$
אלכוהול

וויסקי, דבר עברית: הסינגל מאלט הישראלי הראשון יושק השבוע

תעשיית הוויסקי בארץ אמנם צעירה וקטנה, אך מסקרנת ותוססת. מזקקת "מילק אנד האני" תשיק השבוע את הסינגל מאלט

רעות ברנע 08:2722.05.17

יום הוויסקי הבינלאומי, שנחגג ביום שבת האחרון, הוא סיבה טובה לבחון מקרוב את שוק הוויסקי הצעיר שנולד לאחרונה בישראל. השבוע תשיק המזקקה "מילק אנד האני" שבדרום תל אביב את הסינגל מאלט וויסקי הישראלי הראשון. סינגל מאלט הוא וויסקי העשוי מלתת שעורה בלבד ומיוצר בזיקוק באמצעות דודים ייעודיים. הוא מזוהה בעיקר עם מדינות כמו סקוטלנד ואירלנד ומתאפיין בטעמים ממוקדים יותר מאשר סוגים אחרים של וויסקי כגון בלנדד מאלט או בלנדד וויסקי. המזקקה הוקמה בשנת 2014 על ידי שישה שותפים. "במדינת ישראל אין רגולוציה מסודרת לגבי הגדרה של 'מהו וויסקי', לכן אנחנו עובדים על פי החוקים של הרגולוציה הסקוטית לפיה וויסקי חייב לשבת מינימום שלוש שנים בחבית", מספר איתן עטיר, מנכ"ל המזקקה. 

הסינגל מאלט של מילק אנד האני הסינגל מאלט של מילק אנד האני צילום: יחצ

 

"התחלנו לעבוד על תהליך הייצור באמצעות סדרה ארוכה של ניסויים באמצעות דוד קטן הרבה יותר מזה שיש לנו היום — 250 ליטר לעומת 900 ליטר — בעין שמר, הקיבוץ של תומר גורן, המזקק הראשי שלנו", ממשיך עטיר. "החבית הראשונה התבגרה והגיעה לגיל שלוש, ולפני כמה חודשים החלטנו לבקבק אותה ולהוציא אותה כסינגל וויסקי הראשון בישראל. לא היינו מרגישים בנוח להוציא אותו אם לא היינו בטוחים שהוא טוב".

 

במהלך השנים, כמו מזקקות צעירות אחרות ברחבי העולם, הוציאו "מילק אנד האני" מהדורות שמבוססות על סינגל מאלט אך ללא היישון, מה שמכונה בעגה מקצועית "ניו מייק". מדובר בוויסקי שכלל לא נכנס לחביות, שמהווה בסיס מצוין לקוקטיילים, למשל. במקביל הם מייצרים ומוכרים ג'ין, לו מוסיפים תבלינים מקומיים כמו זעתר, פלפל שחור וקינמון. עד כה נמכרו מוצריה של מילק אנד האני במזקקה עצמה שמשמשת גם כמרכז מבקרים ומפעילה סיורים וסדנאות, אך לאחרונה הם חתמו על הסכם הפצה עם חברת "הכרם" — אחת החברות הגדולות והוותיקות בענף האלכוהול והיין בישראל. "בכל העולם יש מגמה של הליכה לכיוון יצרנים מקומיים, קראפט, עבודת יד", אומר אריאל אפשטיין, מנכ"ל חברת הכרם. "ואנחנו הולכים עם המגמה הזו. את הוויסקי לא נמכור ברשתות השיווק ובחנויות פשוטות, אלא במקומות נחשבים יותר. זה וויסקי יוקרתי, לכן הוא לא יהיה זול (כ־500 שקל לבקבוק — ר"ב). הוא בליגה של הגדולים". 

מזקקת פלטר מזקקת פלטר

 

לזקק בבונקר סורי

 

מלבד מילק אנד האני פועלות היום בישראל שתי מזקקות וויסקי, שתיהן ברמת הגולן. את מזקקת פלטר, מזקקת בוטיק ששייכת ליקב פלטר בעין זיוון, פתחו ביולי 2014 האחים טל וניר פלטר. "טל וניר נסעו לחבל קוניאק שבצרפת ומצאו שם דוד זיקוק אותו הביאו לארץ", מספר גל יניב, מנכ"ל המזקקה. "באמצעותו התחלנו לזקק וויסקי". לאחסון החביות מצאו אנשי המזקקה פתרון מקורי: "מעל היקב יש לנו בונקר סורי משנות החמישים", מספר יניב, "אותו הפכנו לבונקר הוויסקי שלנו. לפני שנה הבאנו מסקוטלנד חביות בהן השתמשו בתעשיית הברבן האמריקאי וגם חביות בהן השתמשו לברבן ולוויסקי יחד. בימים אלה ממש אנחנו יוצרים בלנד ביניהן וממשיכים את היישון. בספטמבר־אוקטובר הקרוב נשיק את הוויסקי הראשון שלנו, אחרי שעבר יישון של שלוש שנים בחביות". מעבר לוויסקי מייצרת המזקקה גם ג'ין, עראק וקלבדוס, ואת הוויסקי המתוכנן הם ימכרו בכמות מצומצמת מאד, בסך הכל קצת יותר מ־2,000 בקבוקים. "אנחנו ממשיכים לזקק וליישן, אבל גם את המהדורות הבאות נמכור בכמות קטנה", אומר יניב.

 

מימין: תומר גורן, איתן עתיר וגל קלקשטיין ממזקקת מילק אנד האני מימין: תומר גורן, איתן עתיר וגל קלקשטיין ממזקקת מילק אנד האני צילום: עמית שעל

 

האם לאזור הגיאוגרפי בו אתם נמצאים יש השפעה על התהליך?

"אנחנו מיישנים את הוויסקי בנקודה מאד גבוהה. אין לנו בעצם למה להשוות אבל אפשר להגיד שבמקומות גבוהים יש הרבה פחות התנדפות. ועוד עניין שאינו מוכח מדעית אבל משהו שניתן להרגיש בחיך — הוויסקי שלנו אמנם בן שלוש אבל מרגיש כמו משהו שמתקרב יותר לגיל שש או שבע".

 

לא רחוק משם, באזור התעשייה של קצרין, פועלת "מזקקת רמת הגולן". את המזקקה הקים דוד ציבל שעבד כאיש נדל"ן במונטריאול ועסק בייצור וויסקי כתחביב. את הוויסקי הראשון זיקקו במזקקה גם בשנת 2014 והכניסו לחביות יין שקיבלו מהיקב השכן, יקב רמת הגולן.

 

כרגע מוכרת המזקקה את סדרת "גולני", וויסקי שעשוי מחציתו מחיטה ומחציתו שעורה. לקראת סוף השנה, מבטיח ציבל, ישיקו גם הם את סינגל מאלט.

 

גם השקעה טובה

 

"וויסקי נחשב לאחת ההשקעות הטובות ב4־5 שנים האחרונות, אנשים שמתעסקים באספנות ומסחר בוויסקי יכולים ממש להתפרנס מזה", מוסיף רן דור חי מה"וויסקי בר מוזיאון" במתחם שרונה בתל אביב. רן לטוביץ', אחד מאספני הוויסקי הרציניים בארץ, מסכים: "אם אתה יודע מה לקנות ואיפה לקנות סביר להניח שרק תרוויח". אך לטוביץ' עצמו עצמו פחות מתעניין בוויסקי כהשקעה ויותר כאורח חיים: "אני לא אספן שמנקה את האבק מהבקבוקים", הוא אומר, "אני פותח כמעט כל דבר שאני קונה, ויש לי בבית כ־650 בקבוקי וויסקי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x