סגור
שרת התחבורה מירי רגב משיקה את רפורמות התעריפים בתחבורה הציבורית צדק תחבורתי
שרת התחבורה מירי רגב משיקה את הרפורמה החדשה (צילום: יואב דודקביץ)

הנחה לצעירים ובפריפריה - ובלי תאריך יעד: הרפורמה החדשה במחירי התחבורה הציבורית

שרת התחברה מירי רגב השיקה את הרפורמה שתחליף את "דרך שווה" של השרה הקודמת מירב מיכאלי; היקף התוכנית, שעדיין לא ידוע מתי תיכנס לתוקף, עומד על 740 מיליון שקל. מה עוד היא תכלול?

פחות משנה חלפה מאז נכנסה לתוקף הרפורמה בתחבורה הציבורית של שרת התחבורה לשעבר מרב מיכאלי – וכבר היא נמחקת לטובת רפורמה אחרת, הפעם של שרת התחבורה המכהנת מירי רגב.
במסיבת עיתונאים השיקה רגב את הרפורמה החדשה בהיקף של 740 מיליון שקל, שתיקרא "צדק תחבורתי". הרפורמה מתמקדת בתושבי הפריפריה, חיילים משוחררים ואזרחים ותיקים. רגב לא ציינה מתי הרפורמה תיכנס לתוקף.
לפי עיקרי הרפורמה, צעירים בגילאי 26-18 יקבלו הנחה של 33% בתעריפי התחבורה הציבורית. לדברי רגב: "מהלך כזה יהפוך את התחבורה הציבורית ליותר זמינה. צעירים יתרגלו לנסיעה בתחבורה הציבורית ויראו שהתחבורה הציבורית יותר נוחה להם. זוהי הסיבה העיקרית מדוע אנחנו מתחילים בצעירים". עוד ציינה רגב שההנחות לצעירים יינתנו בכל רחבי הארץ, ללא הבדלים גאוגרפיים.
כמו כן, אזרחים שגילם הוא 67 ומעלה ואזרחיות שגילן 62 ומעלה יזכו לנסיעה חינם, זאת במקום נסיעות חינם שניתנו במסגרת תוכנית "דרך שווה" למבוגרים בני 75 ומעלה. גם משוחררים משירות צבאי יזכו לנסיעות חינם למשך שנה. ייתכן כי המהלך בא כמענה לטענות לפיהן הרפורמה החדשה של רגב תיטיב רק עם חרדים.
במסגרת הרפורמה החדשה יזכו תושבי ישובי הפריפריה שמדורגים 5-1 ברמה הפריפריאלית (לפי הלמ"ס) בהנחה של 50% ברכישת ערך צבור. ההנחה תהיה תקפה גם לתושבי יישובים באשכולות סוציו-אקונומיים נמוכים (2-1). לדברי רגב: "גם לתושבי דרום תל אביב מגיע, כמו גם לתושבי בני ברק, לוד ורמלה. ראינו מה קרה לבאבל שקודמתי בתפקיד ביטלה - אלה היו הסעות לעשירים. אנו צריכים לדאוג שגם בדרום תל אביב יוכלו לנסוע בתחבורה הציבורית".
רפורמת "דרך שווה" של השרה הקודמת מרב מיכאלי נכנסה לתוקף ב-1 באוגוסט. בלב הרפורמה עמד ביטול ההנחות ההיסטוריות שנחשפו ב"כלכליסט" ביולי 2021, שאותן כינתה מיכאלי "קומבינות" ו"עיוות של שנים על גבי שנים". הרפורמה ביצעה איחוד של תעריפי התחבורה הציבורית, כשמחיר נסיעה בודדת באוטובוס או רכבת קלה בכל רחבי הארץ עודכן ל-5.5 שקלים. מחיר נסיעה בטווח של עד 40 ק"מ עומד על 12 שקלים, ולמרחק של עד 120 ק"מ המחיר הוא 16 שקלים. לרכבות נקבעו תעריפים שונים: נסיעה בודדת למרחק של עד 15 ק"מ עולה 9 שקלים, נסיעה אזורית (עד 40 ק"מ) עולה 18 שקלים, נסיעה בין־אזורית עולה 24 שקלים, נסיעה למרחק של עד 120 ק"מ עולה 27 שקלים ונסיעה למרחק רב יותר עולה 48 שקל.