$
הייטק והון סיכון

מעתיקים את התוכנית האמריקאית

תוכנית התמריצים של ברק אובמה ייעדה עשרות מיליארדי דולרים לקלינטק

אסף גלעד 09:3322.08.10

ב־17 בפברואר 2009, בעיצומו של המשבר העולמי שהיכה גם בארצות הברית, חתם נשיא ארה"ב ברק אובמה על תוכנית התמרוץ להוצאת המשק האמריקאי ממשבר האשראי. תוכנית זו, הידועה יותר בכינויה "תוכנית התמריצים" (Stimulus Plan), העבירה למשק האמריקאי סכום עתק של 787 מיליארד דולר, ומהם 83 מיליארד דולר שמיועדים לתחום הקלינטק.

 

רבע מהסכום שהועבר לקלינטק יועד לתחום האנרגיה החליפית, שכוללת לא רק תחליפי נפט אלא גם אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח. עוד ניתנו 17 מיליארד דולר למענקים לעידוד התייעלות אנרגטית (חיסכון בחשמל במבני ציבור ובבתים פרטיים); 11 מיליארד דולר לשדרוג ה־ Smart Grid - רשת החשמל בארה"ב; 7.2 מיליארד דולר להלוואות ערבויות ומענקים לתחום טכנולוגיות המים; 6 מיליארד דולר להלוואות וערבויות למיזמים של אנרגיות מתחדשות; 3.4 מיליארד דולר למחקר בתחום אחסון פליטות פחמן; ו־2 מיליארד דולר להלוואות ערבויות ומענקים לתחום הרכב החשמלי.

 

לאלה יש להוסיף את העובדה כי חברות החשמל בארה"ב מחויבות לרכוש 10%–20% מהחשמל שאותו הן מספקות מיצרני אנרגיה מתחדשת - עובדה המבססת שוק מקומי נרחב.

 

"למרות ההצהרות האמריקניות על השקעות מסיביות בפיתוח תחליפי נפט, בפועל משקיעה תוכנית התמריצים של אובמה רק 10% מכלל התוכנית בפיתוחם", אומר איתן גלזר מ־PwC. לדבריו, 70% מהתקציב מועבר לפיתוח אלטרנטיבות ירוקות לייצור חשמל, ואין להן כל קשר לתחבורה או לפיתוח אלטרנטיבות לנפט. אחת מהביקורות המוטחות כיום באובמה נוגעות לעובדה שהוא נכנע ללחצי חברות הנפט הגדולות, לכן חשוב שגם ישראל תשקיע בתחום, ללא חשש שתיווצר כפילות עם התוכנית האמריקאית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x