$
אינטרנט

פיירפוקס 3 עלה לרשת וזמין להורדה

פיירפוקס 3 הוא הדפדפן המהיר ביותר בנמצא, עם שיטה חדשה לארגון אתרים ולשמירת היסטוריית הגלישה, ויכולת להזהיר מפני אתרי וירוסים ורוגלות. המפתחת, קרן מוזילה, קראה לגולשים להכניסו לספר השיאים של גינס כתוכנה המבוקשת בעולם. במיקרוסופט כבר מכינים את התשובה

דורה קישינבסקי 09:2418.06.08
גרסה 3.0 של הדפדפן פיירפוקס זמינה מאמש להורדה ברשת, ומבטיחה שיפור בחוויית הגלישה גם עבור משתמשי הדפדפן, וגם עבור מי שמכירים רק את האקספלורר של מיקרוסופט. קרן הקוד הפתוח מוזילה, שמממנת את פיתוח הדפדפן, הפכה את אירוע ההשקה להפגנת כוח, וקראה לגולשים להוריד בהמוניהם ועוד היום את הגרסה החדשה של הדפדפן, על מנת להכניס את פיירפוקס 3 לספר השיאים של גינס, כתוכנה עם מספר ההורדות הגדול ביותר ביממה אחת. פיירפוקס 3 צפוי לזכות בתואר בכל מקרה, שכן אף תוכנה לא התמודדה עליו בעבר. עמוד ההורדה נמצא בכתובת spreadfirefox.com.

 

אלא שקולות רבים ברשת קוראים להוריד את פיירפוקס 3 מסיבות נוספות. העיתון "וול סטריט ג'ורנל" הכתיר אותו בתחילת החודש כ"הדפדפן הטוב ביותר שבנמצא". נסיינים מדווחים שהוא מציג דפי אינטרנט במהירות גבוהה יותר מדפדפנים אחרים, וכן הוא מזהיר גולשים בעת ניסיון להיכנס לאתרים שעוסקים בהונאת גולשים, או בהפצת תוכנות ריגול וסוסים טרויאנים.

 

פיירפוקס 3 כולל גם חיפוש משופר בהיסטוריית הגלישה: הקלדת "אולמרט" בשורת הכתובת תציג את כל האתרים והכתבות שבהם ביקר הגולש, ושהזכירו את אולמרט בכותרת. גם רשימת האתרים המועדפים, שלרוב הופכת לרשימת קצורי דרך מבולגנת, זוכה בפיירפוקס 3 לארגון מחודש המאפשר לקטלג אתר בקליקים בודדים, ולחפש אתרים מועדפים לפי מילות מפתח.

 

"מלחמת הדפדפנים השנייה"

פיירפוקס הוא צאצא מרוחק של נטסקייפ, שהיה הדפדפן הפופולרי ביותר בשנות ה־90. ב־1997 שילבה מיקרוסופט את הדפדפן אינטרנט אקספלורר במערכת ההפעלה חלונות, והפכה את הורדת נטסקייפ למיותרת, שכן כל מי שקנה מחשב עם חלונות מצא בו דפדפן נוח ויעיל. בתוך חמש שנים ירד נתח השוק של נסקייפ מ-80% ל-3%, והתמיכה בו הופסקה סופית בדצמבר 2007.

 

רק ב־2004 קם הטוען החדש לכתר. עובדים של נטסקייפ הקימו ב־1998 את קרן מוזילה, ותיכנתו את פיירפוקס - דפדפן שכל אדם רשאי להשתמש בו ולשנות אותו כרצונו, ובתנאי שהוא מחזיר את השיפורים לקהילה. התוצאה היתה דפדפן מהיר ונוח, עם תכונות חדשניות כמו גלישה במספר לשוניות בתוך אותו הדפדפן והתאמה אישית באמצעות התקנת תוספים בקליק בודד.

 

ב־2004 שימש האקספלורר של מיקרוסופט 95% מהגולשים, וזכה לביקורות רבות מצד חובבי טכנולוגיה. הופעת פיירפוקס זיכתה אותו באהדתם של חובבי טכנולוגיה, שהחלו לתרום לו ולפרסם אותו בהתנדבות, במסגרת מה שכינו "מלחמת הדפדפנים השנייה". אבל לא היה צריך להתגייס לשום מלחמה כדי להביא להצלחת פיירפוס. פשוט היה לו מה להציע.

 

בארבע השנים שעברו מאז הופעתו הוא זכה ליותר מחצי מיליארד הורדות, וזכה בנתח של כ־18% משוק הדפדפנים. האקספלורר של מיקרוסופט ירד בארבע השנים האחרונות לכ־70%. זאת בתנאי תחרות כמעט בלתי אפשריים, מכיוון שרוב הגולשים כלל לא מבחינים בדפדפן כתוכנה נפרדת, ואינטרנט אקספלורר הוא עבורם שם נרדף לגלישה.

 

האם מיקרוסופט תנצח שוב?

באוקטובר 2006 החלה מיקרוסופט להשיב מלחמה לפיירפוקס. אחרי שש שנים שבהן לא שידרגה את הדפדפן שלה, שיחררה החברה את גרסה 7.0 של אינטרנט אקספלורר. החברה הוסיפה לדפדפן את האפשרות לגלוש בלשוניות, וכן שיפורי אבטחה. בדיקות שנערכו בסוף 2006 גילו שגרסה 7 של האקספלורר צורכת פחות משאבי מחשב מפיירפוקס, ובמקביל, חובבי טכנולוגיה החלו להתלונן על תקלות שמתחילות להופיע בדפדפן של מוזילה.

 

כיום, לפי בדיקות הבתא, פיירפוקס 3.0 זולל פחות זיכרון - אבל עדיין לא פתר לגמרי את הבעיות שבגינן מתלוננים עליו. הוא עדיין מכיל אפשרויות רבות יותר משל האקספלורר, אבל גם יתרון זה עתיד להצטמצם לקראת סוף השנה, כשתצא הגרסה הבאה של אינטרנט אקספלורר.

 

אולם הדפדפן כבר השיג ניצחון חשוב: הוא שבר את המונופול של מיקרוסופט בשוק הדפדפנים ומאלץ אותה, שוב, לחזר אחרי הצרכנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x