$
מוזיקה

אפריקן גרוב: חברי להקת הפסיכדליה BCUC מגיעים מאפריקה לתל אביב

"אנחנו משלבים מוזיקה שבטית, שירי כנסיות ורוקנ'רול", מספרים חברי הלהקה, שתופיע עם תמיר מוסקט וגלעד כהנא בתל אביב

אלעד בילו 10:2618.01.17

"אנחנו רואים את עצמנו כקול של האנשים בשוליים מרחבי העולם, שסווטו הוא המחנה הראשי שלהם", כותבים חברי להקת BCUC הדרום־אפריקאית בריאיון אימייל. הלהקה תגיע לארץ בסוף השבוע לקחת חלק ב"Africa Hotel", מפגשי פסגה אפריקאי־ישראלי של מוזיקה, אמנות ואוכל שיתקיימו בשישי ושבת הקרובים. "יש לנו חובה שלא לנתק את המוזיקה מההקשר החברתי והפוליטי שלה", הם מסבירים. "יש לנו מחויבות לאופן שבו דרום אפריקה נתפסת ברחבי העולם. אנחנו צריכים להמשיך לעצב את הנרטיב הלאומי, במיוחד בעידן שאחרי מנדלה. אנחנו הקול של דרום אפריקה".

 

הם יוצרים מוזיקה בהשראת המקום שממנו הם באים, סווטו הסמוכה ליוהנסבורג, שהיתה מקבץ של עיירות עוני שהוקמו לאורך השנים כריכוז העירוני הגדול ביותר של שחורים במדינה. בימי האפרטהייד גדלו בה מתנגדי המשטר, וסווטו שהפכה בינתיים לעיר, תמיד היתה זירת התנגשויות בין השלטון הלבן למתנגדים השחורים.

 

להקת BCUC. מוזיקאים ומסעדנים להקת BCUC. מוזיקאים ומסעדנים צילום: Tse'llso Monaheng

 

מוזיקה ילידית ורוקנ'רול

 

הם שבעה נגנים שיוצרים מקצבים ברוח אבותיהם המשקפים את זהותם ולא מפחדים ממסרים פוליטיים על המציאות הקשה בדרום אפריקה. המוזיקה שלהם מאוד "דרום־אפריקאית", והכלים שלהם, כלי הקשה ותופים, אמנם עשויים מחומרים מודרניים אבל יש להם שורשים אפריקאיים עמוקים. הם מנגנים פסיכדליה אפריקאית, ומסבירים אותה כ"סגנון שרוקח את הצלילים והמקצבים שלא מצייתים לתפיסת זמן או הגדרה. המוזיקה שלנו מורכבת משורה של סגנונות מודרניים ומסורתיים, אבל ההשפעות שלנו הן ממוזיקה ילידית שלא מוכרת במיינסטריים. אנחנו שרים מנגינות עתיקות שמקורן בדרום אפריקה, שירים שבטיים שנהגו לשיר מסביב למדורה ושירי כנסיות". את כל זה הם משלבים עם "שחייה חופשית במרחב המוזיקלי שלנו ועם אג'נדה של פשוט רוקנ'רול".

 

הם מופיעים בכל העולם, "מנסים להיות שגרירים של המוזיקה הדרום־אפריקאית בכל מקום שבו כף רגלנו דורכת", הם מספרים. "כל אחד מאיתנו מביא תרבות וסיפור שונים מסווטו, כך שלמרות הקושי יש גם הרבה עניין עבורנו, להיות להקה שמצליחה להכיל במקום אחד את כל הסיפור של העיר שלנו". אגב העיר שלהם, יחד מחזיקים החברים גם מסעדת פועלים בסווטו. "המסעדה היא גם חדר החזרות", הם צוחקים ברצינות, "ויש פעמים שאנחנו אפילו מופיעים שם. יש לנו תשוקה למוזיקה וגם לאוכל, ולפעמים אנחנו אוהבים לשלב בין השניים, להאכיל את אנשי סווטו אבל גם לנגן ברחבי העולם. אבל המוזיקה היא עבורנו מקור הפרנסה העיקרי".

 

רביד כחלני. ישתתף רביד כחלני. ישתתף צילום: זוהר רון

 

אנרגיות של שירת נשמה

 

לארץ יגיעו במסגרת התערוכה "בנוגע לאפריקה: אמנות עכשווית ואפרו־פוטוריזם" המוצגת במוזיאון תל אביב לאמנות, ליומיים של מפגשים עם מוזיקאים הפועלים באפריקה ובישראל ומופעים של מוזיקה אפריקאית של מיטב האמנים מדרום אפריקה ואתיופיה בשיתוף אמנים ישראלים. בהופעתם יארחו את הצמד "לא כוחות" — תמיר מוסקט וגלעד כהנא.

 

עוד בליינאפ Fendika Cliub, להקה אתיופית מאדיס אבבה שתארח את רביד כחלני, מנהיג ההרכב ימן בלוז שעושה מוזיקה תימנית שורשית על רקע סול ובלוז שורשי. כחלני מספר שכולם מושפעים מכולם, והוא מאוד מאמין בשירת נשמה. "כשבן אדם ממיסיסיפי מנגן על הגיטרה ושר בלוז או תימני שר את התפילה שלו או אפריקאי שר את הקצב שלו, זה מבחינתי אותה שירת נשמה, יש לזה את אותה אנרגיה ואותו כוח וזה בא מאותו מקום".

שישי ושבת הקרובים, ב־14:00 והחל מ־18:00 בהתאמה, באברהם הוסטל ובמוזיאון תל אביב.

 

להקת BCUC. מוזיקאים ומסעדנים צילומים: Tse'llso Monaheng, זוהר רון
בטל שלח
    לכל התגובות
    x