$
אמנות ועיצוב

שמחות קטנות ומעוצבות

אחרי שהפך את המשטחים התעשייתיים מעץ לסדרה מצליחה של תחתיות לכוסות וללהיט עולמי, דורון אנדרה הדר, מעצב ישראלי שחי בברצלונה, ממשיך לחפש את העניין והשעשוע בגרסאות מוקטנות של חפצים יומיומיים

יעל סובינסקי, ברצלונה 10:1718.03.14

תחתיות לשתייה בצורת משטחים תעשייתיים, קונטיינרים מוקטנים המשמשים לאחסון וכמעמד לכלי כתיבה או מלחייה ופלפלייה בצורת קונוסים לעבודות בכביש - כל מי שיבקר באחת מחנויות העיצוב הגדולות בארץ יתקשה לפספס את המוצרים של סטודיו Labyrinth, שהתחילו להימכר כמתנות לחג בראש השנה האחרון והפכו פופולריים במיוחד בזכות ההומור והפשטות שבהם.

מאחורי המוצרים היומיומיים שהוקטנו למידות שמאפשרות להכניסם לתיק עומד המעצב דורון אנדרה הדר (35), ישראלי שחי ועובד בברצלונה, ספרד. את הדר אני פוגשת ביום שישי, בשעות הצהריים המוקדמות, בסטודיו שלו בשכונת גרסיה הרגועה, המלאה בחנויות ובחללי סטודיו לעיצוב. העסקים סוגרים את דלתותיהם בזה אחר זה לקראת הסייסטה היומית, ושותפיו של הדר לחלל העבודה מברכים אותו לשלום כשהם יוצאים מהסטודיו ומפליגים אל חופשת סוף השבוע.

 

המוצרים שעיצב הדר. מאז 2011 משיק מוצר חדש בכל שנה המוצרים שעיצב הדר. מאז 2011 משיק מוצר חדש בכל שנה צילום: דוידה פלגריני

 

ממשבר יצא מתוק

 

הדר, מצדו, ממשיך לעבוד. "הגעתי לפה בגלל סיפור אהבה, והחלטתי להישאר כי התאהבתי באנשים ובקלילות שלהם", הוא אומר. "מנגד, לפעמים אני מרגיש כאילו אני עובד באתר נופש". לברצלונה הוא עבר לפני חמש שנים, לאחר שסיים את לימודי העיצוב בבצלאל, שבמסגרתם יצא לחילופי סטודנטים במדריד והתמחה בסטודיו מקומי. כשהחליט לעבור לספרד, החל המשבר הכלכלי. "אחרי שניסיתי למצוא עבודה בכל עיר אפשרית בספרד, הבנתי שאני צריך לשנות גישה ולקפוץ ישר למים", הוא אומר. "הגעתי לברצלונה עם עוד שני חברים ופתחנו סטודיו משותף בלי לדעת ממש מה אנחנו הולכים לעשות".

 

את ההבדלים בין מדריד וברצלונה הוא מקביל בעדינות להבדלים בין ירושלים לתל אביב: "מדריד קלאסית יותר, ספרדית יותר, ואין בה חוף ים, וברצלונה מודרנית יותר, קוסמופוליטית ואירופית. יש בעיר המון חללי סטודיו לעיצוב ולאמנות, ואזורים רבים בה עשירים בתחום היצירה, כמו זה שהסטודיו שלנו נמצא בו".

 

דורון אנדרה הדר. "כבר יצא לי שלוח דרך האתר מוצרים למדינות ערב" דורון אנדרה הדר. "כבר יצא לי שלוח דרך האתר מוצרים למדינות ערב" צילום: דוידה פלגריני

 

המשבר הכלכלי, הוא מספר, גורם לספרדים לרכוש פחות, אולם נושא בחובו גם פן חיובי. "אחת התוצאות שלו היא co-working. לאנשים פה אין כסף לשלם את שכר הדירה, וכדי להחזיק את הראש מעל המים הם חולקים סטודיו", אומר הדר. "התוצאה לא רעה בכלל - אנשים מכל מיני תחומים, נטוורקינג וכדומה, עובדים יחד. לסטודיו שלי הכנסתי עוד כמה מעצבים וצלם, וזה מאפשר לנו לעשות דברים זה בשביל זה או לעבוד יחד ובמקביל לחסוך בעלויות".

