$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: באזז בנסיגה

גוגל מתנצלת על פלישתה לפרטיות (עד הפעם הבאה); באוסטרליה רוצים לחקות את הצנזורה הנמשכת בסין; חברות הסלולר מתאגדות נגד אפל; ורשות התקשורת הפדרלית האמריקאית רוצה לראות בפס רחב משאב לאומי

יוסי גורביץ 12:4515.02.10

אופס, באזזנו את הפרטיות שלכם

 

על מפתחי באזז, אמרה גוגל בהודעה רשמית, חלף "שבוע מרגש ומאתגר". אני די בטוח שאם היו נותנים להם לנסח את ההודעה הם היו משתמשים במילים מכובסות פחות, אבל שיהיה.

 

גוגל הודיעה באותה הודעה רשמית אתמול על עוד נסיגה מהפלישה הגסה שלה לפרטיות של משתמשי ג'ימייל. בקרוב תתווסף לאפשרויות של ג'ימייל גם אפשרות להעלים לחלוטין את באזז משירות הדואר. נראה שיותר ויותר אנשים עושים את זה גם כך. היא גם התנצלה על הפלישה, ואמרה ש"אנחנו שומעים אתכם רם וברור".

 

עם זאת, שינתה גוגל את עמדתה: לאחר גל הזעם הראשון, כשהתברר שמבלי דעת היא הציגה למשתמשים רשימת חברים בלי לשאול אותם בנושא, היא מחקה את רשימת החברים הזו – על הכשלים שלה כבר עמדנו – ואיפשרה למשתמש לבחור את החברים שלו בעצמו. עכשיו היא שבה ושינתה את עמדתה: מעתה, היא תשתמש שוב ברשימת החברים שלה, אבל המשתמשים יצטרכו לאשר אותה. הם יוכלו להחליט מי מה"חברים" שבחרה גוגל הוא אכן חבר שלהם. למה השינוי? כי רוב המשתמשים יאשרו את מה שגוגל רוצה בלי להעיף בכך מבט שני. ככה זה עובד.

 

Google Buzz. גוגל מתעקשת לבחור לך את החברים Google Buzz. גוגל מתעקשת לבחור לך את החברים צילום מסך

 

אבל האמנם נעשו כאן שגיאות מבלי דעת? כפי שמציין הרג'יסטר, אם גוגל היתה משתמשת בקבוצת מיקוד לבדיקת מוצר הבטא הזה, כנראה שזו היתה התלונה הראשונה והבולטת. שגיאה מבלי דעת – או ניסיון של החברה שהמנכ"ל שלה כבר הכריז שפרטיות היא לפושעים לראות עד איפה היא יכולה ללכת בהפיכת פרטיותם של אנשים למדפסת כסף, ולסגת במקרה של התנגדות?

 

מצד שני, סטיבן קונרוי תולה בה עיניים מעריצות. לרוע מזלה של אוסטרליה...

 

גוגל בסין? לחקות, עכשיו!

 

... קונרוי הוא שר התקשורת שלה. על מעלליו של קונרוי, כולל תיאוריות הקונספירציה שלו, כבר כתבנו. אבל מסתבר שקונרוי, שכנראה הבין שמהקבר הפוליטי הזה הוא כבר לא יצליח לצאת, החליט לחפור עמוק יותר.

 

קונרוי, כזכור, הוא המקדם העיקרי שמאחורי התוכנית של סינון התכנים באתרים באוסטרליה, תוכנית שזוכה למחאות מכל עבר ולשורה של התקפות על אתרי הממשל מצד הטרוריסטים המקוונים של אנונימוס.

 

תוכנית הצנזורה האוסטרלית, כמו הסינית, מתמקדת בצנזור פורנוגרפיה אבל בפועל מצנזרת הרבה יותר. למשל, אתרים נגד הפלות. ואם לאוסטרלים לא היו מספיק סיבות לדאגה, אז מסתבר ששר התקשורת שלהם הביע הערצה לעבודה המצוינת שעושה גוגל בצנזור התוכן בסין. אם זה המודל שלו, הגיע הזמן לשדרג את ההתקפות מ-DDOS להסתערות על משרדי הממשלה עם קלשונים ולפידים. אוסטרליה היא עדיין מדינה חופשית.

 

החזית נגד אפל

 

ליצרניות הסלולר נמאס מהמדיניות הנצלנית של אפל, שבנתה לעצמה גן סגור שרק דרכו אפשר למכור אפליקציות אייפון, ושניצלה אותו כדי להפוך למשווקת העיקרית של אפליקציות בעולם. עכשיו הן מנסות, באיחור ניכר, להשיב מלחמה.

