$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: חלונות XP לנצח?

שועל האש פורש כנפיים, העיתונות האמריקאית תופסת שהיא טובעת ומתחילה לפרפר, אמזון מתחילה להוכיח את כוח המונופול שלה, ומשטרת בריטניה מעתיקה מגוגל

יוסי גורביץ 10:4007.04.09

חלונות 7 - המשכה של ויסטה באותם האמצעים?

 

דיווחנו אתמול (ב') על ידיעה שפרסם מגזין עוין-מיקרוסופט, AppleInsider, שלדבריו מחזיק במסמכים פנימיים של מיקרוסופט המעידים על כך שגם לאחר השקת חלונות 7 משתמשים יוכלו, בפועל, לרכוש את חלונות XP. כעת בלוג שלא סובל מהטיה נגד מיקרוסופט, All About Microsoft, מאשר את הידיעה ומוסיף פרטים.

 

מיקרוסופט הגיבה ואמרה שזו מדיניות קבועה שלה: לקוחות יכולים לשדעך (downgrade) למערכות הפעלה קודמות, אם ממש בא להם. השאלה היא למה, לעזאזל, מדברים על שדעוך ל-XP, מערכת הפעלה שיצאה ב-2001, כשחלונות 7 כבר ממש מעבר לסיבוב.

מערכת ההפעלה הנצחית? חלונות XP מערכת ההפעלה הנצחית? חלונות XP צילום מסך: ניק פרלה cc-by-nd

 

והסיבה היא שככל הנראה, מי שנתקל בבעיות בוויסטה כנראה ייתקל בהן גם בחלונות 7; סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, הגדיר את חלונות 7 כשדרוג של ויסטה. המשמעות היא שרוב מי שלא רצה לעבור לוויסטה, כנראה גם לא ירצה לעבור לחלונות 7. למעשה, מיקרוסופט כל כך מוכנה לאפשרות הזו, שהיא אישרה לאחרונה להפיץ מחשבים עם שדעוך ל-XP על פי דרישה משוערת: מאז שמיקרוסופט הפסיקה למכור רשמית את XP – ביוני 2008 - ניתן היה למכור אותם רק על פי דרישה ספציפית של לקוח. זה, איך לומר, לא בדיוק נוסך ביטחון.

 

פיירפוקס נוסק, אקספלורר וכרום – לא ממש

 

נתוני שוק הדפדפנים למרץ 2009 מאששים את הטרנדים שהסתמנו זה זמן רב: פיירפוקס, הדפדפן העצמאי של מוזילה, ממשיך לכבוש לעצמו נתח שוק. הנתח העולמי שלו עומד על 22%, ובאירופה – על 35%.

 

חדשות טובות לפיירפוקס הן חדשות רעות לכל השאר. החדשות רעות במיוחד לשני דפדפנים: אינטרנט אקספלורר וכרום. ב-18 הימים שחלפו מאז השקתו של האקספלורר 8, הוא מדשדש: נתח השוק שלו עומד על ארבעה אחוזים בלבד. הנתח של כל דפדפני האקספלורר ממשיך להצטמצם, והוא עומד על 67% אחוזים "בלבד" – עדיין רוב מוחלט של השוק, אבל לא כל כך מזמן הנתח היה גבוה יותר מ-80%. רוב האנשים שנוטשים את האקספלורר (53%) עוברים לפיירפוקס, כרבע (23%) עוברים לספארי של אפל, וכשביעית (13%) לכרום של גוגל.

 

אה, כרום. האם אפשר ללמוד ממנו שגוגל לא יודעת לעשות הרבה מחוץ לתחום החיפוש? הוא הושק בספטמבר, ואם נתח השוק של האקספלורר החדש מאכזב, זה של כרום פאתטי: חצי שנה, ורק 1.23%. עגום.

 

סקיפר, אנחנו מאבדים גובה

 

לסרטים המצוירים הישנים היה נוסח משלהם של כללי הפיזיקה: הם קבעו שדמות יכולה ללכת בניחותא על אוויר מעבר לצוק, כל עוד איננה מבינה זאת. כשמגיעה ההבנה – בדרך כלל באמצעות מבט למטה, או כשמישהו מציג את חוק הכבידה של ניוטון קשישא – מגיעה גם הנפילה. מתקבל הרושם שהעיתונות האמריקאית קלטה, באיחור, שהצוק כך רחוק מאחור, שהיא כבר לא יכולה לראות אותו. התוצאה היתה פאניקה.

