$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: עיתונות אזרחית? לא כל כך מהר

חלונות XP זוכה לעוד חצי שנת חיים, אושרה תביעה ייצוגית כנגד אפל בטענה להפיכת האייפון למונופול, העיתונות המקוונת סובלת גם היא מקיצוצים, ואמש צוינו הזוכים המאושרים בפרסי איגנובל

יוסי גורביץ 10:0205.10.08

מחול התרנגולת הערופה

 

החדשה החמה של סוף השבוע היא שסטיב ג'ובס לא חטף התקף לב. מישהו, שכנראה הולך להרבה מאד זמן בכלא, הפיץ את השמועה – כנראה מתוך כוונה, מוצלחת, לגרום התקפי לב דווקא למניה של אפל. הרשת רווחת שמועות על כך שהתרגיל המסריח הזה מיועד לסייע למישהו שקנה הרבה אופציות שורט כנגד אפל – כלומר, הימר על כך שהמניה שלה תקרוס. עוד יותר מכפי שהיא כבר קרסה.
השמועות על מותו היו מיועדות לעשיית עושר שלא במשפט. מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס השמועות על מותו היו מיועדות לעשיית עושר שלא במשפט. מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס צילום: רויטרס

 

אף אחד לא יוצא טוב מהסיפור הזה. לא אפל, שהדוברת שלה איבדה כל שריד של אמינות כשטענה בעבר שג'ובס סובל משפעת כשבעצם לקה במחלה קשה, ועוד פחות מכך CNN, שפרסמה את הסיפור בלי חקירה ודרישה באתר iReport השייך לה.

 

בשנים האחרונות מדברים איתנו הרבה על "עיתונאים אזרחים": סתם אנשים, בלי הכשרה ו/או ידיעה של האתיקה הנדרשת, שמפרסמים סיפורים שהם נתקלים בהם. הבעיה היא, כפי שאומרת הקריקטורה הידועה, שבאינטרנט אף אחד לא יודע שאתה בעצם כלב: אתר iReort  שפרסם את הידיעה השקרית על ג'ובס מתהדר בכותרת "חדשות. בלי עריכה, בלי סינון". וככה זה גם נראה: נבל קטן מפרסם ידיעה שקרית, והיא נכנסת לאתר חדשות מכובד עם הלוגו של CNN עליו – ומתחילה מפולת.

 

למה מתחילה מפולת? כי לרוב כלי התקשורת בעולם אין אפשרות לוודא אם ג'ובס עבר או לא עבר התקף לב. מה גם שהאמינות של אפל, כאמור, בזבל. והסיפור נכנס לסחרור: אתר אחרי אתר מתחילים להודיע – תחת הכותרת הספקנית "דיווח" או "שמועה" – על האירוע. הם חייבים: כל האתרים האחרים עושים את זה. אם השמועה הזו היתה מופיעה רק בבלוג, כנראה שרוב האתרים היו מתעלמים ממנה. אבל היא הגיעה עם חותמת כשרות של CNN, שעכשיו בוודאי תצטרך לבדוק את המדיניות שלה. והאזרחים-העיתונאים יצטרכו להחליט אם הם רוצים להיות רציניים. אם כן, האנונימיות חייבת לעוף מהחלון.

 

XP נשארת איתנו

 

חלונות XP, שמכירתה הופסקה רשמית ביוני השנה, עדיין נשארת איתנו: מיקרוסופט הודיעה בסוף השבוע שהיא דוחה את התאריך האחרון לתמיכה במערכת ההפעלה הפופולרית בחצי שנה, מסוף ינואר 2009 לסוף יולי 2009.

 

ברקע, כמובן, מרחף משבר חלונות ויסטה: מערכת ההפעלה הזו לא מצליחה לחדור למגזר העסקי, ולמרות קמפיין התמיכה המסיבי בה – "אני PC" המוצלח מאד – נראה שמיקרוסופט רוצה לאפשר ללקוחות לעבור ישירות מ-XP לחלונות 7, שאמורה להיות מוצגת בסוף החודש ולהגיע בסוף 2009-תחילת 2010. כלומר, התמיכה ב-XP תביא את מיקרוסופט כמעט עד תאריך ההשקה של המערכת החדשה. אין להתפלא, אם כן, אם לקראת יולי 2009 תודיע מיקרוסופט שהיא מאריכה את התמיכה ב-XP עד תחילת 2010, כדי לאפשר ללקוחות דילוג חלק על ויסטה.

