$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: גוגל שוב על הכוונת

והיא מפגינה חוסר ספורטיביות משווע, הצמיחה של טוויטר מוגבלת בשל נאמנות הגולשים, האיחוד האירופי נגד אינטל ומיקרוסופט, וטייסים מרסקים יותר מל"טים

יוסי גורביץ 10:1630.04.09

המקרה המוזר של הספרים היתומים

 

בנובמבר שעבר ספגה גוגל אולטימטום ממשרד המשפטים האמריקאי: צאו מעסקת הפרסום עם יאהו, או שנכריז על חקירת הגבלים עסקיים נגדכם. גוגל מצמצה, ונסוגה.

 

עכשיו מגיע זמנה של עסקת הספרים. כזכור, גוגל חתמה על הסכם עם איגוד הסופרים, שמאפשר לה לסרוק ולמכור נתח ניכר מאוד מהספרים בארצות הברית. זה יאפשר לה להיות הצד השני של דואופול-הספרים, בתחרות עם אמזון. הבעיה העיקרית היא "הספרים היתומים" - כלומר, ספרים שאיש אינו יודע למי שייכים הזכויות שלהם. על פי ההסכם שחתמה גוגל, שמעורר התנגדות ניכרת – לא תמיד נטולת עניין – היא תקבל את כל הזכויות עליהם, ותוכל גם למכור אותם בגרסה אלקטרונית. כלומר, תמורת תשלום מגוחך של 125 מיליון דולר, גוגל שמה יד על נתח נכבד מהעבר הספרותי האמריקאי. זה דומה באופן מציק להשתלטותה של המדינה על רכוש נטול יורשים.

ינהל מלחמה על הספרים היתומים, מפגין חוסר ספורטיביות: מנכ"ל גוגל, אריק שמידט ינהל מלחמה על הספרים היתומים, מפגין חוסר ספורטיביות: מנכ"ל גוגל, אריק שמידט צילום: בלומברג

 

אבל גוגל היא לא המדינה. משרד המשפטים האמריקאי פתח לאחרונה חקירה כנגד גוגל בשאלת הספרים היתומים, בחשד לעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים. גוגל לא הגיבה תחילה על החקירה – אבל אחר כך יצאה בהגנה לוהטת על עסקת הספרים היתומים. כנראה שהיא שווה לה כסף. הרבה כסף.

 

עזוב "אל תהיה רע", נסתפק ב"אל תהיה בהמה"

 

סטיבן וולפראם הציג שלשום (ג') את מנוע החיפוש הסמנטי שלו, זה שמתיימר להיות ה"גוגל קילר הבא", והאמת – היה חיוור. היה שידור רשת שנמשך שעתיים, שלרוב פרשני הטכנולוגיה לא היה כוח לצפות בכולו. אחת הסיבות לכך היתה שוולפראם לא טרח לספק ולו תמונה אחת של הפלא העתידי.

 

אירונית, מה שהציל את המצגת היתה גוגל. היה דחוף לה, בדיוק ברגעים שבהם הציג מתחרה אפשרי את המוצר שלו, להודיע שהיא יוצאת עם שירות דומה מאוד. העקרון שמאחורי "וולפראם אלפא" הוא הצגת תשובה מוסמכת לשאלות, בהתבסס על קורפוס מדעי נרחב; השירות החדש של גוגל מציג תשובות לשאלות, מתוך מאגרי מידע ממשלתיים. הממ. נראה דומה.

 

גוגל מתיימרת "לא להיות רעה" – או, ליתר דיוק, התיימרה – והשטיק הזה, שמאוד לא סביר שהוא מקרי, מעיד מה קורה כשלחברה אחת יש יותר מדי כוח. כמובן שזה חוקי לעילא; זה פשוט לא ספורטיבי עד להדהים, ומוכיח שכאשר מגיעים לתחרות, לגוגל אין שום יתרון מוסרי על שום חברה אחרת. אז אולי כדאי שנתחיל להתייחס אליה כפי שהיינו מתייחסים, נניח, לוולמארט – רק כזו שמסוגלת לאסוף עלינו כמויות עצומות של מידע.