 

בשוק האפליקציות יש הרבה מאוד כסף – הרבה יותר מדי, למעשה – ולהערכת חברת המחקר גרטנר ההוצאה העולמית על אפליקציות תעמוד השנה על 6.2 מיליארד דולר. כלומר, בממוצע דולר לכל תושב כדור הארץ. ו-24 חברות סלולר, ביניהן אורנג', טלפוניקה ו-AT&T, חוברות כדי לבנות פלטפורמת אפליקציות כלל עולמית, שתאפשר הפעלת אפליקציות על כל מכשיר שהוא.

 

אפל, כמובן, תילחם בשיניים ובציפורניים על המונופול שלה. היא תטען שהוא מיועד להגנת הלקוחות – אפל, אחרי הכל, לא נוגעת בדברים מלוכלכים כמו כסף, והיא טוענת בצדקנות ש-30 האחוזים שהיא גובה ממפתחיה מיועדים רק ל"תחזוקת האפסטור" – בעודה מגינה על ביצת הזהב שלה. הידיעה המעניינת ביותר בכל הסיפור היא העובדה ש-AT&T היא חלק מהקואליציה נגד אפל.

 

AT&T, נזכיר, היא השותפה הבלעדית של אפל בארה"ב להפצת האייפון ולאחרונה הוכרזה גם כשותפה להפצת האייפד. יכול להיות שנמאס לה לשמש כשפוטה של אפל ולספוג את כל התלונות במקומה; יכול להיות שהיא יודעת שהבלעדיות שלה עומדת לפוג. יכול להיות שהיא הבינה שלאפל, כמו לגוגל, אין באמת שותפים, רק קורבנות.

 

על סף הלאמה

 

צריך לסייג את הידיעה הזו: אין לה עדיין אישור. אבל אם היא אכן נכונה, משהו חריג מאוד מתרחש ב-FCC, רשות התקשורת הפדרלית האמריקאית, שהיא המקדמת העיקרית של מדיניות נייטרליות הרשת בארה"ב.

 

לבקשתה של חברה קטנה, Cbeyond, ה-FCC שוקלת לאלץ את חברות הטלפוניה הגדולות – קומקאסט, AT&T והשאר – לשתף את הפס הרחב שלהן עם חברות טלפון ורשת קטנות יותר. עד כה, אילצו הגדולות את הקטנות לשלם סכומים גבוהים מאד תמורת הפריבילגיה של חיבור אליהן; כעת ה-FCC שוקלת – ונדגיש: שוקלת – לדרוש מהחתולים הגדולים להסתפק בתשלום סביר הרבה יותר.

 

המשמעות, מצד אחד, היא התייחסות לפס רחב כאל משאב לאומי. מצד שני, המשמעות היא התערבות עמוקה הרבה יותר בשוק מהמקובל בארה"ב, כמעט על סף הלאמה. חברות הטלפוניה צפויות לזעוק חמס. למעשה, הן כבר החלו בכך, והן טוענות שהחלטה כזו תהיה תמריץ שלילי להשקעה בפס רחב.

 

קצרצרים

 

הולך בעקבות הבוס: אתמול (א') דיווחנו על כך שנשיא ארה"ב אובמה עומד לשכור לעצמו צייצן, והיום נודע שהדובר העיקרי שלו, מזכיר העיתונות רוברט גיבס, מצייץ בעצמו. אחד ממייסדי טוויטר – ביז סטון? – אמר שביום שבו שימוש בטוויטר יהיה אגבי ושגרתי כמו שימוש במייל, הוא יידע שהצליחו. אנחנו עדיין לא שם. מצד שני, אם ידיו של גיבס יהיו עסוקות בציוץ ולא בחיקויים שטותיים של האווילה המשרישה שרה פיילין, הרווחנו.

 

אוון פאן נטה התפוטר לפני מספר ימים מתפקידו כמנכ"ל מייספייס, והחברה עדיין נרעשת בשל כך. מקורבים להנהלת ניוז קורפ, החברה האם של מייספייס שבבעלותו של רופרט מרדוק, אמרו לגרדיאן הבריטי שהפיטורים וכל מה שנלווה להם הוא תוצאה של "פאניקה" עמוקה במחלקת הדיגיטל של ניוז קורפ, משום שהדינוזאור המנהל אותה לא מצליח להבין מדוע מייספייס לא רווחית יותר. "אי אפשר להסביר לו", אומר אחד מהם, "שזה לא עובד יותר מפני שזה נגמר, משום שכך טכנולוגיה עובדת. כשזה נגמר, זה נגמר". אי לכך ובהתאם לזאת, למנכ"לים הבאים של מייספייס צפויים חיים קשים.

 

בצילו של תערוכת הסלולר העולמית בברצלונה, נערכת גם תערוכת הצעצועים הבינלאומית בארה"ב. תחום לוהט: צעצועים מונחי רדיו. הדגש, אומרים שם, הוא על יזמות ומחיר. מעטים הצעצועים שיעלו יותר מ-100 דולר ורובם יעלו פחות מ-30. מי שרוצה צעצועים יקרים יותר, שיפנה לאפל.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x