$
חדשות טכנולוגיה

יוזמה בארה"ב: חברות הסלולר יחויבו לאפשר גישה לשירותי VoIP

סערה בארה"ב בעקבות קריאת יו"ר ה-FCC, הגוף הפדרלי האחראי על רשיונות השידור בארה"ב, להחיל את עקרונות נייטרליות הרשת גם על ספקיות הסלולר, ולאסור עליהן למנוע מהלקוחות גישה לשירותי טלפוניה מבוססי רשת

יוסי גורביץ 10:3222.09.09
ספקיות הסלולר האמריקאיות יוצאות נגד יוזמה חדשה שתחייב אותן לאפשר ללקוחותיהן להשתמש בשירותי טלפוניה מבוססי רשת, מה שעלול לפגוע באופן משמעותי ברווחיהן. את היוזמה העלה יו"ר ה-FCC החדש, ג'וליוס גנחובסקי (Julius Genachowski), אשר נשא אתמול (ב') נאום במכון ברוקינגז, ובו התווה את קווי המדיניות של ה-FCC תחת הנהלתו, שבמרכזה אכיפת עיקרון נייטרליות הרשת גם על ספקיות הסלולר.
יו"ר ה-FCC ג'וליוס גנחובסקי יו"ר ה-FCC ג'וליוס גנחובסקי צילום: בלומברג

 

ה-FCC הוא גוף פדרלי שהנהלתו ממונה על ידי הנשיא, והוא האחראי לניהול ולוויסות כל מה שקשור לשידור בארצות הברית, הן שידורי רדיו וטלוויזיה והן אינטרנט וסלולר. גנחובסקי הפך למועמד של הנשיא אובמה להנהלת הוועדה במרץ, והוא נחשב לתומך נחרץ בנייטרליות רשת.

 

נייטרליות רשת היא התפיסה, שראשיתה בתחילת העשור הנוכחי, הגורסת שלספקיות הרשת – ולאחרונה, עם עלייתם של הסמארטפונים, גם ספקיות הסלולר – אסור להתערב בתעבורת הרשת או לתעדף סוג מסוים שלה. למשל, אסור לספקית להאט תוכן של חברה מתחרה, או להגביל את הורדתם של סוגים מסוימים של קבצים, כגון קובצי ביטורנט או קובצי וידיאו.

 

תומכי נייטרליות הרשת, שגוגל היא התומכת התאגידית העיקרית שלה, טוענים שפגיעה בנייטרליות תפגע גם ביזמות. למשל, חברת-רשת שנשענת על אתר וידיאו לעסקיה תיפגע אם תצטרך לשלם יותר עבור התעבורה הכבדה שלה. דוגמאות לכך קיימות בפועל: בבריטניה, שבה הדוקטרינה של נייטרליות רשת איננה מקובלת, הגבילה ספקית הרשת הגדולה בממלכה, BT, את הגלישה לאתר הבי.בי.סי, בשל השימוש הרב שהוא עושה בסרטוני וידיאו.

 

הצהרתו של גנחובסקי על כוונתו לוודא שספקיות הסלולר והרשת יקפידו על נייטרליות רשת גררה תגובות מתנגדות מצד ספקיות הסלולר האמריקאיות והאיגוד שלהן. אנליסטים אמרו לרויטרס כי ההצעה, אם תעבור, צפויה לפגוע משמעותית ברווחיהן של חברות הסלולר: ההנחה היא שמשתמשים יתחילו להשתמש בשירותי VoIP (שיחה באמצעות הרשת), שחברות הסלולר ייאלצו לשרת, דבר שיגביל משמעותית את הכנסותיהן של ספקיות הסלולר משיחות ומהודעות טקסט. לגוגל, התומכת בנייטרליות רשת, יש עניין מיוחד בכך: שירות Google Voice שלה מאפשר לבצע שיחות VoIP ושליחת הודעות VoIP, והוא נחשב למבוקש במיוחד.

 

ובישראל: משרד התקשורת יוצא להגנת חברות ה-VoIP

 

גנחובסקי יעלה את הצעתו להצבעה רשמית באוקטובר הקרוב, והוא נהנה מתמיכתם של שני הדמוקרטים האחרים בהנהגת ה-FCC; שני החברים הרפובליקנים של הוועדה הביעו את הסתייגותם. כדי לקדם את הדיון, הקים ה-FCC אתר המבקש את תגובות הציבור. הרפובליקנים לא מסתפקים בהסתייגויות: הסנאטורית הרפובליקנית קיי ביילי האצ'ינסון הגישה הצעת חוק שתאסור על ה-FFC להשתמש בתקציבו כדי לקדם את נייטרליות הרשת.

 

המגזין Wired הזהיר כי הצעתו של גנחובסקי עשויה להתברר כבומרנג. הוא ציין כי כרגע, רוב משתמשי הרשת נהנים מחבילות גלישה בלתי מוגבלות, אך ספקיות הרשת מתחילות לכרוע תחת העומס. רשת הדור השלישי של AT&T - משווקת האייפון בארה"ב - היא דוגמה מובהקת: היא מתקשה להתמודד עם כמויות התוכן החריגות שצורכים משתמשי האייפון, ולעתים קורסת או סובלת מעיכובים ניכרים. כתוצאה מכך, אם יאולצו ספקיות הרשת לאפשר גלישה חופשית, הן צפויות לבטל את חבילות הגלישה החופשית ולאלץ גולשים לשלם עבור חבילות גלישה עם נפח תעבורה מוגדר מראש.

 

יצוין כי משרד התקשורת הישראלי הורה לחברות הסלולר ליישם בפועל את עקרונות נייטרליות הרשת. סלקום חסמה את הגישה לשירות ה-VoIP הישראלי Free Telecom, ומשרד התקשורת דרש ממנה להפסיק זאת, והורה לכל חברות הסלולר להסיר מחוזי השימוש שלהן סעיפים המתירים להן לבלום שימוש בטכנולוגיית VoIP. מנהלי Free Telecom טענו, בראיון לכלכליסט, שפעילותה של סלקום מנוגדת לתנאי חוזה הרשיון שלה. סלקום הכחישה את המיוחס לה.   
בטל שלח
    לכל התגובות
    x