$
ספרות

לגעת בגאון: האוטוביוגרפיה של יהורם גאון "עוד אני פוסע - סיפור חיי"

שי פלד החל להאזין ליהורם גאון בגיל 3, התדפק על דלתות בתי הקולנוע כשגיבור התרבות שלו כיכב בהם והיה אורח קבוע מאחורי הקלעים בהופעותיו. כעת יוצאת לאור אוטוביוגרפיה שכתב איתו, שבה מספר הזמר בגלוי על התפקידים הגדולים, הנשים בחייו וגם על הנפילה הכלכלית

מאיה נחום שחל 08:1126.04.17

אחד מזיכרונות הילדות הראשונים של שי פלד, מגיל 3, הוא ששמע את השיר "יש מקום" של יהורם גאון מתנגן בבית. השיר הזה הצית בו משהו, והוא החל להאזין בקביעות לאלבומיו ולמד את המילים בעל פה. "תקליטי הילדים לא עניינו אותי בכלל, רציתי לשמוע רק את זה שוב ושוב, ולאט לאט אוסף התקליטים הלך וגדל".

 

עם השנים הפך פלד מעריץ של ממש. "אני זוכר שהטלוויזיה בבית התקלקלה בדיוק כששודר הפרק הראשון של 'קרובים קרובים' ועליתי לשכנים לצפות; וכשהסרט 'כביש ללא מוצא', שנאסר לצפייה לילדים, יצא לקולנוע, הלכתי לשם והתחננתי לסדרן שיכניס אותי. בהופעות הייתי ניגש אליו מאחורי הקלעים בביישנות ומצטלם איתו".

שי פלד. כתב עם יהורם גאון את ספרו האוטוביוגרפי שי פלד. כתב עם יהורם גאון את ספרו האוטוביוגרפי צילום: אוראל כהן

 

מה שפלד לא דמיין בחלומות הכי פרועים שלו הוא שכמה עשורים לאחר מכן הוא יכתוב עם גאון את האוטוביוגרפיה שלו "עוד אני פוסע - סיפור חיי", שרואה אור בימים אלה
כריכת הספר כריכת הספר
בהוצאת ידיעות ספרים. החברות שנרקמה בין השניים נולדה במקרה לפני עשור, כשפלד כתב בפורום האתר של גאון שהוא מאוכזב מהבחירות האמנותיות - כמו השיפוט בתוכנית הריאליטי "הדבר הגדול הבא" - של האורים והתומים שלו בנושא תרבות. גאון ענה שהוא לוקח את הדברים לתשומת לבו וחש שמדובר ב"פצעי אוהב". מאותו הרגע החלו השניים להתכתב, לשוחח בטלפון ולהיפגש. "מה שמאוד מעניין הוא השינוי ביחס של בני גילי ליהורם. בצעירותם הוא נתפס בעיניהם כמיושן וכזמר של דור ההורים שלהם, והיום הם נוהרים להופעות שלו".

יהורם גאון, מתוך הסרט קזבלן יהורם גאון, מתוך הסרט קזבלן

 

פלד (44), נשוי ואב לשלושה, מצוי שנים בלב העשייה התרבותית בתחום יחסי הציבור בישראל, בין השאר לתיאטרונים החאן וגשר ולקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה. בימים אלה הוא החל עבודתו במערך הדוברות של תאגיד השידור כאן. לפני חמש שנים הגיעה לידיו הביוגרפיה של דיוויד בואי, ותוך כדי קריאה הוא תהה מדוע לא נכתבות ביוגרפיות על זמרים ישראלים. "חשוב מאוד שייכתבו ספרים על אמנים ותקופות שונות במוזיקה הישראלית. יש כל כך הרבה ספרים על פוליטיקאים וגנרלים, אבל על אנשי התרבות שהפכו את הייאוש בישראל ליותר נוח אין. שוחחתי עם חברי העיתונאי יונתן גת והוא אמר לי: למה שלא תציע ליהורם לכתוב את הביוגרפיה שלו? תהיתי אם הוא יסכים שמישהו שלא כתב ספר מעולם יתעד את סיפור חייו, אך כשנפגשתי איתו הוא אמר מיד 'רעיון מצוין, בוא נלך על זה'".

 

השניים יצאו למסע משותף של ארבע שנים. פלד אסף חומרים מארכיונים, ראיין משפחה וחברים ושאל את גאון את השאלות הכי אישיות, שלהן ענה בפתיחות יוצאת דופן. "המטרה היתה שיהורם לא ידבר על ירושלים וארץ ישראל, אלא על חייו. דרך זה מובא הסיפור של התרבות הישראלית ב־60 השנים האחרונות".

