$
אמנות ועיצוב

מגרש משחקים למעצבים

צעצועי ילדים הם המגמה החמה בעולם העיצוב. מדמויות נייר להרכבה עצמית, דרך בובות בד שמלמדות על העולם ועד קונסולת משחק שמכינה לכיתה א', "כלכליסט" מציג את הצעצועים הכי שווים על המדף

דקל גודוביץ 13:5524.01.11

תחום עיצוב הצעצועים לילדים תופס תאוצה בשנים האחרונות. יותר מחצי מעבודות הגמר בשנקר השנה עוצבו לילדים, ובמכון הטכנולוגי חולון נערך החודש כנס "צעצועים: בין יצירתיות לטכנולוגיה", שבו הרצה אבנר דיבון, ממציא צעצועים שזכה בפרס "צעצוע שלט רחוק 2010" של חברת מאטל עבור מכונית הצעצוע "Stealth Rides". גם בבצלאל מציעים קורס חדש וראשון בישראל לעיצוב והמצאת צעצועים, בשיתוף ענקית הצעצועים העולמית spinmaster ובהנחיית ירון לובטון וטל שריבר. הסטודנטים בקורס ינסו לשחזר את ההצלחה של ספינמאסטר מ־1994, עם הצעצוע הראשון שלה בעיצוב ישראלי "ראש דשא", שמכר מיליון יחידות בשנה הראשונה לשיווקו. אורה קוסטר, רוני רביב ועמרי רוטשילד הם בין המעצבים הישראלים שמוכרים את רעיונותיהם לענקיות צעצועים בינלאומיות כמו Hasbro או Tiger Electronics.

 

ועדיין, כשעוברים לשלב המסחרי, מגלים שמרבית הצעצועים שהסטודנטים מציגים נשארים בגדר רעיונות לא ממומשים בשוק המקומי הקטן. "מניסיוני עיקר העבודה בארץ נעשית בתחום של מוצרים לתינוקות", מספר ירון לובטון, שמעצב צעצועים כבר תשע שנים. "שוק נוסף שפעיל בישראל הוא שוק משחקי הקופסה הוותיק שעדיין קיים, ומעבר לכך יש כמה אנשים שמתפרנסים מהמצאת מוצרים ומכירתם לחברות גדולות בעולם".

 

למרות מגבלות השוק, יש מי שמצליחים להפעיל עסק משגשג שמוקדש למשחקי ילדים, למשל החברה הישראלית "טף טויס" שקיימת כבר 20 שנה, והמוצר המפורסם ביותר שלה הוא שטיח פעילות בגודל 100/150 ס"מ. לובטון עיצב לחברה את "מכונית תפוס אותי" - צעצוע חדש שישווק בישראל באמצע 2011. הצעצוע משלב מגדל להערמת טבעות על מוט, שמחזק קשר עין־יד ותומך בפיתוח מוטוריקה גסה ועדינה, ומשאית לעידוד פיתוח חושי התינוק ויכולותיו המוטוריות. עמוד הטבעות מסתובב כשהמשאית נוסעת, והחרוזים הנעים בגלגלי המשאית יוצרים צלילי רעשן נעימים לעידוד זחילת התינוק.

 

חברה ישראלית אחרת היא קומפי, שהשיקה החודש את ICAM - קונסולת משחק אינטראקטיבית המבוססת על טכנולוגיית זיהוי תנועה, שמתאימה להכנה לכיתה א'. הקונסולה מציעה משחקים מאתגרים ברמות שונות בנושאי לימוד מגוונים.