 

הוול סטריט ג'ורנל יצא בהתקפה פרועה – מוצדקת, לטעמי, אבל פרועה – על גוגל. עורכו, רוברט תומסון, אמר ליומון אוסטרלי ש"אין ספק שאפשר להגדיר אתרים מסוימים כתולעים במעי האינטרנט": הוא דיבר על כך שהרשת "חיברתה את המשתמשים להאמין – שלא לצדק, בדעתי – שהרבה תוכן צריך להיות חינמי". בכך הוא ללא ספק צודק, ומקרה הסלולריים יוכיח. וכדי שאף אחד לא יבין אותו לא נכון, תומסון, אמר ש"אין ספק שהתפיסה הזו פעלה לטובת כמה אגרגטורים שהרוויחו מכך, כמו גוגל". הוא מתכוון לשירות – הצולע למדי – של גוגל ניוז, שאוסף חדשות מרחבי הרשת ומעלה אותם בסדר אקראי.

 

הוול סטריט ג'ורנל שייך לרופרט מרדוק עכשיו, כך שאין לתמוה על דבריו של תומסון: איל העיתונות תקף את גוגל בסוף השבוע, האשים אותה בגניבת תוכן, וקרא לעיתונים להתאגד נגדה. זה הולך להיות קרב מעניין – וההתקפה הראשונה מגיעה מצידה של AP, סוכנות הידיעות הוותיקה.

 

היא הודיעה אתמול (ב') שאתרים שרוצים לחלוק את התוכן שלה, מתבקשים בנימוס לחלוק גם את ההכנסות, ושאם לא כן – היא תוציא בשמחה חלק מההכנסות המדלדלות שלה על עורכי דין מבית הספר למשפטים ע"ש צ'ארלס מנסון. זו לא הפעם הראשונה ש-AP דוחפת את הראש החולה שלה למיטה הנגועה הזו, נזכיר, אבל הפעם זה נשמע נואש – ורציני.

 

הדואופול מפגין שרירים

 

חלק מהנושא שעליו דיברו מרדוק והג'ורנל נוגע לבלגן זכויות היוצרים של הספרים שסרקה גוגל. בפועל, זה היה פשע פשוט: גוגל סרקה ואינדקסה מיליוני ספרים שלא היתה לה כל זכות עליהם, ואחר כך התמקחה עם בעלי הזכויות על הפיצוי – כשהיא דורשת לעצמה את הזכויות על ספרים שבעליהם לא נמצאו. ובעוד כל העיניים מופנות אליה, הזרוע השניה של דואופול הספרים החדש – אמזון – החלה לנצל את מעמדה.

 

דיווחנו כבר שאמזון תבעה חברה שכל פשעה היה שהיא כתבה תוכנה שמאפשרת המרת ספרים אלקטרוניים לפורמט הייעודי של הקינדל; הצעד ההוא היה מיועד לוודא שאם מישהו יקנה ספר לקינדל, הוא יקנה אותו מאמזון.

 

הצעד החדש של אמזון הוא ניצול העובדה שהיא כמעט-מונופול: היא העלתה מחירים. בשנה האחרונה, מכירות הספרים האלקטרוניים עלו ב-68.4% (ומכירות הספרים הרגילים נפלו ב-2.8%); אמזון גרפה את רוב אלה. קבוצה קטנה, של כ-250 משתמשי קינדל, מוחים על עליית מחירים זוחלת של ספרי הקינדל, מציינים שחלקם עולים כעת יותר מעותק סטנדרטי בכריכה רכה. המשתמשים טוענים, במידה רבה של צדק, שעותק-הקינדל שלהם מוגבל יותר מספר רגיל: הם לא יכולים להשאיל אותו לידיד, הם לא יכולים לתרום אותו לספריה, וכו'. יתר על כן, מחירו של ספר קינדל לא מושפע מתנודות במחירי הנייר והדיו, או משביתות נהגי משאיות. אי לכך ובהתאם לזאת, הם דורשים שהספרים לא יעלו יותר מ-9.99 דולרים – והם פתחו בקמפיין של תיוג ספרים שעולים יותר מכך.

