$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: מה גוגל אנליטיקס יודע על הגולשים?

הרשות להגנת הפרטיות בגרמניה בעקבות גוגל - שוב. וגם: ג'וליאן אסאנג' מדבר על המסמכים שיופצו אם ייתפס, הרדיו עזר להאיטי הרבה יותר מאשר הרשת, סיכום 2010 ברשת במספרים, וכמה באמת פייסבוק רוצה להיות שווה

יוסי גורביץ 13:1513.01.11

גוגל, אולי די?

 

יש פקיד ממשלתי בגרמניה, כנראה מתוסכל מאוד, ושמו יוהנס קספר. ד"ר יוהנס קספר, בשבילכם, הוא נציב הגנת המידע של העיר המבורג. במאי 2010 קספר ואנשיו עלו על סוד ענק: מכוניות הצילום של פרויקט סטריט וויו של גוגל עסקו גם בריגול, ספציפית בחדירה לרשתות WiFi בלתי מאובטחות ודגימה של המידע שעובר בהן. זה היה מביך מבחינת גוגל, שקודם לכן נשבעה שבועת צופים ששום דבר כזה לא קורה. קספר הפך לרוח הלא ידידותית של גוגל, ומצא שהחברה משחקת איתו משחקים.

 

עכשיו הוא העלה אותה על הכוונת בפרשה חדשה: התוסף הפופולרי גוגל אנליטיקס, שהרבה מאוד אתרים משתמשים בו כדי למדוד את התעבורה שלהם, מעביר למטה של גוגל כמויות עצומות של מידע על הגולשים. קספר הזהיר את גוגל שהיא כנראה עוברת על החוק הגרמני, מה שכנראה לא הרשים אותה במיוחד.

 

גוגל הסכימה לעבד את המידע שהיא מקבלת כך שיסתיר את כתובות ה-IP של המשתמשים, על מנת לאפשר להם להישאר אנונימיים. אלא ששני דפדפנים – אופרה וספארי של אפל – אינם מאפשרים זאת. לדברי קספר, התוצאה היא שמידע פרטי של אחד מכל עשרה גולשים בגרמניה ימשיך לעבור לגוגל.

 

קספר גילה עוד גם שמשתמשים שמבקשים מפורשות שהמידע שלהם לא יעבור לגוגל, רק נדפקים מזה: לדבריו, החברה ממשיכה לאסוף את כתובות ה-IP של הגולשים הללו, ולמעשה הם "נמצאים במצב גרוע יותר מאלה שלא ביקשו הגנה". וגוגל? כרגיל, היא מושכת זמן.

 

עכשיו קספר שוקל לקחת אותה לבית משפט. העניין הוא שגם אם בית המשפט ידהים ויקנוס את גוגל במיליארד דולר, נגיד, אי שם בשנת 2018, זה כנראה לא יזיז לה יותר מדי. היא עושה הרבה יותר כסף מזה ברבעון. נגד ענקים כמו גוגל יש רק פתרון אחד: פירוק.

 

שימוש בגוגל אנליטיקס. פרשת פרטיות חדשה? שימוש בגוגל אנליטיקס. פרשת פרטיות חדשה? תמונת מסך

 

דו יו פיל לאקי, פאנק?

 

מנהיג ויקיליקס ג'וליאן אסאנג', מסתבר, די אוהב את הסטטוס של פושע נמלט: בעידננו המשונה, זה מאפשר לו גישה חופשית אל כלי התקשורת, ויש מעט מאד דברים שהוא אוהב יותר מאשר חשיפה תקשורתית. בימים האחרונים הוא לקח את זה צעד אחד קדימה.
מאיים. אסאנג' מאיים. אסאנג' צילום: cc-by-sa-New Media Days

 

אם יקרה לו משהו, הוא איים, ייחשפו מיד 504 קבצים שאותם הוא מכנה "הביטוח". הקבצים הללו, לדבריו, חושפים מידע על ממשלת ארצות הברית, ארגון שידור כלשהו – וניוז קורפ של רופרט מרדוק. האזכור האחרון מהווה סיבה טובה לחשוד שארגון השידור הוא פוקס ניוז, שנשלט על ידי מרדוק.

 

אסאנג' מאיים שאין שום אפשרות למנוע את פרסום הקבצים, גם אם הוא יחוסל, ייחטף לארה"ב, או ישמש כמזון לשרה פיילין. הקבצים האלה יצאו החוצה והם, הוא רומז, יהיו מביכים במיוחד.

