$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: הסוד האפל של תעשיית ההייטק

ספר חדש טוען שחברות הטכנולוגיה בארה"ב מפלות באופן שיטתי עובדים מבוגרים, מייסד ויקיליקס מואשם בפשעי מין, עידן הדפוס עושה עוד צעד לקראת סופו כשמילון אוקספורד מוותר על הנייר, ופייסבוק רוצה בעלות על המילים "פנים" ו"ספר"

יוסי גורביץ 12:4930.08.10

האפליה שאינה נוקבת בשמה

 

מתמטיקאים, אומרת האגדה המקובלת, צריכים להוכיח את עצמם לפני גיל 30. אחרי זה, מאוחר מדי: מה שלא נעשה כבר לא ייעשה. המוח לא עומד בעומס.

 

את האגדה הזו הפכה תעשיית ההייטק, לפחות זו האמריקאית, למציאות מדכאת: על פי ספר חדש בשם Chips and Change, חברות הטכנולוגיה האמריקאיות נוקטות אפליה גילאית בוטה. ככל שגילם של מתכנתים עולה, הנטייה של החברות המעסיקות אותם היא להיפטר מהם.

 

הסיבה פשוטה: שכרו של מהנדס מצליח באזור גיל ה-40 עשוי להגיע ל-100 אלף דולר בשנה. שכרו של מתכנת צעיר, חסר ניסיון, הוא כ-60 אלף דולר בשנה. לחברה שווה להעסיק את הצעיר, לסבול כמה חודשים של ניסוי וטעייה – במקרה הגרוע ביותר, היא תפטר אותו ותשלם פחות פיצויים – מאשר להעסיק מבוגרים. העובד הצעיר מסוגל, בדרך כלל, גם לעבוד מסביב לשעון; לרובם אין משפחה או מחויבויות אחרות.

 

התוצאה היא שעד גיל 30 שכרם של מהנדסים דוהר בפראות כלפי מעלה; מגיל 30 ועד 40 הוא עולה באיטיות; בגיל 40, העלייה נפסקת; ואחרי גיל 50, שכרם של מהנדסי תוכנה יורד. הוא יורד ב-17% אם יש להם תואר ראשון, וב-14% אם יש להם תואר שני או דוקטורט. התחום, בקצרה, הוא לא לקשישים. איך היתה סיסמת הסייברפאנק הישנה? Live fast, party hard, die young? בדיוק.

 

מתרסק והולך

 

נו. זה היה כמעט צפוי. ג'וליאן אסאנג', האוסטרלי מטריד-השלטונות שמפעיל את אתר ההדלפות ויקיליקס שחשף את ערוותו של הפנטגון, מצא שגם ערוותו-שלו נחשפה: שתי נשים שבדיות מאשימות אותו בהטרדה מינית (היה גם אישום באונס, אבל הוא הוסר). שמאלן מגה-סטאר, הומניסט פר-אקסלנס, שההומניזם שלו מתפוגג כשזה מגיע ליחס לנשים? לא יכול להיות.
אסאנג'. בוויקיליקס מבינים שיש כאן בעיה אסאנג'. בוויקיליקס מבינים שיש כאן בעיה צילום: cc-by-sa-New Media Days

 

העמדה הראשונית של אסאנג' – מהלך מתבקש, תודו – היתה לטעון שמדובר במזימה של הפנטגון. נו, המסמכים המשטרתיים, שמעידים שאסאנג' הואשם בהטרדה לא רק על ידי צעירה בת 20 ("האשה ב'") אלא גם על ידי אנה ארדין, שהזמינה אותו לנאום בשבדיה. עכשיו גם בנו המנוכר של אסאנג', דניאל, הכניס את ראשו למיטה החולה הזו, ורמז בגסות שלאביו יש ניסיון ביצירת אויבות רבות.

 

בוויקיליקס, שלא הוקם במקור כדי לספק שטח ציד לאסאנג' אלא לפרסם מידע שהרשויות לא רוצות שיראה אור, בדרך כלל בשל צרכים דוחקים של כסת"ח, כבר הבינו שיש להם בעיה, ועכשיו מנסים שם לחשוב איך לשכנע את אסאנג' ללכת למקום אחר, ואם זה לא יעבוד – להדיח אותו.

 

הודעת פטירה צנועה

 

עידן הדפוס (2040-1453?) טרם עבר לעולם שכולו טוב, אבל אפשר כבר להכין את גיליונות מהדורת האבל. בין הישגיו: המהפכה הפרוטסטנטית, הגדלת האוריינות לשיעורים שלא נראו מעולם, פופולריזציה של הידע, המהפכה הצרפתית, פמפלטים שווים לכל נפש, העלאת המודעות הפוליטית. יש לו גם כמה וכמה חטאים – אחרי הכל, מדובר במכשיר שהיה מיועד במקורו להקל על הפצת כתבי המחילה עבור כמה שנקלים – אבל לא היום. אנחנו בלוויה, אחרי הכל.