 

בעיית הנאמנות של טוויטר

 

הצמיחה של טוויטר בחודשים האחרונים, כפי שדיווחנו, פנומנלית. אבל יש לה צד שלילי בולט מאוד: מחסור ניכר בנאמנותם של הגולשים.

 

מנתוני חברת המעקב נילסן עולה שמספר המשתמשים החדשים הוא אכן גבוה מאוד – אבל רק 40% מהם טורחים להשתמש בטוויטר כעבור חודש. בתקופה שקודם להופעתו של טוויטר בתוכניתה הפופולרית של אופרה ווינפרי, אחוז המשתמשים החוזרים היה נמוך אף יותר – כ-30% בלבד.

 

כלומר, רוב עד רוב מוחלט של המשתמשים ניסו, והחליטו שזה לא מתאים להם. לשם השוואה, כשהרשתות החברתיות פייסבוק ומייספייס זכו לכמות החשיפה של טוויטר, הן הצליחו לשמור על 60% מהמשתמשים שלהן. כעת הן מצליחות לשמור על כ-70%. בנילסן ספקניים, על כן, לגבי סיכויי ההצלחה של טוויטר.

 

אבל כותבי ארס טכניקה מציינים שתי נקודות נגד: האחת, שחלק ניכר ממשתמשי טוויטר אינם עושים זאת באמצעות האתר, אלא באמצעות קליינטים או מכשירים סלולריים; והשנייה, שסביר שחלק מהמשתמשים ה"מתים" הם ספאמרים שהתייאשו, או שטוויטר חיסלה את החשבונות שלהם. ימים יגידו.

 

האיחוד האירופי נגד אינטל ומיקרוסופט

 

בחודש מאי רגולטורים מרחבי האיחוד האירופי צפויים להתכנס ולדון בשאלה איזה קנס יש להטיל על אינטל, המכונה לעיתים צ'יפזילה. בעקבות תלונה של AMD, שהוגשה בשנת 2000, מצאו הרגולטורים – בשתי החלטות ב-2007 וב-2008 – כי אינטל השתמשה לרעה בעובדה שהיא הגורילה הכבדה בתחום השבבים.

 

הם האשימו אותה בכך שמכרה שבבי שרתים במחירים הנמוכים מתחת למחיר ייצורם, במגמה לחסל את מתחריה, ובכך ששילמה ליצרניות מחשבים סכומים גדולים כדי שיבטלו ייצור מחשבים שלא היו לרוחה. עכשיו נשארה שאלת הקנס. אינטל, מצידה, טוענת שלא עשתה שום דבר רע ושפעלה באופן "פרו-תחרותי, המועיל למשתמשים". אחח, להריח את השיחדש על הבוקר. מלחמה היא שלום, חירות היא עבדות, מונופוליזם הוא "פרו תחרותיות".

 

במקביל, ערערה מיקרוסופט שלשום (ג') על החלטת הרגולטורים האירופאים כי מכירת הדפדפן שלה, אינטרנט אקספלורר, יחד עם מערכת ההפעלה חלונות היא עבירה על החוק האירופי. ואם כבר אורווליאניות, מיקרוסופט מציינת לטובתה את העובדה שאינטרנט אקספלורר הוא כבר לא הדפדפן המוביל באירופה, אלא פיירפוקס. הממ.  

 

צ'יפ של אינטל. נמכר מתחת למחיר הייצור? צ'יפ של אינטל. נמכר מתחת למחיר הייצור? צילום: בלומברג

 

הסמלים מנצחים את הטייסים

 

דעה רווחת היא שנשים הן נהגות גרועות יותר מגברים. הדעה הזו לא עולה בקנה אחד עם העובדה שנשים אחראיות להרבה פחות תאונות מגברים, ואם המדד שלך לנהג טוב הוא יכולתו להגיע מנקודה א' לנקודה ב' בלי לעצור להתרעננות בחדר המתים העירוני, ברור מי הנהג הטוב יותר.

 

הנקודה הזו, כמסתבר, נכונה במיוחד לכלי טיס. לאמריקאים יש מסורת מפוארת של זרועות צבאיות נפרדות, ובעוד שהמסורת הזו טובה בדרך כלל רק למריבות בירוקרטיות ובמקרים קיצוניים לתקריות מרשימות של אש ידידותית, מדי פעם היא מועילה למשהו.