 

התרגיל הזה משחק ישירות לידיהם של אויביו של אסאנג': אתה לא יכול לטעון בו זמנית לשקיפות מלאה, לדרוש את זכותך לפרסם כל דבר – ואז להודיע שיש לך שורה של מסמכים מסוכנים במיוחד, שמשמשים אותך כדי לסחוט את אויביך. זה בדיוק ההבדל בין ארגון שמטרתו חשיפה והפצה של מידע ובין ארגון שמבחינתו אלו הם רק כלי נשק. אסאנג' מוחה על הפגיעה במעמדם של חושפי שחיתויות, כתוצאה מהתגובה האמריקאית נגד וויקליקס. הוא צריך לשאול את עצמו עד כמה הוא תרם לפגיעה הזאת.

 

האינטרנט לא באמת עזר להאיטי. הרדיו כן

 

לפני כשנה פגעה רעידת האדמה בהאיטי, שהיתה גם כך אחד המקומות האומללים ביותר על פני כדור הארץ. לקונגו יש לפחות פוטנציאל - להאיטי, לא ממש. זמן קצר לאחר הרעש עצמו, טחנו לנו את המוח עם כל מה שהרשת יכולה לעשות עבור הניצולים. אפשר היה לחשוב שפייסבוק וטוויטר מעבירות את המטה שלהם לפורט או פרינס.

 

דו"ח שיצא לאחרונה על ידי ארגון בשם ה-Knight Foundation מזכיר עובדה שרבים שכחו, ודאי בקרב הציבור שמחובר לרשת באינפוזיה: הטכנולוגיה המועילה ביותר בחילוץ לא היתה זו של זינגה, אלא משהו זניח ומיושן שנקרא רדיו. אתם יודעים, הדבר ההוא שהגיע לשיאו בשנות הארבעים ומאז דועך.

 

זה לא כל כך צריך להפתיע, בהתחשב בכך ש-52% מתושבי האיטי לא יודעים קרוא וכתוב. אנשים שלא יודעים לקרוא ולכתוב מתקשים, מטבע הדברים, להיעזר בטכנולוגיית הרשת. העיתונים שהיו בהאיטי, שסובלים מאותה בעיה, הפסיקו לתפקד בכל מקרה. גם הטלפון הקווי לא הועיל הרבה, בהתחשב בכך שיש שם רק 108 אלף קווי טלפון על אוכלוסיה של 9.6 מיליון איש.

 

מה שהציל את המצב היו תחנות הרדיו. בהתחלה היתה אחת. אחר כך היו עוד, שסייעו מאוד לתושבים ולכוחות שניסו לעזור להם. אשר למסרוני ה-SMS המפורסמים, שאיפשרו למצוא אנשים מתחת להריסות, הם היו יעילים ב-70% מהמקרים. בשאר המקרים שבהם נשלחו הודעות כאלה - הם לא הצליחו להגיע ליעדן.

 

האיטי אחרי רעידת האדמה האיטי אחרי רעידת האדמה צילום: אי פי אי

 

2010 במספרים

 

איך נראתה השנה החולפת ברשת? ובכן, לא רע, לפחות מבחינה סטטיסטית. 1.97 מיליארד איש ברחבי העולם השתמשו ברשת: עדיין פחות משליש מאוכלוסיית כדור הארץ, אבל עלייה של 14% לעומת 2009. מספר האתרים שהיו קיימים ב-2010 עמד על 255 מיליון, כש-21.4 מיליון מהם נוצרו במהלך השנה.

ספאם. המרכיב הבלעדי בקרוב ל-90% מהמיילים שנשלחים בעולם ספאם. המרכיב הבלעדי בקרוב ל-90% מהמיילים שנשלחים בעולם צילום: shutterstock

 

היבשת עם מספר הגולשים הגבוה ביותר, באופן בלתי מפתיע, היא אסיה, עם 825 מיליון - יותר ממחציתם סינים. אחר כך מגיעה אירופה עם 475 מיליון, צפון אמריקה עם266, ודרום אמריקה עם 205. כשאנחנו מגיעים לאפריקה, המספר צונח בחדות ל-110.9 מיליון, ובמזרח התיכון אנחנו מוצאים רק 63.2 מיליון גולשים.

 

מספר הבלוגים בעולם עמד על כ-152 מיליון, ועל פי ההערכות כ-600 מיליון איש השתמשו בפייסבוק (רצוי להזכיר כאן שוב שפייסבוק נמנעה בחודשים האחרונים מעדכון הנתון הזה, כך שיש להשתמש בו בזהירות). מספר החשבונות הפעילים בטוויטר עמד על כ-175 מיליון, כש-100 מיליון מהם הופעלו לראשונה ב-2010.

