$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: רוב העולם כבר מחובר

אפל מפטרת אנשי מכירות ומשיקה בשקט מוצרים חדשים, מנכ"ל גוגל מודאג מהמצב הכלכלי, הפיראטים מסיימים בקול ענות חלושה, ואמזון עושה עוד צעד להשתלטות על שוק הספרים המקוונים

יוסי גורביץ 10:1104.03.09

קצת אור על הבוקר

 

אמרה ישנה ומזלזלת כלפי האינטרנט, כשעדיין היתה בחיתוליה, אמרה ש"מחצית מאוכלוסיית העולם עדיין לא עשתה ולו שיחת טלפון אחת". בקיצור, תרגיעו: המהפכה שאתם מדברים עליה בנפנופי ידיים מוגבלת לחלק קטן מאד ומצומצם מאד מהעולם, זה שממילא כבר יש לו.

 

זה כבר לא נכון: מדו"ח של האו"ם עולה ש-60% מאוכלוסיית כדור הארץ מחזיקים במנוי לספק סלולרי כלשהו. ב-2002 רק מיליארד בני אדם החזיקו בסלולרי; בסוף 2008, המספר זינק ל-4.2 מיליארדים.
הסלולרי מסייע במיוחד לתושבי המדינות המתפתחות. סלולרי באפריקה הסלולרי מסייע במיוחד לתושבי המדינות המתפתחות. סלולרי באפריקה אריק הרסמן cc-by

 

הזינוק הוא בעיקר במדינות שנכנה בנימוס "מתפתחות", וישנה התאמה מעניינת עם נתון אחר: מספר הטלפונים הקוויים עלה במהלך שש השנים האחרונות, אבל הרבה יותר לאט. היו מיליארד טלפונים קוויים ב-2002; היום יש 1.27 מיליארד מהם. טלפונים קוויים דורשים הרבה יותר תשתית, והרבה יותר יציבות, מאשר סלולריים; האחרונים מותאמים הרבה יותר טוב לחיים ה"נבזיים, חייתיים וקצרים" של חוק הטבע שתיאר הובס, המצב שבו חלק ניכר מהאנושות עדיין שרוי. ואולי, אולי, תקשורת תוכל לשנות את המצב.

 

מק ראשון בלי סטיב

 

אפל השיקה אתמול (ג') שורה של מחשבים חדשים. ההשקה הגיעה ללא מתקפת הבאזז הרגילה, במחשבים אין שום דבר יוצא דופן במיוחד – הם אפילו לא עוצבו על ידי לייזרים שנורו מעיני כרישים – ומדובר בפשוט עוד עדכון. עכשיו כשסטיב ג'ובס לא בסביבה, השקת מחשב חדש של אפל הפכה להשקתו של עוד מוצר: הקוסם ירד (זמנית?) מהבמה, והקרקס נגמר. שעמום קל נרשם בקרב הפנאטים הרגילים, ואני אישית חושב שהירידה הזו מרכבת ההרים הבלתי פוסקת היא דווקא דבר חיובי.

 

אפל סטתה בדבר נוסף מדרכו של ג'ובס: היא הורידה מחירים. לא בהרבה – "מס המק" עדיין בתוקף, המחשבים עדיין יקרים משמעותית ממחשבי PC מקבילים – אבל הורידה. אפל עדיין לא בפאניקה – וגם אין סיבה; יש לה יותר מ-20 מיליארד בכספת ואפס חובות – אבל היא מתחילה להתאים את עצמה למצב. אמש (ג') פיטרה החברה בשקט 50 מעובדיה – מאגף המכירות העסקיות של החברה, החלק הפחות סקסי, הפחות ידוע וכנראה הפחות מכניס שלה. אבל אם הענף היחיד בתחום המחשבים שצפוי לצמוח השנה הוא הנטבוקים, ואפל מתעקשת שלא להוציא נטבוקים, סביר מאד שיהיו עוד פיטורים – או שהחברה תיאלץ להנחית מכה על הדימוי האליטיסטי שלה ובכל זאת לייצר מחשבים זולים, עד כמה שזה "לא ב-DNA שלה".

