ומתמטיקה. זה נובע מהשורשים שלנו שהם בתרבות הגיקית. אנחנו טובים מאוד אם אתה רוצה ללמוד על משהו כמו תקן USB. עכשיו אנחנו רוצים לשפר את הנושאים ההומניים ולהתחזק בתחום האמנות".

 

"אנחנו רוצים גם לעבוד עם מוזיאונים כדי להכניס תמונות טובות יותר לוויקיפדיה", הוסיף מייסד האתר, "הרבה מוזיאונים מתחילים להבין את הערך בכך. אלו הדברים שאני חושב עליהם כשאני מחפש שותפויות ודרכים לשפר את המומחיות השונות של האתר".

 

תחום נוסף שבו מקווה ויילס לראות שיפור הוא השימוש בוויקיפדיה כפלטפורמת מידע לאתרים ושירותים אחרים. "כל מה שיש בוויקיפדיה הוא תחת רישיון פתוח", הוא אומר.

 

"אנשים יכולים, להעתיק, לשנות ולהחכיר, להפיץ גרסאות באופן מסחרי או לא. יש לא מעט מידע, כמו טבלאות, שמותאם לעיבוד על ידי מחשבים. אבל זה לא מושלם. אני תומך ביוזמות לקחת מידע מוויקיפדיה ולעשות איתו דברים מועילים. זו הסיבה שאנחנו קיימים, כדי להיות התשתית של הידע העולמי. זה מאוד מרגש אותנו שאנשים עושים דברים חדשניים ומגניבים עם המידע שלנו".

 

אמינות נמוכה? יש מחקרים שמראים אחרת

  

לאורך השנים ספגה ויקיפדיה לא מעט ביקורת, בין היתר בגלל האמינות הנמוכה, כביכול, של המאמרים בה. "נעשו מחקרים רבים לגבי האמינות של ויקיפדיה ואיכות המאמרים שלה", הודפת גרדנר את הטענות. "ב-2003 השווה מגזין מאמרים של ויקיפדיה למאמרים באנציקלופדיה בריטניקה. הם גילו שמספר הטעויות בכל מקור היה דומה. כמה שנים אחר-כך בוצע מחקר גרמני שהשווה את ויקיפדיה בגרמנית לאנציקלופדיה מקומית מוכרת, והגיע לאותה מסקנה".

 

"לפני כשנתיים היה מחקר שבדק איך מאמרים מתפתחים ומשתנים לאורך זמן. המסקנות היו שההנחה עליה מתבססת ויקיפדיה, שלפיה שיתוף פעולה המוני מביא לאיכות גבוהה, היא מדויקת. ככל שמאמר קיים זמן רב יותר, ויותר אנשים ערכו אותו, כך הוא טוב יותר. אין ספק שוויקיפדיה משתפרת עם הזמן".

 

כדוגמה לאמינות האנציקלופדיה נותנת גרדנר את ההתנהלות ביום מותו של מייקל ג'קסון: "הגוף הראשון שדיווח על מותו היה אתר הרכילות TMZ, וכלי תקשורת רבים שלא הצליחו לאמת את הסיפור בעצמם החליטו לשדר אותו ולייחס את הדיווח ל-TMZ. בוויקיפדיה העורכים בחרו שלא לעשות את זה: הם ניהלו דיון מעמיק, ובסופו של דבר החליטו לחכות לאימות ממקור אמין יותר. הם העדיפו ביטחון על פני מהירות. הטיעון שלהם היה 'אנחנו אנציקלופדיה, אנחנו רוצים להיות להתעדכן מהר, אבל אנחנו רוצים להיות בטוחים לחלוטין שהמידע נכון לפני שאנחנו מפרסמים אותו'".

 

סו גרדנר. "ויקיפדיה משתפרת עם הזמן" סו גרדנר. "ויקיפדיה משתפרת עם הזמן" צילום: cc by JayWalsh

 

בעיה נוספת שוויקיפדיה מתמודדת איתה היא הניסיונות לחבל בערכים, לעתים באופן שיכול להתפרש כהוצאת דיבה. ויילס טוען, עם זאת, שמדובר בבעיה מינורית. "הקהילה שלנו דורשת מקורות אמינים", הוא אומר. "היא איננה מאפשרת לאנשים להשתמש בוויקיפדיה כפלטפורמה להשמצות, ויש הוראות ברורות לוודא שכל טענה שנויה במחלוקת מופיעה בהקשר הנכון ומוסברת היטב. מובן שהיו מקרים שבהם אנשים השחיתו ערכים, אבל לא היתה תקרית חמורה מאוד לאורך השנים".

 

בשבועות האחרונים ערכה ויקיפדיה קמפיים גיוס תרומות נרחב, שבמסגרתו כיכבה דמותו של ויילס בבאנרים שהופיעו בראש עמודי האתר. לאחר מכן הוחלפה התמונה בתמונותיהם של עורכים מן השורה, אבל בכל זאת עולה מהקמפיין שאלה מתבקשת: האם ויילס אינו חושש שוויקיפדיה מזוהה עימו יתר על המידה?

 

"כן, זה משהו שאני מעדיף שלא יקרה", הוא עונה. "היססתי אם להיענות לבקשה של הצוות לשים באנרים עם התמונה שלי, אבל הם הסבירו שזה באמת יכול לעזור עם התרומות. אז אמרתי: 'נו, אני חייב לעשות את זה. זה הגיוני'. אני מקווה שלקראת גיוס הכספים של השנה הבאה נקבל רעיונות חדשניים מהרבה אנשים, ואני אוכל לרכוב אל השקיעה".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x