 

אחד המוסדות הנחשבים ביותר בתחום הדפוס, מילון אוקספורד השלם, הודיע שבכלל לא בטוח שהוא יוציא מהדורה חדשה בדפוס. המהדורה העדכנית ביותר בדפוס יצאה ב-1989, ומאז עובדים שם על מהדורה חדשה, אבל זה ייקח עוד כמה שנים, ו...

 

ובכלל לא בטוח שיהיה טעם להדפיס אותה. גם כך, כבר עכשיו חלק ניכר מהמשתמשים במילון אוקספורד המלא, על כ-300 אלף ערכיו, עושים זאת באמצעות המהדורה המקוונת שלו. השלמת המהדורה השלישית צפויה לקחת עשור בערך. מה הטעם?

 

במערכת העריכו שמילונים מודפסים יסחבו עוד 30 שנה, אולי. בינתיים, הם ימשיכו להוציא את המהדורה הפופולרית ביותר של המילון, בת כרך אחד, שמכיל ערכים עדכניים כמו וו-וו-זלה.

 

אימפריית רשע בהתהוות

 

האגדה מספרת שפעם, מזמן, ניסתה מיקרוסופט להפוך את המילים Office ו-Windows לסימנים רשומים. הרשויות סירבו, ובצדק: עדיין יש לנו צורך במילים "משרד" ו"חלונות", ואין שום סיבה שהשימוש בהן יהיה תלוי ברצונה הטוב של מיקרוסופט. אפל הלכה צעד אחד הלאה, והיא תובעת גם מוכרי תפוחים וגם אוניברסיטאות שהשתמשו שנים בסמל של תפוח.

 

עכשיו תורה של פייסבוק. היא עלתה לאחרונה לכותרות, כשתבעה את טיצ'בוק – רשת חברתית למורים – בשל השימוש במונח "בוק", למרות שטיצ'בוק הצליחה להתגבר על ההתנגדות שלה בפני רשם השמות.

 

עכשיו מנסה פייסבוק ללכת למקום שמיקרוסופט אפילו לא חלמה ללכת אליו: להוציא סימן רשום על המילה "פנים" (Face). אם היא תצליח היא תוכל לעשות צרות לכל מי שישתמש במילה. שהיא, איך לומר, נפוצה למדי. פייסבוק, אגב, גם מנסה להפוך גם את המילה "לחבב" (like) לסימן רשום.

 

הדבר המנחם היחידי הוא שאם פייסבוק תשיג סימן רשום על face, היא תהיה במסלול התנגשות עם בריון-סימנים-רשומים אחר, אפל, שלה יש סימן רשום על Facetime. יהיו צחוקים, בין הדמעות.

 

קצרצרים

 

חברת המשחקים זינגה, שהמנכ"ל שלה, מארק פינקוס, התגאה בעבר שלא הצליח להבין את השיעורים על אתיקה עסקית, מוצאת את עצמה מול (עוד) תביעה: הפעם היא נחשדת בכך שהיא גנבה את שמו של אחד המשחקים המצליחים שלה, Mafia Wars, מחברה אחרת. לא רק שהיא גנבה אותו, טוען כתב האישום, היא גם הודתה בכך, הבטיחה להפסיק להשתמש בו – ואז, בעליצות, המשיכה להשתמש בסחורה הגנובה שלה. עד מתי רשעים יעלוזו?
מארק פינקוס מנכ"ל זינגה מארק פינקוס מנכ"ל זינגה cc by :Crunchies

 

מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, טען לאחרונה שהחברה שלו מחויבת להיכנס לתחום הטאבלטים, ושאחד כזה, מבוסס חלונות 7, יגיע או טו טו. בינתיים, הוא הרג את פרויקט הקורייר – ועכשיו אנחנו לומדים שאחד מחלוצי תחום הטאבלטים במיקרוסופט עוזב את החברה לאחו ירוק יותר. מה נסגר?

 

גוגל ממשיכה לגלות מה קורה לחברות שהופכות למסוכנות מדי: משרד המשפטים האמריקאי בולם את רכישת חברת הנסיעות ITA שהתמנון העליז ניסה לבצע לפני כמה חודשים, ועכשיו הוא הולך לבדוק את העסקה בפינצטה.

 

הדימוי המקובל של האקר הוא של גאון בודד בנוסח הרומנטי, שאף אחד לא מבין אותו ועל כן הוא עושה כל מיני דברים נגד החברה המנכרת. במציאות, מדובר לעתים קרובות באנשים לא מתוחכמים למדי שהאישיות שלהם היתה מגעילה שועל דרוס. עוד הוכחה לכך שלא מדובר בעיפרון החד בקלמר מגיעה ממיקרוסופט. מסתבר שכל מיני script kiddies מצליחים לגרום למערכת חלונות שלהם לקרוס, ואז, כאשר היא מציעה להם לשלוח את המידע על הקריסה למיקרוסופט, הם שולחים אותו – יחד עם קוד התקיפה שכתבו.

  

אפל שקטה מדי לאחרונה, וכמו בכל פעם שהם עוברים למצב צוללת, זה אומר שהם כנראה עומדים להשיק משהו, השקה שתמיד מלווה במתקפת יח"צ מוגזמת אפילו לטעמו של אטילה ההוני. ראו הוזהרתם.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x