אריק איינשטיין ז"ל אריק איינשטיין ז"ל צילום: אלעד גרשגורן

 

גאון (78), חתן פרס ישראל ואחד מנכסי צאן הברזל של התרבות הישראלית, החל את דרכו על הבמה בגיל 7 בירושלים, כשגילם את הכהן הגדול בהצגת בית הספר. בהמשך הוא שירת בלהקת הנח"ל, היה חבר בתרנגולים ובשלישיית גשר הירקון, הוציא עשרות אלבומים, גילם את קזבלן בתיאטרון ובקולנוע. בשבוע הבא הוא ידליק משואה בטקס יום העצמאות ה־69.

 

קטטה עם עבריינים והיריבות עם איינשטיין

 

העובדה שהיה רווק עד גיל 38 וזמר פופולרי הפכה את גאון לגבר מבוקש, ובספר הוא מדבר בגלוי על הנשים בחייו, בהן פייר אנג'לי ששיחקה לצדו ב"כל ממזר מלך", נורית מקובר, לימים נורית גפן, שממנה נפרד כיוון שאמו אמרה לו שהיא לא תצליח להביא ילדים כי יש לה בעיות גב, וגרושתו אורנה גאון (גולדפרב), שלה נישא כשהיתה רק בת 17.

 

חייו של גאון רצופים אנקדוטות משעשעות ומפתיעות - מהעובדה שהגיע לארץ מארה"ב במיוחד כדי לגלם את קזבלן, אבל גילה להפתעתו שמדובר רק באודישן; דרך תגרה בבית קפה עם עבריינים שהאשימו אותו שקיבל שירים משמוליק קראוס (מה שמעולם לא קרה) אבל כשהיה בכלא זנח אותו; ועד הליהוק הגדול שבו זכה לגמרי במקרה: ב'מבצע יונתן' הוא בכלל היה אמור לגלם את דן שומרון, אבל בשל התנגדות שאסי דיין, בנו של משה דיין, יגלם את יוני נתניהו, קיבל גאון את התפקיד.

 

גאון גם מזים בספר את השמועה בדבר יריבותו עם אריק איינשטיין. "בלהקת הנח"ל אריק אמר פעם לבמאי 'ממילא אתה נותן לו את כל התפקידים, תן לו גם את זה'. אבל חוץ מזה לא היה שום סיפור. אחר כך הם התיידדו והיו חברים בשלישיית גשר הירקון, אלא שדרכיהם נפרדו. אריק הלך לרוק ואימץ את יוני רכטר ושלום חנוך, והוא הלך עם וילנסקי, דובי זלצר, תלמה אליגון ונעמי שמר". לקראת יום ההולדת ה־75 של איינשטיין וה־74 של גאון יזם פלד באמצעות העיתונאי רז שכניק ראיון עם השניים ואיינשטיין כבר נתן את הסכמתו. אלא שהוא נפטר בפתאומיות לפני שהתוכנית יצאה לפועל.

 

"עוד נקודה בחייו, שממנה הוא ממשיך הלאה"

 

גאון לא חוסך מקוראיו גם את הרגעים הפחות זוהרים בחייו. אחד מהם הוא הנפילה הכלכלית שלו בסוף שנות השמונים, כשהיה מפיק שותף בהעלאה המחודשת של המחזמר "קזבלן", הפקה שנקלעה לחובות ולא החזירה את ההשקעה. "הוא מצטער מאוד על מה שקרה שם. מה שהעלה אותו וגם הפיל אותו במידה מסוימת הוא 'קזבלן'. כוכבו דעך והתדמית שלו נפגעה מאוד". פרויקט נוסף שפחות הצליח הוא הסרט על ילדותו משכונת בית הכרם "אני ירושלמי" שביים והפיק ב־1971 עם אחיו בני ויגאל. אף שהוליד להיטים כמו "הנני כאן" הסרט נכשל וגרם לסכסוך בין האחים.

 

מה הכי משך אותך בכתיבה על גאון?

"הפרקים של הילדות מעניינים, אבל הם רק ההקדמה לדבר המרכזי שהוא תחילת דרכו כאמן, ואת זה כתבתי בשקיקה וצמא אדיר. לכמה אנשים יש הזדמנות לשבת עם האמן הכי אהוב עליהם, לשמוע את סיפור חייו ולשאול מה שהם רוצים? הספר 'עוד אני פוסע' הוא עוד נקודה בדרך של יהורם, שממנה הוא ממשיך הלאה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x