$
פנאי

בואו נדבר על זה

מרכז ההרצאות טוקהאוס, שייפתח בשבוע הבא בנמל תל אביב, שואף לרכז את TED, פצ'ה קוצ'ה ומדע על הבר במקום אחד. יוזמיו כבר מכנים אותו "זאפה להרצאות"

מאיה נחום שחל 08:3710.02.16

אילן דה פריס ואיילת הראל, שני שועלי טלוויזיה וקולנוע ותיקים, הסתערו על שוק ההרצאות הצובר תאוצה והקימו את טוקהאוס — מרכז חדש להרצאות הממוקם בביתן 12 בנמל תל אביב, מרחק פסיעה מגדת הירקון, שמשלב במתחמו גם מסעדה ובר. "הרעיון התחיל מתוך הצריכה ההולכת וגוברת של תוכן, ידע והעשרה בכל התחומים בעולם ובארץ כמו TED, מדע על הבר, פצ'ה קוצ'ה, קתדרה", מספרת הראל. "רצינו ליצור מקום שהוא בית לכל העולם הזה, לרכז את הכל למקום אחד ולספק חוויית בילוי עם ערך מוסף. אמרנו לעצמנו, 'בואו נעשה זאפה להרצאות, בואו נארוז את זה אחרת'".

 

שוברים את ההיררכיה

 

2 מיליון השקלים שהושקעו בטוקהאוס הגיעו ברובם מכיסם של הראל ודה פריס, והשאר ברובו ממשקיע פרטי ומחברת ביוטסט של הראל תודר. האווירה והעיצוב המוקפד של המקום, שעוצב על ידי ניר רן, אכן מזכירים יותר מועדון מוזיקה ואירועים מאשר אולם הרצאות — הישיבה סביב שולחנות בר, התפריט שיוגש מבית היוצר של מסעדת רוקח והשפיות יהלומה לוי ועינב ברמן, והבר שעליו אחראי גל שור, הבעלים של האילקה בר. במרץ ייפתח בר על רחבת הדק החיצונית שתהווה מקום בילוי בפני עצמו.

 

אילן דה פריס ואיילת הראל אילן דה פריס ואיילת הראל צילום: אוראל כהן

 

"בשנים האחרונות ישנה התפתחות ופופולריזציה של הרבה מאוד תכנים בתחומים שונים, בעיקר בהשפעתו של האינטרנט", אומר דה פריס. "אפילו בתחום המדעים המדויקים יש התפתחות מאוד גדולה כי יש התפוצצות עצומה של ידע, וככל שהשנים עוברות האנשים והמרצים עצמם, בעלי הידע, רוצים לצאת מתוך המסגרות הקפואות והמסורתיות שלהם, ולקיים דיאלוג ושיח עם הציבור באופן לא פורמלי. זו תופעה נהדרת ומרנינה. אנחנו חושבים שזו יוזמה חשובה בעיקר בחברה הישראלית, שמצד אחד נפתחת וקורים בה דברים מרתקים ומעניינים, ומצד שני יש כל כך הרבה קבוצות שרק נסגרות לתוך עצמן. מתוך העולם היהודי־חרדי, למשל, יש אנשים שמאוד מחפשים את הבמה והקשר לציבורים שונים, ולא רק מתוך רצון להטיף או לחנך או לגייס, ואנחנו רוצים לתת להם במה לפרוץ ולהגיע לכמה שיותר קהלים".

 

"כל הישיבה הזו שאוכלים ושותים שוברת את ההיררכיה, זה משהו יותר פמיליארי", מוסיפה הראל. "אנשים רוצים ללמוד על הרבה תחומים, ומחפשים שמישהו יאצור את הידע הזה ויספר להם סיפור. מהבחינה הזו זה לא שונה מכל עשייה תוכנית".

 

חזרה לתוכן איכותי

 

"אנחנו מפרמטים את ההרצאות באופן אקטיבי עם דגש והקפדה על הצד הוויזואלי, שלא יהיה משעמם", אומרת הראל בתשובה לשאלה מה הם מביאים עמם מעולם הטלוויזיה והקולנוע — שכן השניים מפיקי קולנוע, והיו בכירים בזכיינית טלעד ואחראים בין היתר על יצירת תוכנית הטלוויזיה "עובדה". "השאיפה היא לייצר סטנדרטיזציה שהוויזואליה לא פחות חשובה מהתוכן עצמו. אמנם אין מה להשוות את העוצמה שיש לטלוויזיה לעומת התעסקות ב־150 איש, אבל הפקה זו הפקה".

 

"זה אחר מהרבה בחינות, אבל זה גם דומה, כי בסופו של דבר בטלוויזיה אתה עובד בעיקר מול קהל", מוסיף דה פריס. "הטלוויזיה שאנחנו היינו מעורבים בה בעשייה שלנו, בעיקר בעשור הראשון של ערוץ 2, היא טלוויזיה איכותית — אז זה לייצר איכויות של שיחים מרתקים וטובים ויש בזה הרבה אתגרים".

 

את אקורד הפתיחה של טוקהאוס תספק הסופרת והעיתונאית ענת לב אדלר, מחברת רב־המכר "כותבת ומוחקת אהבה", שתדבר על אהבה, תאווה וסוד הזוגיות ארוכת השנים (14 בפברואר ב־20:30). בהמשך תתקיימנה סדרות על תולדות הרוק בהשתתפות ד"ר דיוויד גרייבס, יואב קוטנר, שרון מולדבי, קובי מידן ובועז כהן; סדרה על בודהיזם; ד"ר שמעון אזולאי ישוחח עם פילוסופים; דניאל זילברשטיין על ה־NBA; ערב הרצאות "פמיניזם לא מערבי" לרגל יום האשה הבינלאומי ועוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x