 

האם האייפון הוא מונופול?

 

וכאילו לא היו לאפל מספיק צרות, בית משפט בקליפורניה קבע בסוף השבוע שיש די ראיות לאישור תביעה ייצוגית כנגד אפל ו-AT&T, בטענה שהשתיים עברו על חוקי ההגבלים העסקיים ויצרו מונופול שרק באמצעותו ניתן לרכוש את האייפון.

 

לטענת התובעים, אפל מכרה את האייפון תוך שהיא מחתימה את הלקוחות על חוזה לשנתיים עם AT&T, וכובלת אותם לקבלת שירותי קול וטקסט ממנה – מבלי להבהיר להם את הדבר בעת רכישת המכשיר. יתר על כן, התובעים טוענים שחבילת השדרוג מס' 1.1.1. (לאייפון הראשון) היא "פעולת תגמול כנגד לקוחות שפרצו את המכשיר שלהם, או שהתקינו עליו אפליקציות שדעת אפל איננה נוחה מהן", וזאת מתוך ידיעה שהשדרוג יפגע במכשירים הללו. הממ. נשמע דומה מאד ל"אופציית ההרג" שאיתה מגיע, ישר מהמפעל האייפון מהדור השלישי. כנראה ששום דבר לא משתנה בתפוח הרקוב.

 

שטיק נוסף בהסכם השימוש של האייפון הוא שהלקוח מתחייב לדון בכל תביעה שיש לו כנגדו רק בבית משפט לתביעות קטנות – אבל ברכישת המוצר הזה, המשתמש רואה את חוזה השימוש רק כשהוא חוזר עם המכשיר הביתה. צחוקים איתם. בית המשפט הפדרלי קיבל את טענת התובעים, ובעט את הסעיף הזה מכל המדרגות, באומרו שהוא מנוגד לחוקי קליפורניה "ומנוגד למצפון". המומחים מעריכים שאפל תערער.

 

הגרזן מונף גם על העיתונות המקוונת

 

בשנים האחרונות, רווח בקרב בלוגרים ועיתונאי-רשת המנהג המגונה שמחה לאידם של עיתוני הפרינט, שנמצאים ללא הרף תחת להט חרב הקיצוצים המתהפכת. מדי כחודש, בערך, הופיעה כותרת מרוצה מעצמה שדיווחה על עוד מסמר בארון הקבורה של עיתונות הפרינט. בסוף השבוע, רבים מהאנשים הללו נתקעו עם הצחוק בגרון.

 

הבעלים של המגה-בלוג Gawker, ניק דנטון, הורה ביום שישי על פיטוריהם של 19 מתוך 133 העורכים בקבוצת הבלוגים, ביניהם שלושה מתוך חמשת עורכי Valleywag, המגזין העוקצני שעושה חיים קשים למנופחי עמק הסיליקון ושתמיד מצליח לתקוע סיכה בבלוני PR. דנטון נימק את הפיטורים בדריכות לקראת משבר בענף הפרסום, נגזרת של המשבר הכלכלי העולמי. וואליוואג יצאו גברים, כשהפתיח שלהם הוא "אף פעם לא ניסינו להמתיק את פיטוריהם של אחרים. למה שנתחיל בשלנו?" מצד שני, קל יחסית להיות שנון כשלא אתה זה שמפוטר.

  

ובצד השני של המטבע – השיטה הקפיטליסטית דורשת את שלה – יש בלוגר שעשה את המכה שלו: הבלוג Bankaholic, שמופעל על ידי ג'ון וו, נרכש על ידי הפורטל הכלכלי BankRate בסכום שגורר הזלת ריר של 14.9 מיליוני דולרים. כבוד.

 

שובם של פרסי איגנובל

 

כמדי שנה, חולקו אתמול בהרווארד פרסי איגנובל. הפרס, הנקרא על שמו של אחיו של אלפרד נובל – האיש שהמציא את הסודה לשתיה – מוענק ל"ניסויים שאי אפשר לחזור עליהם, וגם לא רצוי", היינו למחקרים המדעיים המופרכים של השנה. טקס חלוקת הפרס הוא אחד האירועים החשובים ביותר של הקהילה המדעית, וגם המדענים המושמצים שזוכים בפרסיו נוטים בדרך כלל להגיע למקום ברוח טובה ולקבל את הפרס אישית.