 

וואלה, יש משבר כלכלי!

 

לפני כחצי שנה אמר מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, שהוא לא מודאג מהמצב הכלכלי: מצבה של גוגל טוב, ויש לה משרדים ברחבי העולם כולו, כך שתנודות בשערי מטבע לא ישפיעו עליה יותר מדי. אתמול הוא נשמע אופטימי פחות, שלא לומר חבר מן המניין בגילדת "הקץ מגיע".

 

שמידט אמר כי המצב הכלכלי "קשה, קשה", ושהוא "חמור למדי", וציין את המובן מאליו – שגוגל איננה חסינה למשבר, ושאם אנשים קונים פחות, הם יקליקו פחות על מודעות – וגוגל היא חברת פרסום. עוד אמר שמידט כי בעתיד הקרוב, לא תבצע גוגל שום רכישה חשובה, משום שהשוק לא ידידותי לרוכשים. מצד שני, הוא ציין, לגוגל יש מאגרים גדולים של מזומנים.

 

החלק המעניין והפחות נדוש היה זה שבו רמז שמידט שגוגל, או שותפותיה, עתידות להכנס לתחום הנטבוקים - ואמר שהנטבוקים עשויים להפוך את לינוקס ממערכת הפעלה שולית למערכת הפעלה מרכזית. מאחר ואסוס, השותפה של גוגל לפרויקט האנדרויד, כבר בונה בדיוק נטבוק כזה, זה צפוי להיות עתיד קרוב מאד – כזה שידיר שינה מעיני המתחרים במיקרוסופט.

 

רק לא בית סוהר, למען השם! אינני אשם, אינני אשם!

 

ככה, פחות או יותר, סיימו השווידישע פיראטען את משפטם. אתמול סיכמו עורכי הדין של הפיראטים את טיעוניהם, ולאחר המשפט ייבב מי שמגדיר את עצמו כדוברם, פטר סונדה, שפסק דין נגדם יהיה "התקפה על האינטרנט". פסק הדין יינתן ב-17 באפריל, ובינתיים יהיו לנו קצת שקט משלושת הניהיליסטים והניאו-נאצי, אבל כנראה שסונדה יודע למה הוא מייבב.

 

הפיראטים הגיעו למשפט עם עמדה מורכבת, שלא לומר סותרת. מצד אחד, הם פיראטים ומתגאים בכך; מצד שני, הם טוענים שהם לא עשו שום דבר. וויירד יצא בטור צונן מאד בנושא: במשך שלוש שנים כמעט, מאז שהמשטרה פשטה עליהם, השווידישע פיראטען הגדירו את עצמם כלוחמי תרבות שמפיצים אותה דרך הרשת, מהפכנים וכל הבלה-בלה של אנשים שלא התגברו על גיל ההתבגרות. הם די נהנו מהתהילה שנלווית למי שמכריז על עצמו כמורד, גם אם הוא מורד בזכותו של אדם אחר להתפרנס מיצירתו.

 

אבל כשהם ישבו על ספסל הנאשמים - כל השחץ התנדף. פתאום, משהתברר שכלא הוא אפשרות מעשית מאד ושבעולם של מבוגרים למעשי פשע יש מחיר, סונדה הפך להיות ממהפכן ל"דובר", שלדבריו בכלל לא נגע בקבצים. פתאום כל שלושת לוחמי החופש (והניאו נאצי) אמרו שזה בכלל לא הם, הם לא היו שם, מה רוצים מהם, הם אולי קוראים לעצמם פיראטים אבל בסך הכל הם ילדים טובים שכולה הפעילו שירות שאין להם מושג מה עבר בו.

 

בידיעה אחרת, אתר פיירטסביי שב לפעולה, לאחר שהקומנדו הנועז הגיע לאתר הסודי בו מוחזקים השרתים והפעיל אותם מחדש.

