• תפריט
אלכוהול

חדשות האלכוהול: הקמפיין לעידוד הריזלינג

תנועה עולמית לשיפור מעמדו של זן הענבים שמקורו בגרמניה, שאין קשר בינו לבין אמרלד ריזלינג המתקתק, הגיעה לישראל, והתוצאה: חגיגות ופסטיבלים

גלי וולוצקי 10:0631.07.13

חובבי יין חדי עין בוודאי כבר הבחינו בגרפיטי האניגמטי I LOVE Riesling, המופיע בשבועות האחרונים על תמרורים ועל קירות ברחבי תל אביב. קמפיין הריזלינג הוא חלק מהתנועה העולמית Summer of Riesling (SOR), שיזמו בעלי בר יין ניו יורקי ב־2008. הם החליטו שאין כמו הזן האירופי המתאפיין בחמיצות גבוהה כדי לצנן את הקיץ, ופצחו בקמפיין גרילה לעידוד צריכתו. מאז התרחבה הפעילות ובכל קיץ משתתפים באירועי הריזלינג מסעדות וברים מיותר מ־30 מדינות בארצות הברית, קנדה, גרמניה ושבדיה.

אבירם כץ, הסומלייה של מסעדת טוטו התל אביבית שעומד מאחורי יבוא הקונספט של חגיגות הריזלינג לישראל, נחשף לתנועת SOR בתערוכת היין באוסטריה בשנה שעברה. "השפה של התנועה התחברה אצלי לשאלה שמעסיקה אותי רבות בשנה האחרונה - מה עושים עם יין? עולם היין בישראל תקוע חמש שנים אחרי עולם הקולינריה והאלכוהול. מסעדות מוציאות תפריטי אוכל יצירתיים, ברים מציעים קוקטיילים מדליקים וצעירים, ורק ביין אנחנו עדיין תקועים בעפיצות, דומדמניות ומושגים שלא מדברים לקהל ולא מעניינים אותו".

 

יינות ריזלינג יינות ריזלינג צילום: עמית שעל

 

חגיגות הריזלינג בישראל גם מנסות לשפר את תדמית הזן, שכן רוב הציבור נוטה לטעות בינו לבין אמרלד ריזלינג המתקתק, אף שאין קשר ביניהם.

 

מקורו של זן הריזלינג בגרמניה, הוא אוהב אקלים קר, והאזורים המצטיינים בגידולו הם סביבות נהר המוזל בגרמניה ואלזס בצרפת. ואולם, יינות ריזלינג משובחים יש גם באוסטריה, לוקסמבורג וצפון איטליה. הזן ניחן בחומציות גבוהה במיוחד, בפירותיות ובמתיקות, שמניבות יין מרתק המתיישן היטב.

 

הריזלינג ורסטילי מאוד, אומר כץ, ואפשר לייצר ממנו יינות יבשים לגמרי, חדים ופריכים, שהחומציות משחקת בהם תפקיד מרכזי, אבל גם יינות חצי יבשים בעלי מתקתקות נעימה וארומטיות ואפילו יינות קינוח משובחים.

 

ריזלינג: יינות ממולצים

 

1. Bott-Geyl Kronenbourg 2011. ריזלינג אלזסי יבש מאוד, מלא וחומצי.

2. ריזלינג 2011 מכרם קאיומי מסדרת כרמל סינגל ויניארדס, פריך, מרענן ומרשים מאוד עם מתיקות קלילה וחמיצות מודגשת שמנטרלת את המתיקות.

3. Ecker Wagram 2012

ריזלינג אוסטרי טיפוסי, מוגדר על התווית כחצי יבש, אך בפועל מציג מתיקות מרומזת בלבד, בעל גוף מלא וחמיצות מהנה ומודגשת.

4. Antinori Mezzo Braccio 2010. ריזלינג טוסקני (לא מחזה נפוץ) פרחוני ופירותי, יבש בעל גוף קליל וחמיצות מרעננת.

5. ריזלינג 2012, יקב כישור

מזכיר את הריזלינג הגרמני המתוק, מסומן כיין חצי מתוק עם אחוז אלכוהול נמוך (9%).

6. Dr L 2001, יקב Dr Loosen ריזלינג בסיסי של היקב הגרמני הממוקם באזור הריזלינג הקלאסי נפת מוזל, המחזיק ברפרטואר שלו ריזלינגים משובחים. הוא מתקתק ופירותי ומתאים כאפריטיף.

 

אכול ושתה ריזלינג

 

אבירם כץ הצליח לאגד השנה יותר מעשר מסעדות בארץ, כמעט את כל יבואני הריזלינג ואת היקבים הישראליים המייצרים את היין לחודש של חגיגות ריזלינג מייצור מקומי וריזלינג מיובא - חלקו לא באופן סדיר. כמה מסעדות יציעו תפריטי יין מיוחדים שיכללו מבחר יינות ריזלינג בכוסות ובחצאי כוסות, ובחלק מהמסעדות ירקחו השפים תפריטים מיוחדים. "כלכליסט" סוקר את האירועים הבולטים.

 

אלבה: ביום שישי ב־18:00–15:00 ייערכו חגיגות ריזלינג ונקניקיות במסעדת אלבה בתל אביב. יוגשו כעשרה יינות ריזלינג מיובאים ומקומיים בכוסות לצד נקניקיות טלה עם שוקרוט וחרדל דיז'ון בלחמנייה.

 

ארוחות סודיות: יבואן היין אלדד לוי יערוך שלוש ארוחות תאילנדיות מסורתיות עם השפית לילך רווה (לשעבר כתית). הארוחות ממותגות כאירועי פופאפ, ופרטים על מיקומן אפשר לברר ב־058-4700001 אלדד לוי. בארוחות ישולבו מנות תאיות עם מבחר יינות ריזלינג יבשים עד מתוקים למחצה. מחיר: 295 שקל לסועד, כולל יין. תאריכים: 11, 13, 14 באוגוסט.

 

אדום, לבן וקולוני: במסעדות הירושלמיות יגישו עד אמצע ספטמבר עשרה יינות ריזלינג, ארבעה מהם בכוסות. בשבוע הראשון של ספטמבר יוצעו גם מנות ספיישל על בסיס דבש, לדוגמה פרגיות ממולאות במעטפת דבש.

 

טוטו: חודש הריזלינג נפתח במסעדה התל אביבית בשבוע מיוחד (מ־4 באוגוסט), שבמסגרתו יוצעו כ־40 בקבוקי ריזלינג, ובהם יינות מיקבים או בצירים שאינם מיובאים לארץ באופן סדיר לצד מנות ספיישל ממטבחו של ירון שלו, לדוגמה, פלאט רויאל של פירות ים על קרח.

קבלו ניוזלטר שבועי שיעזור לכם לתכנן את בילויי סוף השבוע. ליחצו להרשמה
4תגובות
בטל שלח
  • לגבי ישראל - אין מה לקפוץ. פחות מתאימה ליינות לבנים וקלים.

    הריזלינג הטוב בישראל? רק אחד טוב באמת - קיומי של כרמל.
    עזרא עומר, (31.07.13)
  • היה נחמד לו הייתם מוצאים לנכון גם להמליץ על יינות ישראלים שהם יותר טעימים גם. (ל"ת)
    רון, (31.07.13)
  • הריזלינג הכי טוב בארץ שנה אחרי שנה- VITKIN (ל"ת)
    דורי, (31.07.13)
  • פנטסטי ! סוף סוף ארוע לא פלצני סביב יין.
    בועז כוגן, (31.07.13)