 

ובכן, לזוכים: בפרס איגנובל לשלום זכתה האומה השווייצרית הגדולה, שהעבירה חוקים האוסרים לפגוע ברגשותיהם של צמחים. בפרס לביולוגיה זכה צמד חוקרים, שהוכיח שפרעושים שחיים על כלבים מקפצים לגובה רב יותר מפרעושים שחיים על חתולים. ואם תמיד חשבתם שאם המזון נשמע טוב יותר, הוא גם טעים יותר, יש צמד חוקרים שזכה בפרס בדיוק על התגלית הזו – ויש מסעדה שמממשת את הרעיון, ומגישה לסועדים אייפוד שמשמיע להם צלילי אוקיינוס בעת הסעודה. את הזוכים בשאר הפרסים אפשר למצוא כאן.

 

קצרצרים

 

המועמדת הרפובליקנית לסגנות הנשיא, שרה פאלין, אולי לא טובה בלענות על שאלות או בעימותים טלוויזיוניים, אבל היא בהחלט מנצחת את יריבה הדמוקרטי בתחום אחד: הספאם. היא מובילה עליו ביחס של 5:4 במספר ההופעות של שמה בהודעות מייל. מצד שני, המועמד הדמוקרטי לנשיאות, ברק אובמה, מקרקס את יריבו הרפובליקני ג'ון מקיין ביחס של 6:1 (!). אפשר לראות בזה סוג, נחות אמנם, של תחרות פופולריות – והנה עוד סיבה לדאגה לקמפיין מקיין.

 

הממ. הדפדפן החדש של גוגל, כרום, לא מצליח להגיע לדף הבית של החברה. כשמקישים לו את הכתובת google.com, הדפדפן אץ לשם – ומגלה, לזוועתו, שהוא הופנה דווקא לדף בשם www.google.com. מתוך כוונה ראויה להגן על בעליו מפני אתרים שלא ביקש, הוא מזהיר אותו מפני מעבר לדף הזה, ומתריע שייתכן ומדובר בהתקפה על המחשב שלו. חזרה ללוח השרטוט, כן?

 

פעם רווחה השמועה שמיקרוסופט ניסתה להוציא סימן רשום על המילים "חלונות" ו-Office, ונדחתה. וכרגיל, מה שאסור למיקרוסופט מותר לאפל: זו תובעת קולג' קטן ולא מזיק משום שיש לו תפוח בלוגו. הקולג' טוען להגנתו שבלוגו מופיעה גם הסיסמה שלו, והתפוח – סמל ותיק של למדנות - מגיע על רקע הר, כך שאין סיכוי שמישהו יתבלבל ויחשוב שמדובר בלוגו של אפל. זו, מצידה, לא מתרשמת. אפל תבעה גם את העיר ניו יורק, שהכינוי המקובל שלה הוא "התפוח הגדול", משום שהשתמשה בסמל תפוח בלוגו שלה. אני מניח שהצעד הבא יהיה תביעה נגד ירקנים.

 

עוד בחדשות אפל: החברה העלתה טענה משונה מאד לאחרונה, על פיה אף אחד לא רוצה את מערכת ההפעלה שלה, ושהיא בלתי ניתנת לשיווק. אפל טענה זאת כהתנגדות לתביעה בדבר הפרת ההגבלים העסקיים: חברת סייסטאר תובעת אותה משום שהיא מוכרת את מערכת ההפעלה שלה אך ורק עם מחשבי מק. ההגנה הזו של אפל היא, איך לומר, חדשנית.

 

לבדיחות יש תוצאות לא צפויות: תופעת ה-Rickrolling, ההפניה לשיר הישן של ריק אסטלי מתוך העמדת פנים שמדובר בקישור אחר, הביאה לשיא של צפיות בפנינת האייטיז ההיא – וכעת אסטלי הוא המועמד המוביל לפרס מטעם MTV. מה שלא קרה כשהשיר שלו יצא במקור, לפני 21 שנים.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x