$
הייטק והון סיכון

סקר: 7,000 עובדי היי-טק יפוטרו עד סוף 2009

על פי נתוני איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה 73% מחברות ההייטק בישראל מתכננות לצמצם 10%-15% מעובדיהן. לטענת מנכ"ל האיגוד יש להמשיך ולהעלות את שער הדולר מול השקל על מנת לסייע לתעשיית היי-טק

אסף גלעד ומאיר אורבך 13:2424.11.08
7,000 עובדי היי-טק יפוטרו עד סוף 2009 7,000 עובדי היי-טק יפוטרו עד סוף 2009
על פי סקר שערך איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה בקרב 49 מנהלי חברות הייטק בישראל, עולה כי 73% מחברות ההיי-טק בישראל מתכננות לצמצם 10%-15% מעובדיהן. לפי הסקר יפוטרו עד סוף 2009 7,000 עובדי הייטק, ו-28 אלף עובדים נוספים במעגלים המסייעים לתעשייה וניזונים ממנה.

 

עוד צופים המנהלים ירידה ממוצעת של 11% בהכנסות החברות, כלומר כ-3 מיליארד דולר פחות מאשר ההכנסות ב-2007.

 

מבין 49 החברות שנסקרו, 56% מתמודדות עם בעית אשראי, 63% מהן הצביעו על המערכת הבנקאית כגורם לבעיית האשראי. 18% הצביעו על המערכות החוץ בנקאיות. 9% הצביעו על קרנות הון הסיכון ו-10% ציינו גורמים אחרים כגורמים לבעיית האשראי.

 

כ-30 מתוך החברות שנשאלו מעסיקות יותר מ-100 עובדים, ול-18 מהן יש הכנסות ממכירות של יותר מ-50 מיליון דולר בשנה.

 

"8,000 בוגרי המוסדות האקדמאיים, המסיימים מדי שנה את לימודיהם במקצועות הקשורים לתעשייה, יתקשו להיקלט בעבודה", אומר יהודה זיסאפל, יו"ר האיגוד ומראשי קבוצת רד. "התוצאה תהא הרת אסון לעתידה של תעשיית ההייטק, והיא תביא להמשך בריחת מוחות מהארץ מחד, ומאידך תפגע במספר הסטודנטים המעוניינים ללמוד באקדמיה מקצועות כהנדסה, מתמטיקה ומדעי המחשב".

 

בעקבות עליית שער הדולר אמר מנכ"ל האיגוד, שלמה וקס, כי "דולר בשער של 4 שקלים עדיין לא מספק את התעשייה שלנו. השער הרצוי הוא כ-4.5 שקל לדולר בכדי לעזור לנו להתמודד בהצלחה בשווקי העולם".

 

וקס בירך את משרד האוצר על הזרמת 200 מיליון דולר נוספים לתקציב המדען הראשי,  אך ציין כי בכדי להפוך את ענף ההייטק הישראלי לתחרותי דרושה הכפלת תקציב המדען.

 

בעקבות הסקר, קרא איגוד תעשיות האלקטרוניקה לממשלה לפעול כדי לחזק את שער הדולר מול השקל ולהביאו ל-4.5 שקלים לדולר, ליצור מקורות מימון לתעשייה על בסיס - Venture Lending - באמצעות הבנקים או באמצעות המדינה, ולסייע למערכת הבנקאית לחזור לאותם תנאי האשראי שניתנו בטרם פרוץ המשבר הפיננסי בעולם. גורם בכיר בתעשיה אמר ל"כלכליסט" כי "הבנקים החלו לדרוש מחברות התוכנה בישראל ערבויות מעבר לחוזה, שהופכות את מימוש החוזה לבלתי אפשרי, כיום אין לנו אפשרות לגייס הון בשווקים או להנפיק והאשראי מהבנקים הוא האופציה היחידה הקיימת עבורנו והקשיים שמערימים הבנקים חומסים עבורנו כל אפשרות להתפתח". 

 

בכירים בתעשיית ההיי טק דוגמת משה בראונר, מנכל חברת EMC בישראל, ואלישע ינאי, נשיא מוטורולה ישראל, אמרו בעבר שבשער של 4 שקלים ומעלה ישראל תהיה תחרותית והם יוכלו להמנע מפיטורי עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x