$
אלכוהול

חדשות האלכוהול: תופסים טרמפ

לאירופים יש מסורת ארוכה של בישול בירות כבדות, מתובלות ועשירות באלכוהול במיוחד לחג המולד. שלוש מהן ניתן להשיג גם בישראל במהדורות מוגבלות

גלי וולוצקי 10:0911.12.13

גם בחורף סביר יחסית כשלנו נחמד לאמץ מסורות של ארצות קרות וגשומות יותר, במיוחד אם החגיגות האלה כוללות בירות משובחות ומעניינות. בירות מיוחדות לחג המולד הן מסורת בת מאות שנים באירופה, בעיקר בבלגיה שבה כמעט כל מבשלה מוציאה גרסה חגיגית משלה. גם בבריטניה, אוסטריה וגרמניה נמכרות בירות חג, הממותגות על פי רוב כבירות חורפיות עונתיות.

 

בירות הכריסמס הן כבדות יותר, עשירות יותר, ובדרך כלל גם מתובלות בתבלינים מחממים כמו גרעיני כוסברה, ציפורן וג'ינג'ר. רמת האלכוהול בהן גבוהה במיוחד וטעמיהן מורכבים ומרתקים. הן תמיד מיוצרות כמה חודשים לפני מועד השתייה המתוכנן, ולפעמים אפילו שנה לפני הצריכה, ומיושנות במבשלות לפני הביקבוק - מה שמעניק להן אופי עגול ומלא יותר ומאחד את טעמיהן.

 

בירות כבדות. סמיקלאוס של אגנברג (מימין), סן ברנרדוס כריסמס ונייס שוף, מבשלת ד'אשוף בירות כבדות. סמיקלאוס של אגנברג (מימין), סן ברנרדוס כריסמס ונייס שוף, מבשלת ד'אשוף

 

השנה הגיעו לארץ שלוש גרסאות של בירות כריסמס, הנמכרות במהדורות מוגבלות ובנקודות מכירה מועטות:

 

1. סמיקלאוס של אגנברג:

מדי 6 בדצמבר מתאספים בטירת אגנברג שבדרום־מזרח אוסטריה תושבי האזור ואורחים, לחגיגה של בישול בירת החג. הבירה הזאת, שמבושלת במהלך יום אחד בלבד, מתיישנת במבשלה במשך שנה תמימה, ורק לאחר מכן מבוקבקת ונמכרת כבירת חג המולד של המבשלה.

 

זוהי בירת לאגר חזקה במיוחד (14% אלכוהול), שנחשבה עד לפני כמה שנים לחזקה בעולם, וקשה לשתות אותה בלגימות גדולות. החוזק, המתיקות ועושר הטעמים מכתיבים שתייה אטית, והיא נמזגת לכוסות של 200 מ"ל. היא מעורפלת, מתוקה־מרירה, בעלת טעמי טופי ושוקולד, ואפשר ליישן אותה כמעט לנצח. לחובבי הז'אנר מומלץ לקנות כמה בקבוקים ולטעום אותם במהלך השנים הבאות. פרטים: 26–24 שקל לבקבוק 330 מ"ל בחנויות המשקאות. הבירה נמכרת גם בברים, במחיר שנע סביב 50 שקל.

 

2. סן ברנרדוס כריסמס:

אייל בלגי כהה ועשיר, המיוצר מדי שנה באפריל ומיושן למשך כחצי שנה עד הביקבוק. בניגוד לסמיקלאוס, המיוצרת מכשות, לתת, שמרים ומים כפי שמחייבות התקנות הגרמניות, הסן ברנרדוס כריסמס מתובלת בתערובת תבלינים סודית שאפשר לנחש, לפי הטעם, שהיא מכילה ליקריץ, זרעי כוסברה וקליפות הדרים. הבירה חזקה (10%–11% אלכוהול), ומיוצרת במהדורה מוגבלת של אלפי ליטרים בודדים, ומתוכם מיובאים לישראל כ־1,000 בקבוקים בלבד. פרטים: 50–42 שקל לבקבוק 750 מ"ל. הבירה נמכרת גם מהחבית בכמה ברים, ובהם נורמה ג'ין ופורטר אנד סאנס בת"א, מרלה זינגר בפתח תקווה ודרדסבא בבאר שבע.

 

3. נייס שוף, מבשלת ד'אשוף:

חלוצת בירות הכריסמס בארץ היא אייל בלגי כהה, פירותי, עשיר וחזק (10% אלכוהול), המיוצר במבשלה עם אייקון הגמד.

 

היא מיוצרת במהדורה מוגבלת ומתובלת בטעמי תימין, המתחזקים ככל ששותים אותה מאוחר יותר, בקליפות תפוז ובתבלינים סודיים נוספים, שעל פי הריח כוללים ציפורן וקינמון. פרטים: 21–17 שקל לבקבוקי 330 מ"ל, 42–35 שקל לבקבוקי 750 מ"ל בחנויות המשקאות. הבירה תימכר מהחבית מהשבוע הבא בכ־40 פאבים וברים בארץ, בין השאר בסבא ג'פטו בבאר שבע, בצ'ס בירושלים, בשטרן 1 בתל אביב ובגמברינוס באשדוד, ב־35–30 שקל לשליש.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x