$
פנאי

איך מסיירים בשוקי ישראל

שפים, בשלנים ומדריכי תיירות מציעים סיורים קולינריים להכרת הטעמים, הדוכנים וחומרי הגלם המיוחדים. "כלכליסט" מציע להגיע עם בטן ריקה וכיס מלא

גלי וולוצקי 09:5310.05.09

לא צריך להיות חובב בישול או אוכל כדי להבין את הקסם שטמון ביציאה לשווקים וחזרה משם בסלים מלאי כל טוב — ובמיוחד באביב. נוסף על הסחורה הרגילה יש בשווקים פינות חמד קולינריות, אבל רבות מהן נחבאות בדוכנים קטנים או בסמטאות צדדיות, ולאלה אפשר כיום להגיע בעזרת סיורים קולינריים בהדרכת שפים, בשלנים ומורי דרך. מומלץ להגיע עם בטן ריקה וכיס מלא, כדי למלא את הסל ברכישות טריות ואת הבטן במטעמים על הדרך.

 

השוק בנצרת השוק בנצרת צילום: אלעד גרשגורן
נצרת

 

המדריך: גיל להב - בשלן ומורה דרך, המתמחה בסיורים קולינריים ברחבי הארץ. משך הסיור: 6-3 שעות. מה בסיור: מאפייה מיוחדת האופה על חלוקי נחל, דוכנים שמוכרים תוצרת חקלאית מעניינת, כמו עשבי בר וירקות בלאדי, קצב המתמחה בבשר טלה, יצרן סכינים ידני שהוא האחרון שעדיין עוסק במלאכה זו, בית חרושת לקליית קפה, יצרני גבינה ועוד. פרטים: בהזמנה מראש. 180 שקל למשתתף בקבוצה של 12 איש לפחות (ניתן להזמין לקבוצה של עד 40 איש). טל': 052-6617466.

 

המדריך: נשהאת עבאס - מבעלי מסעדות אל־באבור, אל־תנור ואל־טאבון. משך הסיור: כשעתיים, לא כולל ארוחת צהריים. מה בסיור: בכיכר המרכזית, המשמשת לפריקת הסחורה, שומעים על ההיסטוריה של השוק. מבקרים בחנות התבלינים אלבאבור, עוצרים בחנויות הממתקים אל־מוכתר ואל־מחרום לכוס קפה מריר עם דברי מתיקה מזרחיים, מטיילים בסמטאות ומכירים דוכנים שמציעים ירקות ופירות בלאדי ועשבי בר, וחותמים בארוחת צהריים במסעדת אל תנור. פרטים: בימי ה' בלבד. 250 שקל למשתתף כולל צהריים (8 אנשים לפחות). טל': 04-6110691.

 

שוק הכרמל

 

המדריך: אבי ביטון - שף מסעדת אדורה. משך הסיור: כ־3 שעות. מה בסיור: שתיית קפה ונשנוש מאזטים בבית הקפה הכובשים שבפאתי השוק, סיור במעלה רחוב הכרמל ועצירה בתחנות מרכזיות בו, למשל קצביית כרמל מעדנים, דוכנים שמתמחים בחלווה ובתבלינים, דוכנים המוכרים ירקות ופירות מיוחדים, עצירה לארוחת קבב כבש בדוכן של שמוליק ועוד. במהלך הסיור מסביר ביטון על קנייה נכונה של חומרי גלם, אחסון, טיפים לבישול וכדומה. פרטים: כ־4,000 שקל ל־10 משתתפים, בהזמנה מראש בלבד. טל': 054-6999715.

 

המדריך: דניאל זך - שף מסעדת כרמלה בנחלה. משך הסיור: כשעה, לא כולל ארוחת צהריים. מה בסיור: סיור זריז שבו זך מכיר למשתתפים את הדוכנים החביבים עליו, ועורך עמם את הקניות לארוחת הצהריים. הוא מדבר על בחירת חומרי גלם, בישולם וההיצע המשתנה של השוק. בסיום הסיור אוכלים ארוחת טעימות בחדר הפרטי של המסעדה שלו. פרטים: 300 שקל למשתתף (לא כולל ארוחת צהריים) לקבוצות של 8–15 איש, בהזמנה מראש. טל': 03-5161417.

