$
פנאי

"המתמטיקה מאפשרת עדינות ודייקנות"

הקשר בין אוריגמי להפריה מלאכותית עובר ברוברט לאנג, פזיקאי ואמן שחיבר אלגוריתם מיוחד לקיפול

רעות ברנע 09:5726.04.15

אם חשבתם שאתם יודעים מה זה אוריגמי כי למדתם לקפל אונייה או מטוס - חשבו שוב. מתברר שמלאכת קיפולי הנייר יכולה להיות גם מדע של ממש, וזאת הודות לנוסחאות מתמטיות שמאפשרות קיפולים מסובכים הרבה יותר.

 

בתערוכת הנייר הבינלאומית שמוצגת בימים אלה במוזיאון יפו לעתיקות (עד 30 באוגוסט, טיילת מפרץ שלמה 10, 35 שקל) תמצאו בין השאר גם אוריגמי של צפרדע. לכאורה, זוהי רק צפרדע מקיפולי נייר, אבל הצפרדע הזאת נוצרה בעזרת אלגוריתם שעל פיתוחו אמון רוברט ג' לאנג - פיזיקאי לייזר מהמובילים בעולם ואמן אוריגמי.

 

"העניין שלי באוריגמי התחיל בגיל שש", מספר לאנג (54). "כבר בקולג' התחלתי להשתמש בנוסחאות מתמטיות לטובת הקיפולים, אבל רק בתום הלימודים פיתחתי את התוכנה שמחשבת את חלוקת שטח הנייר לפי הצורה שברצונך ליצור. הטכניקה כולה מבוססת על Circle packing - צורות מעגליות שנוצרות על הנייר לאחר שמקפלים אותו קיפול ראשוני, ולפיהן עושים את הקיפול הסופי".

 

רוברט לאנג. התחיל לקפל בגיל שש רוברט לאנג. התחיל לקפל בגיל שש

 

למה זה נחוץ בעצם?

"הרעיון הבסיסי הוא לקפל יצירות שלמות מנייר אחד, ללא הצורך לגזור או לחלק אותו. הבנתי שהעקרונות המתמטיים הבסיסיים יאפשרו לי ליצור יצירות אמנות שאני לא יכול לקפל באופן אינטואיטיבי. זה כוח המתמטיקה - אפשר להשתמש בה ככלי בהרבה תחומים שאנחנו לא חושבים עליהם".

 

איך זה בא לידי ביטוי בתוצאה?

"זה מאפשר ליצור חלקים הרבה יותר קטנים ומדויקים, כמו למשל מחושים או רגליים דקיקות של חרקים. אם אתה רוצה להביא לידי ביטוי את השבריריות שבבעל החיים שאתה מפסל באוריגמי, ללא הטכניקה הזאת זה כמעט בלתי אפשרי. הנוסחה המתמטית מאפשרת ליצור ולדייק את העדינות והיופי שבמושא הקיפול".

 

יצירות אוריגמי שמבוססות על האלגוריתם של לאנג. הצפרדע מוצגת במוזיאון יפו יצירות אוריגמי שמבוססות על האלגוריתם של לאנג. הצפרדע מוצגת במוזיאון יפו

 

זה הופך את עבודתם של אמני האוריגמי לקלה יותר?

"מצד אחד כן, כי התוכנה מאוד עוזרת בעבודה, ומצד אחר זה הופך אותה לקשה יותר, מפני שהאפשרויות בלתי מוגבלות. זה כמו בימי האדם הקדמון: אנשים התחילו לצייר על ידי יריקה של פיגמנטים על קיר המערה. באיזשהו שלב מישהו המציא את המברשת, מה שהרחיב את האפשרויות והפך את מלאכת הציור למורכבת יותר".

 

הטכניקה של לאנג זלגה במשך השנים גם לתחומי חיים אחרים. בין הפרויקטים המשמעותיים שבהם לקח חלק היו פיתוח קיפול בטיחותי בכריות אוויר במכונית, ועדשת טלסקופ מתקפלת בקוטר 100 מטר עבור משרד האנרגיה האמריקאי. "האלגוריתם מראה איך חומרים מתקפלים", הוא מסביר, "הודות למודלים וטכניקות של אוריגמי פיתחו כבר גם סטנטים ללב ומכשירים שלוקחים חלק בתהליכי הפריה מלאכותית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x