$
אינטרנט

אשת הברזל של יאהו

יאהו מינתה מנכ"לית חדשה, קרול בארץ, הידועה בסגנונה הבוטה ובנטייתה להשיג את המטרה על חשבון רגשות העובדים. ובהחלט יתכן שזה מה שיאהו צריכה

יוסי גורביץ 08:2515.01.09
מסיבת העיתונאים הראשונה של קרול בארץ בתפקידה החדש, מנכ"לית יאהו, היתה סוערת מהמקובל. כשאחד העיתונאים שאל אותה לכמה זמן תזדקק כדי ללמוד את התפקיד, בארץ נבחה עליו ש"בוא לא נכניס את עצמו לאיזה לוח זמנים פסיכי. בוא ניתן לחברה הזו בוא ניתן לחברה הזו קצת אוויר מזוין לנשימה. המצב שבו כל אחד מבחוץ מחליט מה יאהו צריכה לעשות – זה נגמר". מיד לאחר מכן אמרה שהפגישה הראשונה שלה עם מנהלי יאהו תיערך בתוך עשר דקות.

 

כשאחד העיתונאים שאל אותה האם יש לה את הכישורים הנדרשים להוביל את החברה, היא ירתה בחזרה ש"לא הבנתי בעיצוב באמצעות מחשב כשהצטרפתי ל-Autodesk, לא הבנתי בחומרה כשהצטרפתי לסאן, יש לי מוח גדול מספיק כדי ללמוד".

מחליפה שני מנכ"לים כושלים. בארץ מחליפה שני מנכ"לים כושלים. בארץ צילום: MCT

 

אנשים המכירים את בארץ לא התפלאו. בארץ, ילידת 1948, היא אחת הנשים הבודדות שהצליחו להגיע לתפקיד מנכ"ל בעמק הסיליקון, והיא נאלצה להלחם לאורך כל הדרך. היא שימשה כמנכ"לית מוצלחת של חברת התוכנה Autodesk בין השנים 1992-2006, והצליחה להפוך את החברה אובדת-הדרך לספינת הדגל בתחום ה-Computer Assisted Design (CAD). קודם לכן, שימשה כתשע שנים בתפקיד השני בחשיבותו בחברת סאן. היא גם שימשה כדירקטורית באינטל, סיסקו ונטוורק אפ. מגזין העסקים פורבס בחר בה פעמיים כאחת ממאה הנשים המובילות בעולם העסקים, היא הופיעה ברשימת 50 הנשים החזקות ביותר בעולם העוסקים, וברשימת בארון של 30 המנכ"לים המוערכים ביותר.

 

לאורך השנים נודעה בארץ כמנהלת קשוחה, אבל כזו שמשיגה תוצאות. אחד מעמיתיה לשעבר באוטודסק,, נילופר מרצ'נט, אמר לסוכנות הידיעות AP ש"היא לא מבזבזת זמן רב במחשבה על איך אנשים ירגישו, מה שמאפשר לה לראות את לב העניין. מה שמניע אותה הוא הרצון לעשות את הדבר הטוב ביותר, מבחינת העסק". הוא גם זכר שיחות טלפון עמוסות גסויות.

 

כהונתה באוטודסק היתה רצופת משברים. ביום השני בתפקידה, נודע לה שהיא חולה בסרטן השד. זמן קצר לאחר מכן, המוצר הראשון שעל השקתו ניצחה נכשל קשות, והיא היתה צריכה להתמודד עם מרד בקרב מתכנתי החברה, מונהגים על ידי המייסד. היא עמדה בזה, והצליחה להנהיג את החברה גם דרך משבר בועת הדוט-קום בתחילת העשור. כיום אוטודסק היא אחת חברות התוכנה המובילות, שמוצריה רווחים בקרב מהנדסים וארכיטקטים כפי שוורד רווחת בקרב כותבים.

 

בארץ עצמה הסבירה את הצלחתה בסירוב להתרגש מכשלון, משום שהוא הכרחי להצלחה. בנאום באוניברסיטת סטנפורד בשנת 2001, היא הסבירה את תפיסת "3F" שלה – "fail fast forward" – כך: אם זה לא עובד, זה לא נורא; התאושש במהירות, למד את הלקח, והמשך הלאה. בראיון לעיתון סטודנטים, היא אמרה ש"אתה מוכרח להכשל. מי שלא נכשל, לא יודע מה טעמה של ההצלחה. אתה חייב ליפול כדי להפוך לגולש סקי מוצלח. אם לא תהרוג הרבה צמחים, לא תהיה גנן טוב".