 

בובה לצביעה של סטודיו מנואלה בובה לצביעה של סטודיו מנואלה

 

בין משחק לעיצוב

 

מעצב מוכשר נוסף שפועל מהארץ, זכה בפרסים והשתתף בתערוכות בחו"ל הוא מיכאל באום, שמתמחה בצעצועים התפתחותיים לימודיים, בעיקר לחדרי אמבט. לדבריו, "רק מהמקום הזה, של הכרה בצרכיו של התינוק וצרכיו של ההורה, באים העיצובים הטובים ביותר. ראיית העולם היא דרך עיניו החוקרות של התינוק". המוצר האחרון שפיתח הוא "תיק־צעצוע" הכולל בובה תלת־ממדית שמתחברת לתיק ומתנתקת ממנו באמצעות מגנט, והתיק כולל שלושה תאים נפרדים, התחתון מבודד ושומר על אוכל ושתייה.

 

לצד הצעצועים פועלים בארץ גם מעצבי בובות משחק. TIMO היא קולקציה קטנה של עיצוב ותפירה אישיים בעבודת יד, וכל מוצר הוא יחיד מסוגו. "אנחנו לא מתייחסים לעבודות שלנו כאל צעצוע לילדים, אלא על הגבול הדק שבין משחק לפריט עיצובי, ולכן גם מבוגרים קונים אותם לעצמם", מספרת תימור כהן, הבעלים והמעצבת של המותג, שמתמקד בשתי סדרות מצליחות: כדור בעל קרניים בולטות וסדרת דמויות בובות המשפחה. גם מעצבת רהיטי הילדים שרית שני חי מעצבת בובות בד גדולות לילדים כהשלמה לקולקציית הריהוט שלה.

 

מירב פלם מסטודיו מנואלה היתה הראשונה בארץ לייצר בובות שאפשר לקשקש עליהן בלי חשש. הבובות עשויות מבד טייבק שאפשר לכבס במכונה, ומגיעות עם ערכת טושים רחיצים. הבובות זכו להצלחה רבה ומשווקות לרשת אמריקן אפרל בארה"ב ולרשת קונרן הבריטית.

 

בובת נייר יפנית בובת נייר יפנית

חברת PaperCat מציעה מוצרים מנייר. את החברה הקימו ב־2009 הזוג איתן שילה (מעצב מוצר) והדר קמחי (מעצבת גרפית). הם מעצבים צעצועי נייר להרכבה עצמית שנקראים Happy Paper Toys. צעצועי הנייר השטוחים כוללים הוראות הרכבה מצוירות בסגנון קומיקס, ויש להכין מראש רק דבק, חוט והרבה סבלנות. עד היום יצאו כבר "סדרת תחבורה" ו"סדרת רובוטים", ועכשיו יוצאת הסדרה החדשה והשלישית - "בובות עולם", עם בובה הולנדית, אפריקאית ויפנית, שדרך התלבושת המסורתית שלהן והסברים מצורפים על מנהגי פולקלור וברכת שלום אפשר ללמוד מעט על המדינות.

 

את הפשטות היחסית של יצירת בובה לעומת מוצרים מורכבים יותר הבינו גם נעה הימלפרב ונעם טבנקין, בוגרות טריות של מגמת עיצוב תעשייתי בבצלאל ושותפות בקבוצת העיצוב designgroup. הן מציעות את "אלטעזאכן" - סדרת צעצועי חיות משאריות עץ ובד שנמכרת בחנות לעלא. אז מה הסוד להצלחה בשוק הצעצועים? לפי מיכאל באום, המיקוד הוא המפתח. "אם אתה מעצב בבוקר מכשור רפואי ובערב צעצוע, אתה לא שם. תהיה מקצוען בתחום, והתעשייה תאמץ אותך".

 

 

עוד מההיצע של יצרני הצעצועים בכתבה אפשר למצוא באתרי האינטרנט שלהם:

טף טויס: taftoys.com

ירון לובטון: loubaton.com

PaperCat: facebook.com/pages/PaperCat

אלטעזאכן: noa-himelfarb.com

שרית שני חי: shanihay.com

TIMO:timo.co.il

קומפי: comfyland.com/he

בטל שלח
    לכל התגובות
    x