$
אלכוהול

יינות קינוח לשנה מתוקה

כלכליסט ממליץ על חמישה יינות מתוקים של יקבים ישראליים ועל המנות שהכי מתאימות להם. סיום מרענן לארוחת החג

גלי וולוצקי 10:4628.08.13
חובבי יין מתחילים מעקמים אף בגלל המתיקות שמאפיינת את יינות הקינוח, וסנובים שבשתייני היין יעדיפו סוטרן צרפתי או יין קרח (אייס וויין) קנדי במאות (ואלפי) שקלים. וחבל, כי יקבי ישראל מציעים יינות קינוח לא רעים כלל במחיר שנע בין עשרות למאות בודדות של שקלים. יינות הקינוח יכולים להיות תוספת מושלמת לשולחן החג.

 

גוורצטרמינר בציר מאוחר כרם שעל, 2009, יקבי כרמל. יין קינוח לבן מענבי גוורצטרמינר מבציר מאוחר בכרם שעל שבצפון רמת הגולן. שיטת הבציר המאוחר, שבה בוצרים את הענבים רק בסתיו, לאחר שהצטמקו וריכוז הסוכר בהם עלה, מניבה יינות מתוקים וארומטיים במיוחד. היין הזה של כרמל מתוק וארומטי בטעמי ריבת משמש ופרי הדר, ויש לו חומציות שתומכת במתיקות הממש לא מוגזמת לז'אנר. התאמה למנות: מושלם עם קינוחי פירות קלים (פבלובה או עוגת תפוחים בקלבדוס) וגם עם מנות ראשונות עדינות, כמו כבד אווז או פירות ים ברוטבי חמאה ויין לבן. פרטים: 85 שקל לבקבוק 375 מ"ל.

 

יינות קינוח יינות קינוח

 

ירדן טי בריבוע, 2008, יקבי רמת הגולן. רבים יותר מכירים את ירדן הייטס וויין, הניסיון של יקבי רמת הגולן לייצר יין קרח בסגנון גרמני, אך לטעמנו דווקא טי בריבוע - יין אדום מחוזק בסגנון פורט שהוציא היקב בשנה שעברה - הוא יין מעניין ומוצלח יותר. הוא עשוי מהזנים הפורטוגליים המסורתיים טוריגו נסיונל וטינטה קאו, שהיקב הביא לארץ (וגם שימשו אותו להכנת יין אדום יבש), מחוזק בברנדי בזמן התסיסה ומשמר את המתיקות הטבעית של הענבים. התאמה למנות: לא כל יין קינוח מתאים לקינוחי שוקולד, אבל טי בריבוע ממש נולד בשבילם. זה יין אלגנטי שטעמי הדובדבנים הבשלים והשוקולד המריר והתבלינים החמים שלו יחמיאו גם לגבינות חריפות. פרטים: 190 שקל לבקבוק 750 מ"ל.

 

יינות מומלצים יינות מומלצים

 

 

ויתקין מחוזק נון וינטג', יקב ויתקין. עוד יין מחוזק בסגנון פורט. הוא עשוי מענבי קריניאן, פטיט סירה וקברנה סוביניון משנות בציר שונות בין 2002 ל־2007 (ולכן מכונה נון וינטג') ומחוזק בברנדי לבן בזמן התסיסה. אל תיתנו למתיקות להטעות אתכם - מדובר ביין עוצמתי בצבע ארגמני יפהפה בטעמים מתובלים של טבק, קקאו ופירות אדומים של סוף הקיץ. התאמה למנות: היין יהלום נפלא גבינות וקינוחי שוקולד, אך יהיה מענג מאוד גם בפני עצמו, בכוסית קטנה של אחר הצהריים. פרטים: 140 שקל לבקבוק 750 מ"ל.

 

אנה, יקב דלתון. היין, הקרוי על שמה של אן, אמו של המנכ"ל והבעלים של היקב אלכס הרוני (ורעייתו של המייסד מתי הרוני), הוא יין מתוק מחוזק מענבי מוסקט משנות הבציר 2009–2006, שהתיישן בשיטת סולרה האופיינית ליינות שרי בספרד. זהו יין מהנה למרות המתיקות וטעמי הפרי המודגשים מאוד. הוא ארומטי וממלא את הפה בטעמי פירות יבשים ועץ אלון. התאמה למנות: אפשר להתייחס אליו כמו ליינות הבציר המאוחר. גם הוא יתאים ללוות מנות ראשונות ארומטיות מאוד (גבינות חריפות) או עדינות ושמנוניות (כבד אווז או פירות ים ברוטב חמאה). פרטים: 99 שקל לבקבוק 500 מ"ל.

 

גוורצטרמינר בציר מאוחר, 2010, יקבי בנימינה. היין נעשה מענבי גוורצטרמינר מבציר ידני בסוף עונת הבציר, רק לאחר שחלק מהאשכולות נוגעו בפטריית הבוטריטיס המזרזת את איבוד הנוזלים של הענב ואת ריכוז הטעם.

 

התוצאה היא אחד מיינות הקינוח הנעימים ביותר המיוצרים בארץ, בעל ארומה עשירה ופרחונית של מי ורדים וליצ'י. התאמה למנות: גבינות, מנות ראשונות המשלבות גבינות ואגוזים, כבד אווז וקינוחי פירות חמצמצים. פרטים: 73 שקל לבקבוק 375 מ"ל.

 

לו"ז אלכוהולי

 

• טעימות ביקב ברבדו: ב־30 באוגוסט וב־4 בספטמבר יתקיים ביקב שבכרמי יוסף אירוע הרמת כוסית ומכירה מיוחדת של יינות במחירים מופחתים. המבקרים יוכלו לטעום את היינות קופאז' 2010, קברנה סוביניון 2011, מרלו 2011, שיראז 2011, שרדונה 2012 ורוזה 2012. בעלי היקב והייננים, פרופ' בן עמי ברבדו ופרופ' עודד שוסיאב, יספרו על הבציר האחרון וינחו את הטעימה, שתלווה בגבינות ולחם. פרטים: 40 שקל למשתתף (שיוחזרו ברכישת יין), בהזמנת מקום מראש, 050-2207022.

 

• בירה במטה יהודה: פסטיבל בירה כפרית מטה יהודה ייערך מחר ומחרתיים ביער שריגים בגבעת ישעיהו. עשרות מבשלות בירה מקומיות ימכרו את תוצרתן בליווי מוזיקה חיה, דוכני אוכל ונשנושים. בין המבשלות המשתתפות: פפו, השחר, אביר האלה, שריגים, שפירא, נגב ודנסינג קאמל. באזור כולו ייערכו בזמן הפסטיבל אירועי קולינריה נוספים של בשלנים מקומיים, יקבים וצימרים. פרטים: הכניסה חופשית, מחיר כוס לטעימה — 10 שקלים, כל טעימת בירה — 5 שקלים, tour-yehuda.org.il.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x