$
פנאי

ביקורת ספר: "כותרת משנה", ארנסט המינגוויי

האיש הוא מגדולי הכותבים אי פעם, וכל שנותר למבקר הוא להיתלות בשולי אדרתו הגדולה ולקוות שאולי יצליח לכתוב רק קצת כמוהו

מיכל פלד-פליישר 10:0704.09.14

אסופת מאמרים שכתב המינגוויי ופורסמו בעיתונים שונים בעולם.

 

דבר המבקרת: קצת קשה, שלא לומר מגוחך, לכתוב ביקורת על ארנסט המינגוויי. האיש הוא מגדולי הכותבים אי פעם, וכל שנותר למבקר הוא להיתלות בשולי אדרתו הגדולה ולקוות שאולי יצליח לכתוב רק קצת כמוהו. לכן מבחינת הכתיבה גם "כותרת משנה", אף שהוא כולל מאמרים מוקדמים למדי, מתפוצץ מכישרון חד־פעמי.

 

הספר "כותרת משנה" של ארנסט המינגווי הספר "כותרת משנה" של ארנסט המינגווי

 

המינגוויי החל את דרכו כעיתונאי ונהג להפריד בין כתיבתו העיתונאית לזו הספרותית, שהיה משייף שוב ושוב. הכתיבה הספרותית שלו היא מה שמכונה "רזה ושרירית" - נטולת שומן כמעט, מודעת ומהודקת עד שלמות. הכתיבה העיתונאית פרועה ונינוחה יותר, זורמת כמעט כמו שטף תודעה ומפגינה זוויות הסתכלות מקוריות ומעניינות על העולם. המינגוויי כותב גם על עצמו ("כתבכם"), והנימה לרוב משועשעת, הרפתקנית וסקרנית. באחד הקטעים ("עיטורי מלחמה למכירה"), למשל, הוא מנסה למכור עיטורים שקיבל במלחמת העולם הראשונה, ומגלה שאין להם שוק. מלבד דיווח עיתונאי יש פה, כמובן, אמירה על גבורה במלחמה בחיי היומיום.

 

המאמר המוצלח בספר, בעיניי, הוא "מונולוג למאסטרו: מכתב מלב הים", שבו המינגוויי מתראיין כביכול עבור טיפוס מוזר שהופיע על סף דלתו. הוא פורס את משנת הכתיבה שלו, והיא מרתקת הן לקוראים והן לכותבים. בעיניי המאמר הזה שווה את קניית הספר כולו.

 

אם יש בספר פגם הרי שהוא טכני: המינגוויי כותב על אירועים היסטוריים, אך עורכי ההוצאה לא טרחו להסביר עליהם קצת. הערות המתרגמת (רחל פן) מתמקדות בעיקר באישים, אך הן אינן מספיקות להבנת ההקשר. כך נוצר מעין משחק ניחושים בין הספר לקורא: מדוע המינגוויי קורא לארה"ב שלא להשתתף במלחמה באירופה? מדוע הוא כועס על מוסוליני? הבהרות קצרות היו יכולות להקל על הקורא ולהשכיל אותו.

ציטוט למזכרת: "אף אחד לא מנצח במלחמה מודרנית, משום שנלחמים בה עד לנקודה שבה כולם חייבים להפסיד" (ידיעות ספרים ופן, 456 עמודים).

 

› שורה תחתונה: המינגוויי זה המינגוויי ואין בלתו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x