 

שוק לוינסקי שוק לוינסקי צילום: עמית שאבי
שוק לוינסקי

 

המדריך: חנן ג'רסי - הבעלים של חנות ספרי הבישול אלשייך ובשלן חובב. משך הסיור: כ־4 שעות. מה בסיור: הרבה פרטים מעניינים על ההיסטוריה הסלוניקאית של השוק מפי ג'רסי, בן למשפחה סלוניקאית. תחנות מעניינות כמו שם טוב פירות יבשים, תבליני פרג, החנות לצמחי מרפא אטלס, שבה שומעים על הויאגרה של הטבע ולומדים איך לגרש את עין הרע, זיתים אצל חיים רפאל, טעימת בורקס ומרציפן אמיתי, וביקור בחנות לכלי בית. פרטים: 800 שקל לקבוצה (עד 35 איש) ותוספת של 30 שקל למשתתף בעבור הטעימות. בהזמנה מראש. טל': 052-2491114.

 

המדריך: דורון עוזר - מורה דרך ומדריך טיולים המתמחה בתל אביב. משך הסיור: כשעתיים וחצי. מה בסיור: ההיסטוריה של השוק, תחנות שונות כמו המרציפן של אלברט, דוכן גזוז ותיק, בורקס אצל פנסו, חנות התבלינים של פרג וטעימת פירות יבשים מיוחדים. פרטים: 60 שקל למשתתף. הסיור יוצא בתאריכים קבועים מראש. להזמנות: עמותת התיירות תל אביב־יפו, טל' 03-5166188.

 

מחנה יהודה

 

המדריכה: טלי פרידמן - שפית ובעלת קייטרינג. משך הסיור: כ־4 שעות. מה בסיור: מיפוי של הדוכנים השונים, למשל ירקות בלאדי, טעימות סביצ'ה וקרפצ'ו בחנות דגים, הסבר על לחמי מחמצת במאפיית טלר, סקירת תבלינים בתבליני בן דוד, זיתים מיוון, בצק פילאס אמיתי, וטעימת גבינות מלווה ביין במעדניית באשר. פרטים: 250 שקל למשתתף (בקבוצות של 25 איש), בהזמנה מראש. טל': 050-4619687.

 

מאפיית טלר במחנה יהודה מאפיית טלר במחנה יהודה צילום: עמית שאבי

 

המדריך: עודד אמיתי - עיתונאי ומוזיקולוג. משך הסיור: כ־3.5 שעות. מה בסיור: פינות החמד של השוק, ההיסטוריה שלו, ותחנות מיתולוגיות כמו הבסטה של אלי איש האתרוגים, אצל מורדוך ועוד. המשתתפים עוצרים ליד דוכנים שונים על פי המצאי היומי ומצב הרוח, ללא תוכנית מראש. פרטים: 95 שקל למשתתף בקבוצות של 35 איש. הסיורים מתקיימים בתאריכים קבועים מראש. להזמנות: בית שמואל, טל' 02-6203461.

 

העיר העתיקה בירושלים

 

המדריכה: אסתר סעד - מורת דרך ירושלמית ותיקה. משך הסיור: 3.5 שעות. מה בסיור: הסיור נקרא "חם ומתוק", ובמהלכו טועמים מהכנאפה הטובה בעיר, חלווה מגרעיני דלעת ועוגיות ערביות, מבקרים בחנויות תבלינים וצופים בהכנת תערובות תה. מסיימים בגן היפה של בית ההארחה האוסטרי על שטורדל וינאי אמיתי. פרטים: 95 שקל למשתתף. הסיורים נערכים בתאריכים קבועים מראש. להזמנות: בית שמואל, טל' 02-6203461.

 

באר שבע

 

המדריך: עידן הלפרין - שף ויועץ קולינרי, בעבר הבעלים של מסעדת אחוזת הלפרין בעיר. משך הסיור: כשעתיים. מה בסיור: הקצב סרוסי, שמוכר נקניקיות מרגז מופלאות וטחול ממולא, המסעדה הרומנית המיתולוגית סמי וסוסו, מאפייה בוכרית וחנויות תבלינים הרוקחות תערובות מיוחדות. פרטים: 250-100 שקל למשתתף (10-2 אנשים), בהזמנה מראש. טל': 054-3333348. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x