 

בדרך להצלחה, לא היססה בארץ להפגין חוסר רגישות: היא פתחה כמה ישיבות עם מנהלים בכירים באוטודסק ב"הסבירו לי מדוע אני צריכה שלא לפטר את כולכם", ובפגישה עם אנליסטים היא התפוצצה ושאלה "האם הייתם מאושרים יותר, אם היינו מוכרים סלי פירות עטופים בניילון באמצעות הרשת?"

 

בעלי המניות הגיבו על מינויה של בארץ באכזבה, והמניה איבדה שני אחוזים מערכה. אבל בהחלט יתכן שבארץ היא מה שיאהו זקוקה לו כרגע.

 

השנה האיומה של יאהו

 

יאהו נמצאת בשנים האחרונות במקום שבו היתה אוטודסק כששכרה את שירותיה של בארץ: אובדן דרך. היא החליפה שני מנכ"לים בשנתיים. היא שרדה את פקיעת בועת הדוט-קום, אבל לא ידעה להיכן להמשיך הלאה.
דרדר את יאהו, והתפטר. ג'רי יאנג דרדר את יאהו, והתפטר. ג'רי יאנג צילום: בלומברג

 

השנה האחרונה היתה הגרועה בתולדותיה. המניה דשדשה, והחלה בריחת מוחות. בפברואר, לפתע, הגיעה הצעה שאי אפשר לסרב לה ממיקרוסופט: רכישה. מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, שלח להנהלת יאהו מכתב נוקשה, שהבהיר שאם יהיה צורך בכך הוא ינהל מאבק על ליבם של בעלי המניות וידיח את חבר המנהלים.

 

מנכ"ל יאהו, ג'רי יאנג, תיעב את מיקרוסופט וניהל מאבק של אדמה חרוכה בנסיון לדחות את באלמר. הוא שינה את תנאי העסקתם של העובדים, ובמיוחד את תנאי פרישתם, כך שרכישת יאהו לא תהיה כדאית למיקרוסופט. הוא הציב לבאלמר תנאים בלתי אפשריים. ואחרי חמישה חודשים, מיקרוסופט אכן נסוגה בה מהרכישה – ואז קרסה מניית יאהו, שטיפסה לאורך חמשת החודשים הללו. אם בשיאה היא חצתה את קו 32 המניות – באלמר רצה לרכוש אותה ב-31 דולרים למניה – היא נפלה במהירות ל-19 דולר למניה, והמשיכה לצלול; לאחרונה ירדה אל מתחת לקו 10 הדולרים, אם כי עלתה שוב.

 

יאנג לא הצליח להבהיר, לעובדים ולמשקיעים, מה הוא רוצה מיאהו ולאן הוא מתכוון להוביל אותה. הוא ניסה לרקוח עסקה עם גוגל, שתאפשר לגוגל להצמיד פרסומות לתוצאות במנוע החיפוש של יאהו, אך העסקה קרסה משגוגל חזרה בה, בעקבות לחץ מצד משרד המשפטים. ההפסדים הנמשכים הובילו לגל פיטורים גדול בדצמבר: כ-1,500 עובדים פוטרו. יאנג עצמו התפטר זמן קצר לאחר מכן, לא לפני ששב והפציר בבאלמר לשוב ולדון ברכישתה של יאהו. באלמר דחה את ההצעה בבוז.

 

בארץ איננה מעוררת בוז. היא גם פועלת במהירות: נשיאת יאהו, סוזן דקר – יריבה אפשרית לבארץ ומי שנחשבת לאחת המנהלות הגרועות ביאהו - כבר הודיעה על פרישתה עם תום תקופת החפיפה של בארץ. יאנג כבר ויתר על כל סמכויותיו כמנה"ל וחזר להיות פשוט אחד מאנשי חבר המנהלים. אתמול (ד'), עם מינויה, כבר פורסמו ידיעות על כך שיאהו נמצאת במגעים ממשיים עם מיקרוסופט לקראת עסקה כלשהי – כנראה לא עסקת רכישה כללית, אלא מכירת מנוע החיפוש של יאהו.

 

אם תצליח בארץ להגיע לעסקה מועילה ליאהו, ואם היא תצליח להטוות לה דרך ומסלול רווחי, היא תזכר כנראה כמי שהצילה את החברה. אם לא, יתכן שהיא תהיה המנכ"לית האחרונה שלה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x