 

צעד קטן לאפל, צעד גדול לאמזון

 

מתקבל הרושם שאמזון החליטה לצאת להשתלטות על שוק הספרים המקוונים במלוא הקיטור. לפני כשבועיים השיקה את הקינדל 2.0, והבהירה שהפעם הוא לא יישאר רק בתחומי ארצות הברית. בסוף השבוע שעבר הבחינו בטקקראנצ' במודעה שפרסמה המעבדה של אמזון, שממנה אפשר להסיק – דגש על "אפשר" - שהיא מחפשת בדחיפות מישהו שיוכל לנהל את עסקי הקינדל ברחבי העולם.

 

עד שזה יקרה, הודיעה אמזון על צעד נוסף: החל מהיום, יכולים משתמשי האייפון והאייפוד טאץ' להוריד אפליקציה, שתאפשר להם לרכוש ספרי קינדל ולקרוא אותם על הגאדג'טים שלהם. זה יופי של תרגיל: יש רק כ-750,000 רוכשי קינדל, אבל ככל הנראה יותר מעשרה מיליוני בעלי אייפון ואלוהים יודע כמה בעלי אייפוד טאץ'. המשתמשים האלה הם פורצי דרך, והם ממילא קוראים ספרים על הגאדג'טים שלהם. אמזון, כמובן, יודעת בדיוק מה היא עושה: מבדיקה באייטיונז, עולה שספרים הם הקטגוריה שרשמה את הצמיחה הגבוהה ביותר ב-12 השבועות האחרונים. הצעד מציין שמעבר להיותה יצרנית הקורא האלקטרוני המוביל, אמזון לא שוכחת שהכסף הגדול הוא בהפצה של תוכן. ומכירת ספרים פיזיים? כל זמן שהדור הישן עדיין איתנו, סביר להניח. הכסף האמיתי ממילא לא היה שם.

 

קצרצרים

 

עד כמה חשוף האדם הממוצע למרמה אלקטרונית? די הרבה, לפחות על פי נתוני חברת האנליזה גארטנר, מהם עולה ש-7.5% מהבגירים בארה"ב – מתוך מדגם של 5,000 – דיווחו כי נתוניהם נגנבו ונעשה בהם שימוש לרעה. אמא'לה.

 

זוכרים את בני הזוג בורינג? השניים שתבעו את גוגל משום שהרכבים שלה צילמו את ביתם ללא רשותם, ונבעטו מבית המשפט? ובכן, הם כנראה מחפשים תבוסה נוספת, משום שהם מערערים ודורשים דיון מחדש, בנימוק המרענן שההחלטה הקודמת "הפכה את ביתנו לעבד של גוגל; הוא איננו עוד שלנו; הוא נאלץ לעמול עבור גוגל, ללא תשלום". הממ. קצת חוש פרופורציה, בבקשה?

 

מצבה של ספקית הסלולר האמריקנית ספרינט כנראה נואש למדי, אחרת לא היתה יוצאת עם המזימה הבאה: תן לה את שמותיהם וכתובות המייל של תריסר מידידיך, כדי שהיא תוכל להטריד אותם בספאם שינסה לשכנע אותם להשתמש בשירותיה המפוקפקים, ואתה תקבל 100 דולרים. אם כל התריסר ימצאו מקום תחת כנפיה, תקבל 1,200 דולרים. אולי, אבל האם ישארו לך חברים אחרי תרגיל כזה?

 

דיווחנו שמיקרוסופט מקצצת את שכרם של עובדים זמניים ועובדי קבלן. חלקם ניסו לצאת להפגנה כנגד הפגיעה הזו, אבל מסתבר שהסולידריות – אם אי פעם היתה כזו בקרב עובדי הייטק – מתה: 2,000 עובדים הוזמנו להפגנה, רק 15 הגיעו. הפחד, בינתיים, גובר על היאוש.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הודיע על מועמדו לתפקיד יו"ר ה-FCC, המקבילה האמריקנית לרשות השידור. המועמד הוא ג'וליוס גנחובסקי, ויש מי שרואה בכך סימן מעודד: גנחובסקי (צריך התחיל להתאמן בכתיבת השם הזה) נחשב למצדד נחוש בנייטרליות-רשת, התפיסה שאומרת שלספקיות הרשת אסור להתערב בהרגלי הגלישה של לקוחותיהן או לתעדף אתרים מסוימים על פני אחרים.

 

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x