 

מספר משתמשי הדואר האלקטרוני עמד על כ-1.88 מיליארד (ומספר חשבונות המייל עומד על כ-2.9 מיליארד), וכ-294 מיליארדי מיילים נשלחו מדי יום – אבל, לרוע המזל, 89.1% מהם היו ספאם.

 

קצרצרים

 

משפט המחץ של הסרט "הרשת החברתית" היה "פעם חשבתי שמיליון דולר זה קול, אבל אתם יודעים מה באמת קול? מיליארד דולר". ההיבריס של מארק צוקרברג גורם כעת למגייסי העובדים של פייסבוק, לפי הדיווחים, לומר להם שהמטרה החדשה של החברה היא טריליון דולר. יותר משוויין של אפל, מיקרוסופט וגוגל ביחד. הערכת השווי הנוכחית של פייסבוק, שמבוססת בערך על שום דבר,עומדת על כ-50 מיליארד דולר. וכדי לצמוח פי 20, היא תצטרך לגייס, המממ, עשרה מיליארד משתמשים נוספים לפחות. אין מספיק אנשים בעולם בשביל זה.

 

"הרשת החברתית". אתם יודעים מה ממש ממש קול? טריליון דולר! "הרשת החברתית". אתם יודעים מה ממש ממש קול? טריליון דולר! צילום: MCT

 

משתמשי לינוקס, מערכת הפעלה קטנה ומוקפת אויבים, מחו מרה על כך שספרד כינתה את אחד המבצעים שלה למלחמה בטרור הבאסקי "מבצע לינוקס". המבצע, שנערך בשיתוף עם יחידות צרפתיות למלחמה בטרור, דווקא הניב הצלחה – לפחות על פי הפרסומים הרשמיים. בניגוד למדינה מסוימת במזרח התיכון, שעסוקה בלנצח ולנצח ולנצח את הטרור כבר ארבעים שנה - בספרד הוטרדו מקולות המחאה שעלו מאנשי לינוקס, ומיהרו לפרסם התנצלות מתרפסת למדי.

 

אם מישהו ישלח לכם מצגת שמתיימרת להראות את הקאמה סוטרה, מחקו אותה. קודם כל, כי היא מכילה רק 13 תמונות מתוך הקלאסיקה ההודית, שאפשר להשיג בקלות ברשת. שנית, המצגת כוללת תוכנה זדונית שמטרתה ליצור דלת אחורית במחשב שלכם, לשימושו של איזה ברנש מארגון פשע שמרכזו בחבר המדינות.

 

אחת הרעות החולות והפחות ידועות בכל הנוגע לפרטיות ברשת הן עוגיות הפלאש, אמצעי ריגול אחרי המשתמשים שרוב האוכלוסיה כלל לא שמעה עליו. העוגיות הארורות הללו קשות במיוחד להסרה (לא שזה בלתי אפשרי, רק מייאש – פרטים פה). עכשיו הודיעה אדובי, יצרנית הפלאש, שבקרוב אפשר יהיה להיפטר מהמפלצות בקלות רבה יותר, לפחות בדפדפנים פיירפוקס וכרום.

 

נסיים את השבוע, כמקובל, עם הרבה יין: קבוצה של מדענים טבלו מוליכי על באתנול, והגיעו למסקנה שאם כבר, מגיע למוליכים אלכוהול איכותי. לאחר משתה שלא זכור כמוהו מאז ימי אחשוורוש, מישהו חשב על רעיון מבריק שהוביל למסקנה המפתיעה הבאה: יין אדום משפר את יעילותם של המוליכים ב-62%. אין ספק שמן הראוי לערוך ניסויים חוזרים, שישוחזרו בקפדנות מדעית נדרשת. המשקה הנ"ל, אגב, התגלה לאחרונה כעתיק במיוחד: ארכיאולוגים מצאו את גת היין העתיקה בעולם, בת כ-4,000 שנה, באזור ארמניה, ומהבדיקות עולה שהיא שימשה לייצור יין אדום יבש. לחובבי אגדות התנ"ך נזכיר שהתיבה של נוח נתקעה בסופו של דבר על הר אררט, ושהדבר הראשון שעשה נוח אחרי שיצא מהשהות הכפויה עם האריה והממותה, הגמל והשיבוטה, היה לשתול כרם ולארגן איזו כוסית זריזה. הר אררט שוכן ליד הגבול בין טורקיה לארמניה.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x