 

מדינת-גוגל

 

בריטניה הופכת בשנים האחרונות לממלכה המנוטרת: מספר שיא של מצלמות מעקב למטר רבוע, סמכויות תמוהות מוענקות לשוטרים, מאגרי מידע מפלצתיים מוקמים (ומודלפים, או אובדים), ואפילו ראש שירות הביטחון בדימוס, דיים סטלה רימינגטון, מזהירה מפני הידרדרות למדינת משטרה.

  

הח"מ מעריץ את רימינגטון עוד משנות התשעים, אבל יש להודות שהגברת הזקנה, ובכן, זקנה. היא בת 74. היא עדיין חושבת במונחי המלחמה הקרה ומדינות משטרה. בריטניה לא תהיה צפון קוריאה, אפילו לא צ'כיה של הקומוניסטים, בעתיד הנראה לעין. שם מדויק יותר עשוי להיות מדינת-גוגל.

 

דיווחנו שוב ושוב על ההרפתקאות המשונות של פרויקט סטריט וויו של גוגל, הרכב המשוטט עם המצלמה. עכשיו קרה הגרוע מכל: המשטרה הבריטית – או, ליתר דיוק, מאחר שאין משטרה בריטית (מה שכבר יקשה על הקמת מדינת משטרה), משטרת מנצ'סטר – קינאה בו.

 

אז עכשיו רכב רשמי – שניים מהם, למעשה - של המשטרה משוטט לו ברחובות מנצ'סטר, כשעל גגו מצלמה שמצלמת הכל, כל הזמן. המשטרה אומרת שזהו פרויקט ניסויי. אני מרשה לעצמי להניח שהוא יימשך. חייך, אזרח: המשטר מצלם. אין לך מה להסתיר, נכון?

 

הפרחים לגוגל.

 

קצרצרים

 

ואם כבר גוגל, אז שטיק חדש של גוגל מציע לך להודיע לה איפה אתה, והיא בתמורה תציע לך תוצאות חיפוש הקרובות למקום מגוריך. זאת, אחרי שהיא תנסה לנחש איפה אתה בהתבסס על כתובת האיי.פי. שלך. כלומר, אם אתה מחפש רופא שיניים, היא תנסה למצוא את זה שהכי קרוב אליך. זה עוד לא עובד בישראל, מהניסוי הקצר שערכתי, אבל זה כנראה יגיע בקרוב, ולגוגל יהיה תירוץ רשמי לברר איפה אתה גם אם לא התקנת את Latitude, זה לטובתך, תאמין לה.

 

אם כבר דיווחנו על שקיעת העיתונות כסרטון של road runner, הנה משהו שממש יצא מסרטים ישנים – סרטים אנטישמיים, ליתר דיוק:: קבוצה של בכירי עיתונות, טוען וואליוואג, תפגש בחדר אפוף עשן כדי לנסות לברר מה לעזאזל אפשר לעשות כדי להציל את המצב. עורך דין מיוחד יהיה נוכח, כדי לוודא שהמשתתפים לא יעברו בטעות על כל מיני חוקים שוליים, כמו אלה האוסרים על קשר כנגד הציבור ויצירת מונופול. הפרוטוקולים של זקני פליט סטריט, בקרוב אצלכם.

 

בניסיון – שאני מוכן להמר כבר עכשיו שיהיה כושל – לגרום ליוטיוב להפסיק לדמם 470 מיליון דולר בשנה, מנסה גוגל לשכנע את סוני להעלות סרטים באורך מלא לערוץ הווידיאו שלה.

 

ולקצת חדשות טובות, אם כי לא פחות ביזאריות: חובבי ספריו של הסופר הבריטי טרי פראצ'ט, יוצר סדרת הפנטזיה המוערכת Discworld, ישמחו בוודאי לשמוע שעיירה בריטית חתמה על ברית אחים תאומות עם העיר הידועה אנח-מורפורק שבדיסקוורלד, והשבוע חנך סר טרי שני רחובות בעיירה, הנקראים על שם רחובות מאנח-מורפורק. מסתבר שזה מועיל לתיירות, ושכמה חובבי פראצ'ט היגרו לעיירה, ווינקאנטון שמה.

 

פעם, מזמן, היתה התלהבות אמיתית מהרשת, מהאפשרות לחוות – בדרך כלל במקרה – אתרים נהדרים שלא העלית על דעתך. החיפוש די הרג את ההתפעמות הזו. הנה מגוון שירותים שישיבו את הקסם הישן שבשוטטות שאיננה מוכוונת-מטרה 

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

·ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x