 

המוצר המפורסם והנמכר ביותר של הדר, המשטחים המוקטנים שהפכו לתחתיות לשתייה, נולד ב־2010 והפך במהרה ללהיט עולמי. "אני אוהב מאוד מיניאטורות, להקטין דברים מעבר למידות המוכרות שלהם, כמו עליסה בארץ הפלאות", הוא מסביר.

 

מאות אלפי יחידות

 

"המשטחים הם חפץ שאנחנו מכירים מילדות", מספר הדר על המוצר המפורסם ביותר שלו, "אפשר למצוא אותם בכל מקום. היינו שורפים אותם במדורות ל"ג בעומר והיום הם פופולריים בכל הקשור למיחזור. פתאום חשבתי להקטין את המשטח, וישר לקחתי עץ שמשמש לבניית טיסנים, בניתי אב־טיפוס והראיתי לחברים. כשיצאנו לשבת בבר בעיר, שמתי את האב־טיפוס על השולחן, הנחתי עליו את הבירה וכולם התלהבו וביקשו שאעשה להם משטח כזה".

 

חודש לאחר מכן הוצג המשטח בתערוכה של המגזין "Design Boom" במסגרת יריד העיצוב של ולנסיה, ומעט אחר כך הוא כבר עלה לחנות המקוונת של המגזין, ושם הפך להצלחה מסחררת.

 

"באופן אירוני, בדיוק ביום שבו עברתי תאונת אופניים שגרמה לי להיות מרותק למיטה במשך זמן רב התחלנו לקבל מאות ואלפי הזמנות מרחבי העולם, מחנויות, מחברות ומאנשים פרטיים. לא יכולתי לייצר עוד את המשטחים בסטודיו ונאלצתי להעביר את הייצור למפעלים בחו"ל, בהתחלה בסין ואחר כך בפולין ובלטביה. זה המוצר הכי מצליח של הסטודיו, מכרנו מאות אלפי יחידות ממנו. היופי בו הוא שהוא גורם גם למי שלא משתמש בתחתיות לכוסות לחשוב על המוצר הזה מחדש, לקנות אותו".

 

המוצר הבא של הדר נולד בעקבות שיתוף פעולה שלו עם הקניינית של חנויות המוזיאון של MACBA (המוזיאון לאמנות עכשווית של ברצלונה) ושל לה סנטרל, רשת חנויות עיצוב פופולרית בספרד. "היא עברה ליד הסטודיו, ראתה את המשטחים בחלון הראווה ונכנסה", הוא מספר. "ככה נוצרו ה־Inbox, קונטיינרים מוקטנים מעץ, כמו אלה שמשמשים להעברת יצירות אמנות, שעליהם חותמות של מוזיאונים גדולים בספרד או של הסטודיו".

 

שגרה משעשעת

 

בקטלוג הסטודיו של הדר מופיע סמל אזהרה ותחתיו הכיתוב "זהירות, מותר לחייך!", משפט שאולי מתמצת בצורה הטובה ביותר את האג'נדה שלו: להפוך את חפצי היום־יום למשעשעים. "אני לא מנסה להמציא את הגלגל מחדש", הוא אומר. "אני מעדיף לבחור מוצרים שיש בהם עניין ופונקציה ולהפוך אותם למעניינים ומצחיקים יותר".

 

כך, הוא מספר, נולדו גם המלחייה והפלפלייה שצורתם קונוסים לעבודות בכביש, שעוצבו בהשראת האייקון של נגן המדיה VLC player והמוצר החדש ביותר Drain spot, כלי שנוצר בהשראת פתחי ניקוז ונועד לאחסן או להחזיק חפצים. מאז 2011 הוא משיק בכל שנה מוצר חדש בעיצובו ביריד העיצוב של "Design Boom" בטוקיו.

 

מוצרי הסטודיו נמכרים, בין היתר, במערב אירופה, בישראל (שבה התחיל להיות משווק לפני כמה חודשים), בארצות הברית, בקנדה, במדינות באסיה כמו יפן, מלזיה וסינגפור וגם במדינות מפתיעות יותר. "כבר יצא לי לשלוח דרך האתר מוצרים למדינות ערב", מספר הדר, "מצחיק אותי לחשוב שהמשטחים שעיצבתי נמצאים על השולחן של מישהו בערב הסעודית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x