 

מקרה המבחן שלפנינו: מי מטיס יותר טוב מל"ט, טייס מדופלם של חיל האוויר או סמל של זרוע היבשה, שזוכה לכינוי הגנאי "טייס xBox" בקרב הטייסים? חיל האוויר האמריקאי לא מרשה לסתם בני תמותה להתקרב למל"ט; רק טייסים יכולים לעשות זאת. בזרוע היבשה, כאמור, גם סמלים יכולים – אחרי קורס.

 

התוצאות הן חד משמעיות: במבחן "קח את הפרדייטור מנקודה א' לנקודה ב', הפצץ את האם-אמא של נקודה ב' ושוב לנקודה א' בשלום", לוקחים הסמלים. הם אולי לא יודעים לבצע תמרון אימלמן, אבל הם מרסקים הרבה פחות מל"טים. הסיבה? הם נותנים למל"טים לנחות בעצמם, בעוד שבחיל האוויר מתעקשים שנחיתה היא מטלה מקודשת, שאסור לבצע אוטומיזציה שלה, ושמי שצריך להורות עליה הוא אך ורק טייס מורשה. שמרסק יותר מל"טים.

 

סתם, הערה על אחד הצדדים הפחות מוכרים של המהפכה הדיגיטלית: דעיכתו הסופית של האביר המוטס.

 

קצרצרים

 

פוליטיקאים ומדיה חברתית הם תרכובת לא יציבה: ראש ממשלתה ביש המזל של בריטניה, גורדון "העגום" בראון, הזמין את המשתמשים להעלות עצומות לאתר שלו. הם נענו בהתלהבות – והעצומה המובילה היא זו שקוראת להתפטרותו של בראון, ויפה שעה אחת קודם.

 

הוד מלכותה אליזבת' השנייה, בחסד האל מלכת הממלכה המאוחדת וחבר העמים, נקטה צעד חריג מבחינתה שלשום (ג'), ושלחה את ברכתה המסורתית לתושבי חבר העמים באמצעות מייל. ליתר דיוק, היא שלחה את המייל לבלוגרים מרחבי חבר העמים. ב-1976, ראוי לציין, היתה אליזבת' אחד האנשים הראשונים בעולם ששלחו מייל, בעת ביקור בבסיס צבאי. האינטרנט היתה מכשיר צבאי בעיקרו אז, רצוי לזכור.

 

כתבנו שלשום (ג') על מאבקו של המנכ"ל הנעלם של אפל, סטיב ג'ובס, בעירייה המקומית, בניסיון להרוס בית עתיק שרכש. ובכן, כצפוי, עורך דינו של ג'ובס התייצב לדיון במקומו – ופגע קשות במאמצי היח"צ של אפל, שטוענת שג'ובס בסדר גמור, כשטען שמצבו של המנכ"ל הנעלם כה קשה עד שהוא לא היה מצליח לעמוד בישיבת המועצה. האם מניית אפל תיפול בקרוב? אם היא לא תיפול, האם זה אומר שהמשקיעים התבגרו? .

 

מבדיקת קומסקור של נתוני הגלישה הסלולרית באירופה, עולה שצעירים גולשים בעיקר ברשתות חברתיות ושמבוגרים – מעל גיל 55 – משתמשים בכך בעיקר כדי לעקוב אחרי תנודות שוק המניות. הם היו צריכים מחקר בשביל זה?

 

ניקולא סרקוזי, נשיא הרפובליקה הצרפתית, הוא טיפוס עקשן, ואחרי שהפרלמנט רמס את הצעת "שלוש העבירות" שלו – שפירושה שמשתמשים החשודים בשיתוף קבצים ינותקו מהרשת לאחר שלוש התראות – הוא פשוט הגיש אותה מחדש. בפעם שעברה נפלה ההצעה בגלל שמספר מועט של חברי האסיפה נכחו; הפעם המצליפים של סרקוזי יוודאו שיש להם מספיק קולות. זו התוכנית, על כל פנים.

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x