$
אינטרנט

למדו מאיראן: גולשים בסין עוקפים את הצנזורה ומדווחים על מהומות באורומצ'י

שבועות ספורים לאחר המהומות באיראן, הרשת הסינית סוערת בעקבות הפגנה שיצאה מכלל שליטה. מתנגדי המשטר עוקפים את "חומת האש הגדולה" באמצעות יוטיוב וטוויטר

יוסי גורביץ, דורה קישינבסקי ורחל בית אריה 13:4006.07.09

המשטר הסיני הרג יותר מ-140 מפגינים במחוז שינג'יאנג (Xinjiang) שבצפון-מערב המדינה, לאחר שצעדה שנערכה אתמול (א') הפכה למהומה; ההרג מתרכז בבירת המחוז, העיר אורומצ'י (Urumqi). המפגינים הינם בעיקרם בני המיעוט האויגורי (Uyghur), קבוצה מוסלמית הנרדפת על ידי השלטון.

 

לאחר המהומות הגבירו רשויות סין את הפיקוח על הגלישה ברשת במדינה. מיד עם פרוץ המהומות החל המשטר לחסום חיפושים אחרי המונחים "אורומצ'י" ו"שינג'יאנג" במנועי החיפוש הסיניים, ואתרים כמו יוטיוב וטוויטר נחסמו. נראה כי המשטר מנסה למנוע מגולשים מקומיים לדווח מבפנים על הנעשה, כפי שקרה במהומות באיראן בחודש האחרון.

 

בטוויטר וביוטיוב ניתן למצוא עדכונים ספורים מהמהומות תחת מילות החיפוש Uruqi ו-Xinjiang. שינהואה, סוכנות הידיעות הממשלתית הסינית, טוענת כי ההפגנה אתמול היתה משולהבת, גזענית ואלימה, ואילו כמה משתמשים סינים בטוויטר טוענים כי ההפגנה היתה שלווה והמשטרה דיכאה אותה תוך שימוש באש חיה, בנוסח כיכר טיאננמן. כמו כן נטען כי מספר ההרוגים האמיתי גבוה יותר משדווח.

 

 

Peijinc, משתמש טוויטר משנגחאי, מעלה דיווחים רצופים על ההתרחשויות וטוען כי העיתונאים שהגיעו לאזור "נשלטים על ידי המשטר", וכי 140 ההרוגים נספרו "קודם לפתיחה באש מצד החיילים". אין אפשרות לאמת את המידע המגיע מערוצים אלה. לפי הדיווח הרשמי של ממשלת סין, המפגינים נשאו סכינים, לבנים ואלות, השחיתו יותר מ-260 מכוניות ושברו חלונות של 200 מבנים.

  

ההפגנה אתמול נערכה ככל הנראה בעקבות קרבות הרחוב שנערכו בחודש שעבר בעיר שאוגואן, במחוז גואנגדונג. בעקבות שמועה שלפיה נערים ממוצא אויגורי אנסו שתי נערות ממוצא סיני אתני, פרצה אלימות בין פועלים משתי הקבוצות האתניות במפעל צעצועים מקומי ובו 10,000 עובדים. במהומה נהרגו שני אויגרים ונפצעו 118 בני אדם.

 

ממשלת סין האשימה במהומות אלמוני שהפיץ את השמועה על האונס באתר אינטרנט מקומי. ניתן גם למצוא סרטון ביוטיוב שמתעד כביכול את המהומה במפעל הצעצועים.  

 

סוכנות רויטרס מדווחת היום כי גולשים סינים כתבו הודעות רבות על האירועים בשינג'יאנג באתרים סיניים, אך ההודעות נמחקו. גולשים גם פרסמו תמונות וטענו כי הן מההפגנות בשינג'יאנג, כולל תמונה של גופה שעברה התעללות קשה. גם תמונות אלה נמחקו לאחר כמה שעות. תושבים באורומצ'י אמרו לרויטרס כי הודיעו להם שחיבורי האינטרנט בעיר ינותקו למשל 48 שעות. תושב בשם ז'אנג אמר כי לא הצליח להתחבר לרשת מאז יום ראשון בערב, וכך גם חבריו. האתרים הרשמיים של עיריית אורומצ'י ורשות מחוז שינג'יאנג לא היו זמינים.

  

 

גולשים בערים גדולות אחרות בסין, בהן בייג'ינג ושנחאי, מדווחים כי אינם מצליחים להיכנס לטוויטר, ומבקשים מגולשים מארצות אחרות ליצור עבורם כתובות פרוקסי, שיאפשרו להם לעקוף את הצנזורה הממשלתית. המתחרה המקומי של טוויטר, FanFou.com, עדיין זמין, אולם נראה שהוא עובר צנזורה מכיוון שלא ניתן למצוא בו שום איזכורים של אורומצ'י, שינג'יאנג או אויגר. דווח גם על הגבלות ניכרות על השימוש ברשת הסלולרית.

 

ההפגנות מתפשטות

 

המחאות התפשטו לקשגאר, עיר נוספת באותו מחוז, כך מדווחת סוכנות הידיעות AP. על פי הדיווח, 300 תושבים הפגינו מחוץ למסגד בעיר. קטעי וידיאו שהציגו מאות בני אדם מפגינים וכן עצורים קשורים בידיהם ורגליהם הוסרו מאתרי שיתוף קבצים סיניים. בשעות האחרונות דיווחים בלתי מורשים בנוגע לתקריות באורומצ'י הוסרו מהרשת הסינית, כולל דיווחים אוהדים לשלטונות.

 

נראה כי בעוד בייג'ינג הרשמית רוצה לדכא את ההפגנות במהירות האפשרית ולמנוע את התפשטותן לאזורים נוספים, היא גם אינה מעוניינת לעורר גל של רגשות אנטי-מוסלמיים בקרב האזרחים הסינים. כך למשל, מהאתר הסיני "אנטי-CNN" הוסרו התייחסויות לתקרית אורומצ'י לאחר גל תגובות אנטי מוסלמיות. האתר הוקם בשנה שעברה על ידי לאומנים סינים שחשו כי בעת ההפגנות בטיבט רשת CNN ושאר התקשורת המערבית דיווחו באופן מוטה ועוין כלפי סין. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x